Nyhamn


Det finns en handfull fiskelägen som vi besökt flera gånger. Detta är ett av dem. Därför är bilderna från olika tillfällen. Skälet till att det inte kommit in tidigare på bloggen är att vi ville vänta in säsongens blåeld.

Till Nyhamn åker man kustvägen 149:an, norr upp från Visby. Efter 15 km svänger föraren vänster in på en sluttande grusväg som leder rakt ner mot havet och fiskeläget.

Här bedrivs enbart fritidsfiske. Undra om duon fiskat eller bara varit ute på en skön morgontur i det spegelblanka havet?

Gistgarden där man hängde upp näten för att plocka ur fisken (avbaining), reda ut och torka näten. Säkert snackades det en del ”rövarhistorier” om mängd och storlek.

I den tjärade lilla träboden finns ett litet museum med sängplats, öppen spis och gamla fiskeredskap. Undra om det är corona-anpassat därinne? 😉

Bakom bodarna blottade båtar bland Blåhavet.
(Bosse Busar)


Endast två av bodarna är äldre än 1930-talet. Men det finns skrivna bevis på att det fiskades från denna trakt på 1600-talet.


Vi satt på bryggan och drack kaffe en kylig sensommardag. Då kom en äldre man ut på bryggan och tog sig vidare ut i vattnet, bland de rätt höga vågorna. En riktig viking, tyckte en av bryggkrabborna. Sista fotot är taget från bryggan.

21 tankar på “Nyhamn

  • Förra året var det intensivare. Men när vi åkt runt har det varit väldigt olika från plats till plats.
   Tack ska du ha. Solveig kom med ett trevligt förslag när jag vaknade. 🙂 Så vi har varit iväg tre timmar. Nu har jag precis ätit våffla, sylt och grädde till efterrätt och tänkte unna mig lite skönhetssömn. Dagens motionspass är avklarat med råge.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 1. En riktigt ”njutflykt”. Hit hade jag också gärna tagit mig en tur. Men nu gläds jag över att få åka snålskjuts med er. Blåelden är helt ljuvlig. Och landskapet och miljöerna här passar mig så bra.
  Vackra bilder!
  Kram!

  Gilla

 2. Härligt inlägg med underbara bilder. Blåelden är så ljuvlig. Hit hade jag gärna tagit en tur men glad att jag får följa er på utflykten. Kram ❤️🌿

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s