Människorov

Klockan närmade sig halv tio när de kom in i Wisby Hotells kalkstensklädda foajé för att checka in.

Det var en bra bit att gå från hotellet. Å andra sidan var det inte långt till något i Visby. Det var en liten stad. Munkkällaren hade han skrivit. Den låg mitt i stan, på Stora Torget.

Landskapet öppnade sig och Östersjön blev synlig utanför hamnen i Herrvik.

Det var första gången sedan han kommit till ön som han körde söderut mot sina gamla hemtrakter. Varenda vägkrök var bekant.

Han gick över Hästgatans mörkblanka gatstenar, passerade biograf Borgen och följde gatans vänstergir nerför backen.

Dagen hade ljusnat när Fredrik och Yassi satt i bilen på väg söder ut mot Högklint.

Hon svängde till vänster en bit från kyrkan (Fide kyrka) och efter ytterligare ett par svängar var hon framme vid stugan.

Bosse Lidén håller i tangentpennan:
Det finns alltid möjlighet för att ändra sig. ”Män ur mörkret” skulle vara den sjunde och sista boken i Fredrik Bromanserien. Tacksam och överraskad stötte jag på denna oväntade comeback.
Håkan Östlundh är en gedigen deckarförfattare. Nu när jag själv bott på Gotland i fem år blir det en extra krydda att lotsas genom de välbekanta trakterna. Men vilken kontrast det blev på kvällskvisten när Solveig låg bredvid mig och fick den ena efter den andra skrattattacken. Jag lade ifrån mig ”min mörka bok”, måste få höra vad exfrun nu hittat på för ”hämnd” på sin före detta man. Sedan förflyttades mina tankar till den läsvärda boken, där skämten inte duggade tätt. Det var stundtals en mycket otäck fiktiv bok att läsa. Tyvärr skulle den kunna skildra sanningen. Jag hoppas att både Fredrik Broman och Yasmin van Dijk inom en snar tid beordras återkomma till Gotland för ett nytt fall. Betyg: 4+
Ps. Med tanke på vårt gedigna fotoarkiv kunde jag inte motstå frestelsen att lägga in några foton. 😉
Ps 2. Det står på Bokförlaget Forums sida att Håkan Östlundh är född 1962 och bor med sin familj på Söder i Stockholm under vinterhalvåret och på Gotland på somrarna. Håkans böcker är utgivna även i USA och många europeiska länder. ”I ryggsäcken” läser jag att han också har en tid både som journalist och manusförfattare.