Solnedgång i Själsö


Denna gång åkte vi iväg tidigt för att reka och njuta. Målet var egentligen söderut mot Högklint eller Fridhem. Men när vi såg var solen befann sig på himlen, var det ett enkelt beslut att istället åka en bit norrut.

Själsö hamn & fiskeläge har en fin plats i våra Gotlandshjärtan. Det ligger ute på en udde. Fiskeläget är från mitten av 1700-talet.
Solen lyste fortfarande på bodarna, men skuggorna höll på att ta över makten. Vi försökte tänka på att se efter var vi placerade fötterna. De förrädiska kaninhålen fanns överallt.

Solen sjunker fort den sista biten. Det är lätt att lura sig på avståndet till horisonten.
Första parkett. Helt gratis underhållning på bästa sändningstid.

Det började bli kyligt i luften. Men njutningen övervinner det mesta. En termos med varmt i fanns i bilen.

Några äldre tjejer en bit bort. Jag var den enda manliga romantikern på plats. Under ”väntetiden” cirkulerade andra par och familjer förbi.

Jag tröttnar aldrig. Minns hur jag ofta satt på uteterrassen i Ängalag och älskade att följa solnedgångarna vid Hovs Hallar. En perfekt avslutning efter en stressig lång arbetsdag.

Strax efteråt är det minst lika vackert. Jag hade parkerat bilen med ”nosen” mot havet. Där satt vi en stund i livet och betraktade efterspelet, under tiden som det varma teet och mackorna smakade extra gott.

 

42 tankar på “Solnedgång i Själsö

 1. Men vilka vackra bilder, förstår att det valet inte var svårt ,-)
  Vilket mysigt avslut att ha blicken mot havet och njuta av te och mackor ,-))
  Ha en fortsatt fin Påskhelg!
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Jag har inte lärt mig ännu var solen går ner under de olika månaderna. Men det är bara att rulla ner en bit från bostaden och kolla läget. Syns ingen sol går det att vända på bilen, vilken finess, och åka hem igen. 🙂
   Solnedgångar är jag svag för. Men det hade varit nice att få uppleva en soluppgång snart. Har nog bara sett det en gång. Då på ett berg i Västergötland.
   Kram

   Gilla

  • Egentligen skulle jag vilja uppleva det varje gång det var möjligt från hemmaplan. Saknar den möjligheten ibland. Samtidigt blir det mer fest och exotiskt när det inte händer varje kväll.
   Vi fick dra ner rutorna en bit för det immade snabbt igen på framrutan. 🙂
   Allt som ger värme i kropp & själ är extra viktigt nu. Då är Själsö ett bra namn. 😉
   Kram tillbaka.

   Gilla

 2. Vilka underbara bilder på solnedgångar. Jag älskar solnedgångar och öppet vatten. Här är det varken det ena eller andra just nu. En halv meter is på sjön och snö överallt och storm som bara tilltar. Jag ska tappa upp vatten så jag har om elen försvinner som den säkert gör när träden börjar falla. Du är en mycket duktig fotograf och du bor på rätt ställe för att kunna ta fina foton.

  Gilla

  • Läget verkar inte vara speciellt ”vårigt” hos dig just nu. Men ge inte upp. Snart tar du ett dopp i sjön igen. Förhoppningsvis innan midsommar. 😉
   Det är verkligen något magiskt med solnedgångar.
   Alltid smart att ligga ett steg före eventuella problem. Du har såklart varit med förr.
   Tack ska du ha. Vi brukar numera turas om att fota som därmed ger dubbel valuta. Annars risk för att hamna bakom linsen och missa verkligheten. Här är det extra viktigt. Pupillerna ställer inte om lika snabbt som i ungdomen. Stirrar vi för länge in i solen är det inte lätt att köra bilen hem.
   Här finns så himla mycket att upptäcka. Vi har än så länge bara skrapet på ytan. Nu gäller det ”bara” att hålla sig frisk och kry.

   Gilla

 3. Fantastiska bilder som genast fick mig att må så mycket bättre! När jag ser dina bilder och läser texten så är det lättare att tänka och känna att Sverige är fantastiskt även i dessa dagar! Tack! ❤
  Kram från Nilla

  Gilla

  • Naturen ligger där och väntar på oss. Både hos oss och hos er. Jag har en liten dröm om att få uppleva en solnedgång här i år. Beror på om vi bestämmer oss för att bo någonstans på östra sidan. För det lockar inte riktigt längre att dra iväg vid tvåtiden på sommarnätterna. Varsågod. Tack för finbesöket. ❤
   Kram från Bobo

   Gilla

  • Tack ska du ha. 🙂
   Du ska vara extra tacksam för din fina trädgård och den friheten som finns där. Jag har njutit av våra påsklovsutflykter. Men idag blev jag ensam igen. Min utflyktskompis tog cykeln och försvann. 🙂
   Det låter trevligt.
   Kram Bosse

   Gilla

 4. Tack för den fina solnedgången. Gick med livskamraten mellan Själsö och Brisund en augustinatt för många, många år sedan. Minns den som både vacker, spännande och lite kuslig i mörkret.

  Gilla

  • Tusen tack för den berättelsen. 🙂 Det låter både mysigt och lite läbbigt. Förstår också att det var vackert vid flera ställen.
   Vi har gått den i etapper från olika startpunkter. En gång när vi körde fel och bara när det varit ljust ute. 😉

   Gilla

 5. Både soluppgång och solnedgång har sin tjusning. Det är otroligt vad fort ljus och färg ändras och så olika varje solupp- eller- nedgång är! Det är verkligen härligt att se dessa bilder. Vi har sagt vi snart måste åka ut mot kusten och se solnedgången, men just nu är det svinkallt och blåsigt, så det lockar inte direkt.

  Gilla

  • Blåsten är klart värst. 😦 Annars får ni vänta tills ni är på smultronstället. Eller tänker jag fel? Vi åkte några gånger till Ale Stenar och såg på solnedgången. Men det är väl soluppgång på s-stället? Nu pratar jag högt med mig själv. Vad heter huvudstaden? VISBY såklart. 😀 Du fick mig att längta till Stenshuvud. Dit hade jag planer på att åka i sommar. Dit och många andra favoritställen på Österlen när vi skulle bott i en stuga i Smygehuk bland huggormarna. 😉 Nåväl. Vilken tur vi bor på ”Världens bästa ö”. Hoppas det inte blir utegångsförbud i sommar.

   Gilla

   • På Smultronstället är det soluppgång som gäller. Men det är kluvet, men ses ju som en förrädare om man åker dit, fast man är mer ensam där än hemma.
    Det får bli västra sidan om vi ska se en solnedgång. Dit borde vi inte heller få åka då. Det är också annan region. Liksom jobbet. Får jag åka dit?
    Fattar du hur jobbigt jag tycker detta är? Att inte veta något. Vad är rätt och vad är fel?

    Gilla

   • Vi satt och ventilerade här ett tag. Usch vilken röra allting har blivit. Det snurrar till och jag blir nästan ”knäpp”. Allt har gått så snabbt och fakta och regler ändras på ”en natt”. Jag läste någonstans om ett par (i något land) som hade en hund. De fick bara gå ut en åt taget med hunden. Ibland blir vissa beslut så dumma så jag vet inte om jag ska skratta åt det eller… inte bitas. 😉 Inte slickas heller. 🙂 Hoppas ibland att jag ska vakna en morgon och bara ha drömt en lång otäck mardröm. Orsaken att jag såg fel sorts film innan sänggåendet. Inte hade det blivit bättre om jag hade sett filmen ”Måndag hela veckan”. Nästan läbbigare.
    Ps. Ta du västra sidan. Du kan dialekten. 😉 Lättare att smälta in där. Min förhoppning är att det ska komma en längre värmeperiod och ”skapa” ett andrum fram till höstens kyla och det under tiden forskas fram något som vi alla kan ha nytta av – utan allvarliga biverkningar. Tänk om det är jag som kommer på det. Då skulle det vara gratis till alla.

    Gilla

 6. Vilka härliga bilder som du tagit och visst är solnedgången vacker. Stod på Fridhems balkong och såg solen gå ner i havet…. magiskt. Inget man kan se här på fastlandet här har vi soluppgången på min sida. Fridhem är verkligen värt ett besök. Att bo där är att flyttas bakåt i tiden ingen radio eller tv. Men mysigt.
  Kram gun

  Gilla

 7. Men OJ vad mycket vackert på en gång. Kanske rentav inspiration till mitt en-akvarell-om-dagen-i hundra-corona-dagar-projekt, om det skulle vara så tursamt att fotografen går med på det!

  Gilla

   • Ja, Gotland och inte minst Fårö är fantastiskt! Inte omöjligt att det blir en Gotlandsvecka så småningom, om omständigheterna tillåter. Jag brukar tillbringa påsken på Gotland, men i år blev det ju inte så. Men min nästa akvarell är i alla fall ett uthus i Hejde-trakten, som jag fotograferade förra året.

    Gilla

   • Förhoppningsvis blir det ”som vanligt” igen. Vilken trevlig påsktradition. 🙂
    Undra om det är Hejdeby du syftar på. Ser på min karta att det finns ett Hajdeby också på östra sidan. Jag längtar efter att börja åka omkring här ”på allvar” igen och utforska & njuta och bjuda på blogginlägg efteråt.

    Gilla

   • Men, where are my manners – skulle ju tacka för att fotograferna bjuder på sina bilder! Solnedgångar är extremt svårt att fotografera, tycker jag. Nu märker jag att de är rätt svåra att måla också, även om jag har bra bilder att utgå från. Men jag kämpar på …

    Gilla

   • Jag tittade lite slarvigt på kartan och tänkte inte på att det finns ett Hejde. Socknens kyrka har vi inte besökt ännu. Men i påskhelgen gjorde vi ett besök i Sanda kyrka. Årets första kyrka. Vårt mål är att besöka alla. Härligt att bara ha ett cykelavstånd till kusten. Ekstakusten är verkligen något Extra. ❤

    Gilla

   • Nu svarar jag på fel ställe. 🙂 Jag har alltid önskat att jag hade talang för att måla. Blir impad av de som har ådran. Min mamma började med det när hon gick i pension.
    Det finns en inställning som heter solnedgångar på min kamera. Men ingen av de bilderna fick vara med denna gång i inlägget. Det tycks bara vara jag som gillar dem. 🙂 Varken min fru eller de jag frågade i mitt första inlägg i denna bloggkategori. Själv tycker jag de ser häftigt ”apelsinaktiga” ut och liknar bilderna som finns i broschyrer m.m.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s