Södra Hällarna


Vi som bor i Visby har nära till ett mycket tillgängligt naturreservat som tidigare varit ett försvarsområde. Tack vare att fler än 130 rödlistade arter har påträffats inom de 130 hektaren blev Södra Hällarna ett naturreservat 2014.

Här är bra skyltat och det finns rullstolsanpassade stigar. Själva hade vi med cyklarna.

Olika typer av ”vattenfordon”.

Solveig tyckte hon hade fått in en bra skärpa på fågeln, som satt på en gren högt upp i trädet. Just då kom den på att den inte ätit frukost.

Tänk om jag också hade vingar och kunde flyga ner till den lockande grusvägen längs Östersjön. Vid den här tiden på året borde den heta ”Den blå vägen”.

Söder ut tronar de 48 meter höga klipporna vid Högklint.

En suverän kombination i detta friluftsområde; cykel och två nyfikna ben. För ibland passade det bäst att låsa hojarna vid de svårforcerade sträckorna,  som när vi…


… tog närbilder på nyponrosor, blodnäva och mycket annat, som inte får vara med i detta inlägg. Visst kan det ibland vara både effektfullt och vackert med suddiga foton?

Den starka vinden lämnar synliga framtidsspår och gör ingen hemlighet av varifrån den kommer.

Framför dig kan du skymta en kvarn som tidigare varit med i bloggen. Till höger på fotot syns vattentornet.

Svensk sommar när den är som bäst. 

 

18 tankar på “Södra Hällarna

 1. Ni har verkligen vacker natur inpå knuten! Att föreviga fåglar är inte det enklaste för jag har noterat att de har en tendens till att flyga 😉

  Kram och god fredag!

  Gilla

  • Det är en perfekt fördel, som nu, när vi håller på att renovera på hemmaplan och behöver en paus för att slippa se röran. 🙂 En klar fördel om alla var som emu.

   Kram tillbaks. Vi håller knappt reda på vilken veckodag det är. Men jag kom ihåg att byta foto på almanackan. 😉 Det fiskeläget måste vi göra ett återbesök till, med tanke på att det stod i tidningen att det även denna sommar skulle vara öppet för allmänheten.

   Gilla

  • Innan vi flyttade hit hade vi aldrig heller varit där. De har lyckats med projektet att göra det tillgängligt för ”alla” med olika behov och intresse.
   Det tycker jag ni ska göra. Om ni inte ska gå igenom hela området är mitt råd att välja någon av parkeringar närmast Visby, längs med väg 140. Parkeringen mot Högklint/Fridhem ger ett sämre förstaintryck när man parkerar och de första fem minuternas promenad. Orsak. De som inte fått tillräckligt med kritor när de var små. 😉
   Tack ska du ha. Vi håller på med hemmaprojekt sedan vädret blev sämre.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 2. Så vackert, mysigt att vara i den fina naturen ,-) Rullstolsanpassad gillas! Alla ska kunna komma ut och njuta. Cykla är kul och gärna när det är slätt ,-)))
  Vackert med klippor och vackra blommor, Tur att fågeln kom med!,-)
  Härliga bilder!
  Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 3. Ni har verkligen hamnat på en fantastisk plats! Så mycket fint runt omkring Visby – ja, hela ön förstås, men just det här som ligger nära! Underbara bilder!
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Väderapparna stämmer numera riktigt bra. Förra veckan var magisk med de vindstilla mornarna och speglingarna i vattnet. Nu i efterhand kan jag lätt ångra att vi inte gjorde en till längre tripp, innan vädret ändrade helt karaktär. Just denna tripp till Hällarna tillkom med en sen ändring när det inte var soligt väder, när jag klev upp tidigt och kikade ut. Egentligen skulle vi åkt till Ekstakusten med frukost i bagaget. Istället la vi oss och sov några timmar till och valde något på närmare håll efter hemmafrukost. Sedan var det suveränt väder igen morgonen efter och då fick Ekstakusten sin perfekta chans. Det som både är häftigt och klurigt är att det kan skilja grader och väderlek om vi förflyttar oss på ön. Som nu har jag följt vädret i Slite och jämfört med Visby. Där har varit fint väder när det varit kallt och regnigt här.
   Vi har sagt att vi ska göra hemmaprojekt när det blir sämre väder. Därför har vi startat upp olika hemmaprojekt. Men igår morse tog vi paus och passade på när det var en sol på min mobil. Sedan får man leva på det ett tag. Nu väntar regn och rusk några dagar. Samtidigt blir det finare inomhus hos oss. 🙂
   Hoppas det är bra med dig.
   Bossekram

   Gillad av 1 person

 4. Vacker natur och fina bilder Även den bilden med två cyklar är fin!
  Svar…Med mina pågar så lät jag den ena dela glassen den andre få välja först.Jag lovar dej att glassen blev på millimetern lika!
  Kram!

  Gilla

 5. Så fint att läsa om era utflykter som är borta från de stora vägarna ut på småvägar. Ovanpå det så kommer så mycket historik. Gillar- det lilla i det stora och det stora i det lilla. Tänk så mycket fint vi har i vårat land. I år är det många som upptäcker det men ….. nu måste de som inte är vana att vara ute i naturen lära sig hur man närmar sig den och är i den.

  Gilla

  • Instämmer helt i din mening. ”Gillar- det lilla i det stora och det stora i det lilla.”
   Visst finns det otroligt många fina platser i vårt land. Jag läste att du snart ska åka ner till en riktig pärla.
   Tyvärr är det så. En ny ovan publik som inte tar det som självklart att hålla reda på sig själv och de pinaler som är med på turen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s