Lilla slottet på Råå

Är det någon av våra bloggbesökare som känner igen jugendhuset, i kurvan på Rååvägen?

Varken jag eller Solveig hade för en gångs skull problem med att placera rätt deltagare i detta hus, på vår Duo knapp, när vi fick frågan från Malin Olsson: ”Vem bor i jugendvillan?” Orsaken var att vi en eftermiddag på avstånd såg en kvinna bära på saker som skulle in i huset.
I detta andra program, om jultomten sagt att jag får ett hus helt gratis, hade jag utan tvekan valt det ”Moderna ladhuset”. Såg du programmet? Vilket av kvintetten hade du valt?

Väldigt pampigt hus som ligger strategiskt i en korsning av tre kullerstensgator. Enligt Helsingborgs stadsarkiv lämnades en byggnadsansökan in 1895 till Råås byggnadsnämnd. Tjugofem år tidigare hade sjökapten J F Göransson tillsammans med sin fru Anna Cecilia tillsammans köpt markområdet. I vår tidning läste jag att frun länge drev ett gästgiveri rakt över gatan.

Anna blev änka. Hennes dotter såg till att detta hus byggdes på tomten. Byggåret var 1897. Anna flyttade in och levde sina sista år på ”Lilla slottet på Råå”.

Är du nyfiken och vill titta in i huset kan du googla mäklarfirman HusmanHagberg. För huset är till salu för endast 13,5 miljon. Ansvarig mäklare heter Linus Bermont.
Här kan du gratis få sifferfakta: Tomtytan är på 480 kvm. Det rör sig om 6 rok. Boarean är 194 kvm. Det finns en källare på 100 kvm.

Några ord från Wikipedia:
Förbländertegel är ett finare och mer hårdbränt och frostbeständigt fasadtegel med större krav på måttnoggrannhet än vanligt murtegel. Tidpunkten när det var som populärast var i slutet av 1800-talet och fram till första världskriget. Förbländetegel är ofta ihåligt.
Benämningen kommer från tyskans ”Verblender”.
Tio till platser i Sverige nämns som har förbländertegel. Kul för mig att läsa Grand hotell i Halmstad. Det står även med två svenska tegelbruk som tillverkade förbländertegel. Duon hette Skrombergaverken och Minnesbergs tegelbruk i Skåne.

Det var alltså mycket finare att ge sitt hus denna synliga yta. En slags spegel utåt för att markera gott om pengar. Att lägga till blå inslag i det bruna var en tydlig markering för ännu större välstånd. Några trappsteg uppåt. Själv tror jag med min naiva barnatro, att det inte automatiskt innebar en genväg till himmelriket.