Botaniska Trädgården – septemberbesöket

DBW (De Badande Wännernas trädgård) Botaniska Trädgården anlades 1855. Det som är speciellt med trädgården är att växter som borde vantrivas här trotsar det geografiska läget. Orsaken är att Visby ligger i odlingszon 1.
En gång varje månad under 2019 tänkte jag och Solveig besöka denna oas som kallas för ”Botan” i folkmun. Vi ser fram emot att se både exotiska växter och mycket annat ögongodis. Välkommen att följa med oss på våra utflykter till denna fantastiska trädgård.

Då var vi tillbaka för nionde gången för en bloggpresentation av läget i denna fantastiska trädgård. Vi märkte direkt att det hänt en hel del sedan förra besöket.

Rosor är tacksamma. De har en extra lång säsong på Gotland.

Vi kunde inte låta bli att även denna månad ta med en dahlia.

Skäggbusken hade fint besök.

Kvinnan och hunden tycks ha det behagligt på bänken vid kryddträdgården.

Verbena & tagetes.

Detta är ingen falsk stormhatt utan en äkta stormhatt. 🙂

Bron har inte visat upp sig sedan januari. Då i en annan vinkel och med mindre grönt omkring sig.

Fjärilsbuskar satte vi utanför min skrivstuga som en berså en sommar i Skummeslövsstrand . Ett par månader senare kom jag med förslaget att vi flyttar till Ystad. Orsaken var en video om en perfekt utbildning för vår äldsta dotter. Hoppas fjärilsbuskarna fick vara kvar.

Det var full aktivitet i kärleksörten.

Apskräck låter som ett läbbigt namn. Den var i alla fall vass, tyckte mitt nyfikna finger.
I vilt tillstånd kan barrträdet bli nästan 50 m hög. Denna planterades 1979 och firar alltså 40 år 2019.

Vi går mot höst. Vindruvorna såg goda ut.

Avslutar med tulpanträdet. Jag är tacksam för att vi var där i lördags. Då var vädret fortfarande härligt.

52 tankar på “Botaniska Trädgården – septemberbesöket

  • Det var en av mina bättre idéer som jag kläckte innan jag startade bloggen. Undra om det var samma tanketimme som ”Fönster mot gården”? 😉 Det bubblade rätt många andra möjligheter i upptakten. Några av dem hoppas jag förankra någon gång. Andra förpassades in i en mörk garderob. Dumt att skylta med dem i onödan. Men rätt som det är kan det vara rätt tid. Då plockas de fram igen och vädras. Egentligen är det så att jag ”värper” fram planer kontinuerligt längs med livsresan/bloggresan. Utan att behöva ”låna” av andra. Mitt problem är istället att jag har för många andra intressanta ägg i korgen. Samtidigt finns det ”minor” i korgen. Det gäller att vara varsam och så ödmjuk som det går att vara.
   Kram

   Gillad av 1 person

 1. Tack för Botaniska den här gången. Ljuvligt ställe utan tvekan. Det är en rolig idé att göra ett besök varje månad. Ser framemot ert nästa besök där!
  Ha det bra på er ö hälsar jag från vår ö

  Gilla

  • Varsågod. Det kan jag skriva under på. Jag har mina ljusa stunder – ibland. 😉
   Jag är rädd för att höjdpunkterna har passerat. Förhoppningsvis finns det starka fina höstfärger på träden nästa gång. November däremot…
   Tack. Det har varit riktigt blåsiga och grå dagar där tempen sjunkit rejält. Haglade en dag. Men till helgen ska det bli bättre. Vi vill ju visa upp Gotlands bästa sidor när våra döttrar kommer imorgon.

   Gilla

 2. Tack för den vandringen. Jag har faktiskt vandrat där för några år sedan och beundrat den fina trädgården. Här hos mig så börjar det frysa i trädgården nu men än blommar dalior och krasse för fullt men annars är allt utblommat. Det finns två knoppar på rosorna men om dom hinner slå ut innan frosten sätter in vet jag inte. Ha en bra dag.

  Gilla

 3. Åååh, jag har längtat efter att ni skulle promenera i Botaniska igen. Vilken härlig tur vi fick komma med på. Och på tal om blått (tänker på ditt glasinlägg) vilka härliga blå bilder. Den äkta stormhatten är magnifik. Och verbena och tagets ger svenska flaggans färger.
  Jag hoppas verkligen att fjärilsbuskarna fick vara kvar. Jag har försökt med det här men dom fryser ner under vintern och hinner aldrig blomma om. Jag får leta andra fjärilsmaneter.
  Dahliorna är som vackrast nu när frosten står och lurar vid entréerna till alla trädgårdar. Men Visbys botaniska kanske klarar sig ett tag till pga det gynnsamma läget, hoppas det. Inatt är det annars frostvarning här hos oss. Som tur är har jag inga dahlior men väl annat som måste kläs in med fiberväv.
  Ursäkta, nu blommade jag ut lite i kommentaren men det blir ju lätt så när man har vandrat omkring i en vacker botanisk trädgård 🙂

  Ha en fin dag på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Vilken tur att vi inte väntade några dagar. Här har varit riktigt busväder.
   När vi är i närheten på den kusten ska jag ”spana lite” extra och köra in på återvändsgatan. 🙂
   Precis som på Norra Promenaden i Ystad finns det så många fina olika dahlior. Synd att det är så mycket jobb med dem vid höst och vår. Troligtvis kan de vänta lite längre här på hösten med intagandet.
   Jag uppskattar när du blommar ut. 🙂
   Idag har vinden mojnat och solen är på besök. Det ska visst bli en fin helg. Passar extra bra när våra döttrar kommer om några timmar.
   Kram

   Gilla

 4. Apskräcken, är det Apträdet, eller finns det nån släkting? Det blommar verkligen fint överallt fortfarande. I förra huset plockade vi in en ros till Yngsta på hennes födelsedag i mitten av november flera år. Det är skönt så länge det blommar. Men vi har haft nattfrost…

  Gilla

  • Brödgran står det också på skylten.
   Vilken mysig tradition ni hade. ❤
   En stor fördel som märktes även i Ystad. Jag gillar att se rosor sent in på hösten. Så var det inte i Umeå. All snö som plogarna släpat upp skymde ända in i mitten av april.
   Det haglade en stund här i veckan. Alldeles för tidigt med frost. Dröjer nog till nästa gång. Helgen ska visst bli bra. Tur det. Vi ska hämta tjejerna vid flygplatsen i eftermiddag. Jag har förbeställt fint väder till helgen.

   Gilla

  • Jag gillar verkligen dahlior. Det finns så många olika och tuffa varianter. Var likadant på Norra Promenaden i Ystad. Det skulle vara för jobbigt att bo längre upp i landet och slängas rakt in i mörker och ”blomsterfritt” så tidigt på året. Tur vi människor är olika.
   Helgkram tillbaka

   Gilla

  • Det är de stora träden som jag hoppas ska bli ”huvudpersoner” i nästa månad. Men jag måste erkänna att jag inte längtar dit. Men jag längtar efter att få krama våra döttrar om tre timmar. ❤
   Plötsligt var det både behagligt och mysigt när jag cyklade ut i morse. Solen hälsade mig välkommen. Vimpeln på gården stod inte rakt ut.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse
   Ps. För det gick väl lika bra med fredag också? 😉

   Gilla

   • Tack. Det låter lovande. 😀 Vi var lite oroliga när det var som värst. För det är alltid roligt att visa dem något nytt en liten bit från Visby. (helst inte i ösregn) De älskar att röra på sig. Så de har gått runt muren några gånger och säkert gått i de flesta gränder vid sina besök här. Vad bra de har det som är unga och friska. Varför bodde inte min mamma och pappa på Gotland? 🙂
    Helgkram

    Gilla

 5. Efter det att jag var här i juli så har jag med än större intresse följt era besök här. Botaniska är så vacker och jag njuter av dina/era vackra bilder och text till. Fastnade extra för den äkta stormhatten och de vackra rosorna.
  Stor kram

  Gilla

 6. Vilken rolig idé att göra ett besök varje månad. Spännande se hur trädgården förändras från gång till gång. Så vackra bilder på alla blommor som fortfarande är fulla av liv. Rosorna är underbara. Jag blev inspirerad att kanske göra som ni och besöka Botaniska varje månad. Tack för att vi får vara med på era utflykter och njuta av allt det vackra och storslagna som ön bjuder på. Kram 🙂

  Gilla

  • Ibland dyker det upp en bra idé. Ibland borde jag valt något annat. 😉
   Sådant gillar jag Gunilla. ❤ För det är en av de bra sakerna med Blogglandia. Det tycker jag definitivt att du ska göra. Ta med syrran. Bättre att vara två. För i januari och november kan det vara så att det inte är lika lockande. Då är det bäst när man puschar (stavas det inte så?) varandra. Roligast är det annars att börja i första månaden och se förändringarna månad för månad. Du har också en väldigt fin Botaniska. 😀 Så det är smart att ta tillvara på möjligheten. För då finns det en perfekt anledning att njuta minst 12 gånger om året.
   Tacksam för att du vill följa med mig.
   Helgkram tillbaka

   Gilla

 7. Verkligen underbara bilder! Jag älskar den lilla bron som för övrigt är ganska ny. Ja, ny i bemärkelse av att man själv passerat 50. Vad kan det betyda? Säkert 10 år, men det är ju ändå ganska nytt.
  /P

  Gilla

 8. En trevlig idé att göra ett besök varje månad och fotografera. Det är så lätt annars att glömma bort när man såg en speciell växt eller blomma. Kul att följa hur det utvecklas där. Kram

  Gilla

  • Precis som du skriver är det positivt på många sätt. Lätt hänt att det bara blir ett par sporadiska besök under året. Så mycket annat kommer mellan. Men under nästa säsong/år gäller det att försöka placera besök där i en annan ram. Så bloggen inte blir en repris på sig själv. 😉 Jag tror jag kom på ett ”botemedel” för ett tag sedan.;)
   Helgkram tillbaka

   Gilla

  • Jag var inne på din blogg i någon paus i städandet i förmiddags. Är den parkerad forever tro.
   Du hade kanske plockat rent? Haft med dig en bunke. 😀 Jag såg faktiskt två ”skumma” episoder sist. Den första var jag säker på. Kvinnan såg skamsen ut i ansiktet och det var ett konstigt sammanträffande att de blommorna hon hade i handen såg jag ”liknande av” runt hörnet. Den andra kvinnan låtsades som det snöade när ”något grönt” lades ner i en damväska. Nog om det. Ibland tänker jag på att jag kanske skulle tagit platsen på Juristutbildningen i början på åttiotalet. Eller skulle jag jobba som spion/detektiv. Fast numera är det säkrast att låtsas som det snöar. Nu ska jag tänka ljusa tankar. Om mindre än tre timmar ser jag fram emot att få kramar från våra döttrar. ❤ En av dem är nästa sommar färdigutbildad kriminolog. Hon kommer "antagligen" att ägna sig åt värre saker än blom och växtstölder. 😉
   Kram Bosse
   Ps. Hälsa Rolle

   Gilla

 9. Insåg att jag låg efter med att läsa din blogg, när jag fick scrolla ända ner och klicka på äldre inlägg. Det har inte hänt förut. Eller så har du varit extra flitig med att göra inlägg 🙂
  Lika trevligt som alltid. Kul att få vara delaktig på era mysiga utflykter.
  Trevlig helg. Kram Katarina 🙂

  Gilla

  • Inläggen följer inget mönster. I alla fall inget synligt för betraktaren. 😉 Egentligen håller jag på med andra skriftliga uppgifter. Det är i pauserna som bloggen får min uppmärksamhet.
   Mysigt att du följa med. 🙂
   Den kommer att bli extra trevlig. För senare i eftermiddag ska vi åka till flygplatsen och krama våra döttrar som lyckades få ledigt samtidigt för att ta en tur i luften till sina gamla päron.
   Tack ska du ha. Önskar dig detsamma.

   Gilla

 10. Så vackert det är i Botaniska trädgården nu. Skillnaden är stor emot då vi var där på våren.
  Dina bilder är så vackra, roligt att få se dom. Den ena blomman finare än den andra.
  Gillar alla, men kanske särskilt den med getingen på. Jag vet hur svårt det kan vara att fånga dessa snabba varelser ibland. Bra gjort.
  Trevlig fredag.
  Kram.

  Gilla

  • Var tid har sin skönhet sägs det. Men jag gissar på att novemberbesöket inte blir lika vackert. Men jag har gärna fel. Däremot hoppas jag att du är en av dem som vill leka/tävla i den elfte månaden. Om du fixar ett gratis Facebook konto (tar bara fem minuter) missar du inte korsordstävlingen. På denna blogg blir det 1X2 frågor. På min gamla blogg en annan typ av tävling.
   Tack ska du ha.
   Kram tillbaka.

   Gilla

   • Eventuellt har många växter taggat ner inför vintern, i november, men, några finns säkert kvar om inte snön lägger sitt täcke över.
    Facebook har jag inte varit inne på och något ”konto” där har jag inte, vet ej hur det fungerar.
    Så för mig är det tråkigt att du har flyttat korsordstävlingen dit. Jag kan kanske roa mig med något annat i den gråa novembermånaden. Om den nu blir grå, kanske vit, vem vet.
    Kram!

    Gilla

   • Det får gärna varit lite frostigt i november och snö där i december. Men vi tar det som det kommer. Det har hur som helst varit intressant och mysigt att ha ett bra skäl att besöka trädgården minst en gång i månaden.

    Du kan redan nu titta in på sidan som finns här under min header och läsa vad jag håller på att syssla med sedan några veckor tillbaka. Det är en hel del att förbereda. På tre olika ställen. https://gotlanduppochner.com/tavlingar-november-2019/

    Korsordstävlingen startade jag på FB. När jag nu ska göra något liknande på denna blogg skulle jag inte orka/hinna med att behålla korsordstävlingen på min gamla blogg. Men jag vill inte sluta med det. Däremot slipper jag ägna en timme åt varje kväll med att göra en ny tabell trots att jag ökar på till 40 uppgifter. Orsaken är att det är bara den som skriver rätt först som får sitt namn på en lapp. Många som deltog i korsordsmästerskapen de två första åren uppskattade inte att den flyttade till bloggen. 😉 Det är inte lätt att vara lekledare. Men mestadels roligt. Novemberdagarna brukar rusa iväg. Precis som mitt mål var vid starten. Både för mig själv och möjliga deltagare.
    Kram Bosse

    Gilla

 11. Vi har det trevligt med våra olika projekt och vi kan glädja också glädja varandra med dem! ”Botan” är verkligen en oas för er på Gotland, även om hela ön är en oas! nu var det längesedan vi var på Botaniska här i Gbg, tiden har faktiskt inte funnits! Så mycket annat som tar vår tid… som att vara våra barn behjälpliga på olika sätt! Men vårt projekt pågår ju som du vet! 🙂
  Hursomhelst – trevligt att få följa med till Botaniska på Gotland! Ja, rosor är ett tåligt släkte… de blommar ju långt in i november!
  Ha en underbar helg med sol och behaglig värme!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Det stämmer. Vi är kolleger som håller oss på var sin kust. Båda vackra på både liknande och olika sätt. Du har lättare att komma till fler öar utanför. Gemensamt är två fina Botaniska Trädgårdar. ❤
   Förstår att det har kommit en trevlig "sidosyssla" sedan liten kommit till världen.
   Minns hur vi njöt av rosor ända in i december i Ystad om frosten inte kommit på besök.
   Vi har våra döttrar här och har haft en trevlig fredag och lördagsförmiddag. Efter lunch bär det snart iväg för etapp två. Betydligt bättre väder än tidigare i veckan. Som gjort för fikakorg.
   Kram tillbaka.

   Gilla

 12. Hej ! Tack för att du delar med dig av dina härliga bilder. Det är spännande att följa växlingarna i naturen. Jag har en runda som jag går ganska ofta. Då kan jag uppleva förändringarna med alla sinnen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s