Almedalens fik


Jag har alltsedan jag läste boken ”Mitt Gotland” av Jonas Henningsson längtat efter att fika i detta hus från 1931.

Som du kan se på fasaden har det en gång i tiden varit ett garveri här. Huset ligger precis utanför ringmuren och inte mer än tre stövelkast från Almedalen.

Den här gången var det nybakat surdegsbröd som hägrade och en kopp kaffe. De har även egengjord saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt, morots- och kladdkakor, pajer, småkakor och mycket annat som de bakar själva. Vad hade du valt?

Det var inte skylten utanför med texten VARNING FÖR FÅGLARNA. Lämna inte maten oövervakad. Kajor är förvånansvärt snabba”, som skrämde oss. Orsaken var istället att klockan var bara barnet och det var en aning kyla i luften. Annars går det att sitta precis bredvid ringmuren. Eller i trädgården på baksidan. På tal om barn. Det var bara tre norska barn som upptill oss bildade morgonens fem första gäster vid öppningsdags. Jag har sett foton där det varit knökat med gäster i parkmiljön vid muren.

Jonas bok fanns i bokhyllan. Med den lockande framsidan vänd mot betraktaren. Inte konstigt med tanke på att han hyllat stället. Nu hade fiket mycket att leva upp till. Jag hade skyhöga förväntningar. Tänk om de landade platt som en pannkaka?

Medan jag väntade på det nybakta och nybryggda studerade jag detaljer. Kände direkt att jag hörde hemma här. Atmosfären tilltalade mig och…

…Jonas överdrev inte. När det bara IRL återstår ett enda fik att besöka kan jag avslöja att detta var det mest utsökta nybakade bröd jag ätit på Gotland. Tillsammans med det perfekta morgonkaffet seglade jag nästan på moln. ❤

Kanske väljer jag detta bord nästa år. För det sorgliga är att det inte handlar om något året-runt-ställe.

Jag har faktiskt ännu inte provat Gute glass. Har du?

Här kan du se sittplatser på andra sidan kullerstensgatan – bredvid muren.

Detta var fik nummer 20 som kvalificerade sig till tävlingen årets fik 2019. Tjugo pärlor med det ”lilla extra”. 

 

 

18 tankar på “Almedalens fik

 1. Saffranspannkaka förstås för det har jag inte provat och det är alltid kul att prova något nytt. Förstår att du håller på att prova alla cafeer som finns och det måste vara en riktigt trevlig sysselsättning

  Gilla

  • Jag är en fegis -än så länge. 😉 Vissa besök är spontana men de flesta har jag ”läst mig till”. Jag hade höga förväntningar och de blev infriade. Synd att de inte har öppet året om. Det kunde blivit ett stamfik med sin närhet till bibblan och mycket annat i närheten.

   Gilla

 2. Jag hade som du valt smörgås istället för fikabröd. 🙂 Sen såg jag att det låg nått grönt i mackan – det var väl inte ruccola!? Älskar grönsaker, men tål inte ruccola (eller vitlök). Och säg inte att det bara är att peta bort den salladsbiten, det går inte. ALLT har redan tagit smak av ruccolan….. 😦
  Annars såg stället mysigt ut, men ar alltså aldrig varit där!
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Om det varit möjligt skulle jag kunna äta 3 sådana bröd till. Synd att de inte har öppet längre. Vet inte vad det gröna var för något. Det slank bara ner. För de som är extra känsliga hjälper det inte ens att använda samma kniv och skärbräda. Usch! Nu kom jag att tänka på en sannhistoria om ämnet.
   Söndagskram

   Gilla

 3. Guteglass har jag inte provat. Österlenglass imponerar inte på mig. Tycker den är isig och tråkig.
  Fina fikaställen du hittar, rätt skönt att där inte var fler besökare 🙂

  Gilla

  • Jag sitter och funderar på om jag smakat Österlenglass. Tror inte det.
   Retligt att de inte har öppet året runt. Alltid skönt att slippa mötas av en lång kö och svårt att hitta några lediga sittplatser. Om det inte blir ösregn och om det inte är fullsatt på ett litet fik ska vi göra 25 landningen om några timmar.

   Gilla

   • Vad trist. 😦 Men ännu värre om det hänt på plats och gästerna fått med sig en ”present” hem.
    Det började regna och jag tog den stora kameran innanför jackan. När vi nådde fiket såg det väldigt mörkt och tomt ut. Tydligen stängt på söndagar. Men vi var inom Fornsalen (första gången) och jag köpte två nya böcker som jag kommer att ha stor nytta av.
    Nu borde jag ägna mig åt 3 novembertävlingar. Vad gör jag då? Vaknade i natt och kom på en fototävling som jag kunde ha som månadstävling 2020. För att inte glömma bort saker började jag förbereda den nu.

    Gilla

 4. Jag hade förmodligen valt något med choklad eller kanske en kardemummabulle. Skönt att det inte var så mycket folk vid ert besök. Här har vi precis ätit en äpplebomb med vaniljsås 😀

  Kram

  Gilla

 5. Att du kände att du hörde hemma på detta fik, är ett bra betyg.
  Ditt betyg av brödet säger ju resten.
  Alltså jag blir sugen på att testa detta, men det är ju inte gjort i en handvändning. Måste planeras lite först.
  Roligt detta att det inte är så mycket folk utan att det finns gott om platser och ingen kö i kassan, det tycker jag om.
  Fina bilder av en underbar fikamiljö.
  Kram.

  Gilla

  • Kanske var jag extra hungrig just då. Synd att de inte har öppet året runt. Jag tror du hade gillat ”mackan”. Aha! Kanske är ni på väg hit 2020. Konstigt att skriva det årtalet.
   Ibland gäller det att välja ”rätt tid”. Hade vi valt det som en eftermiddagsfika under ex. Almedalsveckan hade det inte varit samma upplevelse.
   Tack ska du ha.
   Söndagskram

   Gilla

 6. Denna arla morgonstund hade jag nog gjort det val du gjorde. Kan känna doften av nybryggt kaffe och doften av det nybakad brödet hit till mitt SAS plan på väg hem till Stockholm. Såg tyvärr inte denna pärla till fik när vi var på Gotland i somras. Men gissa om jag lommer att hålla utkik nästa gång. Tack för besöket.
  Kram

  Gilla

  • Det kändes som ett rätt val vid den tiden. Först hade vi gått runt en timme bland gränderna ovanför. Det är så läckert att uppleva när en stad vaknar till liv en sommardag. Det är lätt att gå en bit ifrån på båda sidor. Den ena vägen går direkt upp till Donners plats. Andra sättet är att gå via en port mellan Almedalen och Strandgatan och därmed missa pärlan.
   Söndagskram

   Gilla

 7. Pingback: Strandgatan; etapp 3 – Packhusplan | gotlanduppochner

 8. Pingback: Etthundratrettiotvå dagar | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s