18. Väskinde kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Min plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta mig många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Från början var det en absidkyrka från slutet av 1100-talet. I mitten av 1200-talet påbörjades en ombyggnad som blev klar femtio år senare.

Kalkmålningarna är från mitten av 1200-talet och korportalen är uppfört av en byggmästare från Westfalen.

Närbild på altaruppsatsen.

Predikstolen är daterad 1690 och signerad A HB (Andreas Hamborger)

Duvan ovanför höll sig blickstilla under vårt besök. 😉

Under tornbågen står dopfunten från 1100-talet av stenmästaren Majestatis.

Jag tycker det är intressant att studera väggmålningar.

Krucifixet över triumfbågen är från 1200-talet.

Glasmålning över Jesu dop. Utförd av Erik Lindholm 1955.

Sakramentsskåpet finns i korets norra mur. Kristus i mitten. Nedanför S:t Laurentius och Magdalena som torkar Kristi fötter.

Utmärkande gravmonument av två mycket välkända personer som bodde en liten bit norr om Visby.

Jag kommer senare på bloggen att skriva om konstnärsparet Bruce. Väntar in att de byggt upp det som brann ner för några år sedan. Nog om det nu.

Tänkvärda ord:
”Modigast är den som vågar visa sig
som den är.”
                   John Lancaster Spalding

10 tankar på “18. Väskinde kyrka

  • Det gäller att varva ner och ge det en ordentlig chans. För precis som du skriver gillar jag också att leta efter detaljer och jämförelse med tidigare kyrkobesök.

   Det ska bli spännande att se hur det blir med framtidsplanerna. Jag hade inte ens med kameran den gång vi gick ner för den branta backen.
   Igår köpte jag två nya böcker när vi tog en sväng in i Fornsalen för att kolla läget om det var okej att fotografera där någon gång i framtiden. Nu har jag så mycket att läsa, planera, snickra ihop novembertävlingar så jag skulle behöva ha 48 timmar till varje dygn. 😉
   Kram

   Gilla

 1. Oj vad mycket vackert det finns i våra kyrkor!
  Bra citat. Inte roligt att gå omkring och inbilla sig att man är ensam om sina tankar och bekymmer. Det är en lättnad varje gång jag förstår att vi, alla människor, är så lika med samma rädslor och problem.

  Gilla

  • Nu dröjer det länge innan nästa nya besök – 15 maj 2020. Tur jag har många på lager. 😉
   Ett bra citat som jag upplever blir svårare och svårare att leva efter.
   Där fick du till det bra på slutet. Ändå finns det människor som aldrig vågar släppa på masken.

   Gilla

 2. Jag undrar om det finns två kyrkor som är helt identiska i utsmyckning. Jag tror inte det, men många är fantastiskt vackra 🙂
  Gamla kyrkor är jättefina, men det finns även nya som är fina på ett annat sätt.

  Gilla

  • Inte helt, men vissa detaljer är nästan exakt desamma. Beror ibland på att det är samma person som utfört arbetet.
   Jag föredrar ofta äldre när det gäller en sådan här hobby som vi startat upp. Men det finns nya fräscha som är jättefina. Men de lär vi inte hitta/stöta på bland dessa 92+3 stycken vi ska besöka.

   Gilla

   • Jag längtar till de öppnar 15 maj och det är vår igen. Eller inte. Då är jag ju ännu äldre. 😉
    Tur jag har samlat på mig en rejäl hög av ännu ej visade medeltidskyrkor. Synd att det inte är lika lätt att hitta och komma till fiskelägen. När jag fått sju rätt på Lotto ska jag köpa ett flygplan. Då ser jag perfekt från ovan. Bra när det gäller fyrar också. Måste komma över min höjdrädsla. Finns säkert någon kurs att gå. Det kan dröja några veckor innan jag knallar bort till ett av de rosaröda husen och hämtar pengarna. 😉

    Gilla

 3. En fin gammal kyrka med fantastiska väggmålningar … och vilken underbar dopfunt! Tack för att du visar oss som inte kommer till Gotland och kan se det med egna ögon.
  Kram

  Gilla

  • Det var något visst i våras när de öppnade 15 maj. Jag tror vi kommer att uppleva samma positiva känsla nästa år. Mycket intressant att studera detaljer och försöka komma på var vi sett någon liknande detalj. Oftast är vi pålästa innan besöket. Då ger det mer. Vi vet vad vi ska titta extra mycket efter.

   Egentligen skulle jag börja dagen med att greja med de tre novembertävlingarna. Istället vaknade jag i natt och kom på en fototävling som jag ska ha som månadstävling 2020. För att inte glömma bort detaljer var det bara att börja skriva ner tankarna.
   Kram

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s