35. Väte kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Scillan ville vara med på första fotot.
De äldsta byggnadsdelarna i Väte kyrka är koret och sakristian. De är från omkring 1300. Det som är intressant med denna kyrka är att en stor del av stenmaterialet är från en romansk ”ikonisk” kyrka från 1100-talet och är återanvänt.

Det finns reliefer på många ställen runt kyrkan. Här kan du se en medeltida ryttare på mellanbilden. Hög tid att gå in.

Interiörbild som skiljer en hel del från förra – från Lummelunda kyrka.

Speciellt runt glasfönster.

Triumfkrucifixet fanns redan i den gamla kyrkan och är ett verk av en mästare som också skurit ”Viklaumadonnan”. (Viklau är en socken på Gotland.)

Jesu lidande i olika faser och S:t Kristoffer bärande Jesus över floden. På medeltiden var det otroligt viktigt att ha Kristoffer i kyrkorna. Det kunde vara skillnaden mellan liv och död. Den som såg en Kristofferbild på morgonen riskerade INTE att lida bråd död. En blick på Kristoffer och plötslig död undveks.

Dopfunten av sandsten är utförd av 1100-talsmästaren Byzantios och har reliefer kring cuppan föreställande ex. Jägare med pil, Simson och lejonet, ängel, påfågel, bevingad sfinx m.m.

S:t Olof-skulptur. Originalet till denna skulptur finns på Historiska museet och är daterat till ca 1300. På det saknas yxan. Arbetet är utfört av den s.k. Vätemästaren.

Tänkvärda ord:
”Om du alltid säger ”vi får se”,
händer det aldrig någonting.”
                               Nalle Puh

 

 

18 tankar på “35. Väte kyrka

 1. Nalle Puh har många kloka citat… Vi får se, brukar ju sällan ske….
  Men vad fin kyrka! Gillar särskilt de där romanska återanvända detaljerna, så fint och ovanligt.
  Nu börjar jag fundera på varför det finns så många kyrkor just på Gotland?
  Gotland står ju på min reslista eftersom jag aldrig varit där och jag ska inte skriva att ”Vi får se om jag reser dit ;)”. Det är ju bara att göra det när det är dags 🙂

  Önskar dig och de dina en fin påskhelg!
  Ta väl hand om er där borta på den stora ön mitt ute i havet.

  Kram Christina

  Gilla

  • Nalle Puh har alltid varit en favorit hos mig. 🙂
   Du hade säkert uppskattat att åka runt bland alla medeltida kyrkor här. Då kunde du studerat detaljer i konsten.
   När kyrkorna byggdes var Gotland en mycket rik ö. När de blev fattiga hade de inte råd att riva dem. Det är en förkortad förklaring. Sedan var det tur att de nästan uteslutande krigade enbart i Visby och förstörde deras kyrkor, med undantag S.t Maria kyrka.
   Bra skrivet Christina. Ön ligger här och väntar på dig. 🙂 Du kommer att älska Gotland. Det är jag rätt säker på.
   Tack ska du. Jag önskar dig detsamma.
   Kram Bosse

   Gilla

 2. Den här kyrkan ser verkligen gammal ut. Mäktigt att tänka sig in tidsspannet det handlar om. Det är ofta jag tänker samma sak, men kanske lite extra i sådana här fall … ”Tänk om väggar kunde tala” ❤
  Kram

  Gilla

 3. En kyrka i lite annorlunda form som jag tycker är vacker. Målningarna är fina med lite mjuka färger. Dopfunten gillas men locket passar inte .
  Ha en fortsatt bra helg.

  Gilla

 4. När jag var barn åkte vi också runt till en herrans massa kyrkor på Gotland, tror dock inte vi besökte alla. Till sist ville jag inte gå med in, utan satt kvar i bilen. Sa till föräldrarna att de skulle hämta mig om det fanns en träjesus. varför? Ingen aning …
  Du kan väl svänga förbi mina föräldrars hus nedanför Holmhällar och släppa ut pappas bin? De mår nog inte så bra nu när vi inte kan ta oss till dem. Så trist.

  Gilla

  • Det är härligt med alla dessa barnminnen som kan poppar upp när som helst. Jag har också åkt med i baksätet till kyrkor. Min mamma ville köpa ett vykort inne i dem.
   Det kan man fråga sig. Du var antagligen begeistrad av just det då. Då gällde inte blåfärgade glas.
   Stackars bin. Hoppas ni kan kontakta någon granne som kan fixa det. Jag längtar till att äta spätta på pensionatet och fika utomhus i Vamlingbo prästgård. ❤
   Hoppas vi kommer dit i år. Tänkte ta med cyklarna. Men allt är så konstigt och upp och ner just nu. Såg nyss instagramfilm från ett öde och folktomt Gamla Stan. Hoppas värmen kan trycka bort bacillerna så det åtminstone kan bli månadspaus till den kalla hösten återkommer.

   Gillad av 1 person

 5. I stort sett de flesta kyrkor förknippas med spännande historier. De är dessutom ofta väldigt vackra. Hur många olika kyrkor har du egentligen gjort inlägg om? Ha en trevlig fortsättning på påsken.

  Gilla

  • 35. Väte kyrka står det i bloggrubriken. För att jag ska hålla reda på mig själv. 😉
   Vi hann till 40 förra året. Nu i påskas chansade jag på att de var öppna. Visade sig vara rätt. Då kom vi in i nummer 41. Snart är vi halvvägs. 🙂
   Tack ska du ha.

   Gilla

 6. Härligt att du fortsätter ha dina rundvisningar i dina omgivningar. Tror att du skulle bli en bra guide.
  Med ditt genuina intresse för olika platser och byggnader. Jag är glad att jag får följa med.
  Kram Katarina 🙂

  Gilla

  • Naturen är både gratis och vacker. I dessa tider är den extra viktig för oss alla.
   Tack ska du ha. Jag tror jag har gjort mina guideår inför tusentals personer under våra museum-år. Kul på många sätt. Men otroligt bindande.
   Du är alltid så välkommen till bloggen. Någon gång får du testa på plats om jag talar sanning eller ljuger/överdriver om ön. 😉
   Kram Bosse

   Gilla

 7. Tack för turen hit och med vackra bilder och så god info. Så fint att få lite historia till besöken. Jag har för min del besökt så få kyrkor på Gotland så det mesta är nu nya besök för mig.
  Kram

  Gilla

  • Vi upptäckte att de höll öppet under påsken. Vad bra. Då kunde vi starta en månad tidigare i år. Snart är vi halvvägs. 🙂 När du är klar med den härliga promenadserien om dina trakter får du fortsätta med Naturreservaten på Gotland. Tror de börjar närma sig 150 stycken. (Några ska förhoppningsvis godkännas snart) Du har till skillnad från mig den rätta kondisen för det.
   Kram

   Gilla

  • Det är trevligt att variera resvägarna. Inte bara åka kustvägen. Vilken skillnad det är på trafik under sommaren. På flera ställen, en liten bit inåt, märks det inte ens att det är högsommar. Det har vi noterat på våra semestrar här också.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s