Solsänget levde upp till sitt namn

Det gäller att passa på. Enligt min app skulle vädret bli sämre på fredagseftermiddagen. Kaffekorgen och kamerautrustning sattes in i bilen. När jag nollat trippmätaren, och kört genom ett biltätt Visby, blinkade jag in på väg 140. Härligt att för första gången 2022 åka genom Västergarn och se en bit av Kovik. I Klintehamn bytte vi riktning och rullade in på väg 141. Den här gången svängde vi inte av mot blåsipporna uppe på Klinteberget. Istället körde vi mot Hemse. Halvvägs på vägsträckan följde vi vår plan och kom in på en lugn mindre väg mot Levide kyrka. En av de få kyrkor som vi ännu inte besökt. Men denna soliga fredag hade vi fokus på ett utomhusmål, som varken hade ett högt vägnummer eller ens asfalt.

Även den här gången slapp vi möten. Passade utmärkt när jag körde slalom mellan groparna. Det var rejält lerigt vid slutpunkten och jag gjorde ett skobyte i bilen.
Vi befann oss i naturreservatet Bosarve lövskog. Någon gång när det är grönt ute ska vi återvända och gå in på natur- och kulturstigen till vänster. Kanske kan vi då fånga en halsbandsflugsnappare på bild. Nu var huvudmålet det traditionellt skötta änget – Solsänget. Kanske skulle Solveig kunna ”macra” en tjusig vit blåsippa. Under tiden skulle jag ge mig ut på egen vandring och som avslutning…

… skulle vi njuta av en gemensam fika och en värmande vårsol i ansiktet. Du ser bord och bänkar som var placerade i lä för den svaga vinden.

Givetvis gick jag och njöt av blåsipporna som jag inte varit bortskämd med under min uppväxt. I min region var det vitsippor som dominerade totalt och en och annan fotboll. 😉

I början när jag hittade extra fina blåsippor höjde jag en hand mot Solveig. Mitt hemliga mål var att först hitta en vit blåsippa. Precis som jag gjorde förra säsongen. Snart skymde träden sikten mellan oss och mina tankar gled iväg till det jag såg på marken.

I Solsänget finns det tio husgrunder som har motsvarat tre eller fyra gårdar. Husen byggdes på stengrunder och hade tunna väggar av flätat ris och lera. Vass eller ag täckte taken. Djur och människor samsades om utrymmet. Kändes mäktigt att gå här och fantisera om hur de levde sina liv på den tiden. Tidsepoken är äldre järnålder. Från år noll, Kristi födelse, och 600 år framåt.

Jag skulle vilja göra en repris här en ”grön dag” och jämföra.

Jag hade nått längst bort. Stod vid gotlandstunet och spanade ut över gärdet. Hoppades få se något snyggt, ofarligt djur som jag kunde plåta. Men allt var stilla. Ett behagligt sug efter något gott att äta och en mugg kaffe tog över uppmärksamheten. Vilken fin stund vi fick vid träbordet. Solen, kaffet och sällskapet värmde var och en på sitt sätt. Sedan bröt vi när det var som bäst. Trots att vi inte sett någon vit blåsippa. Nedan har du några foton som Solveig tog på olika färgnyanser av de ljuvliga blåsipporna. Istället för att ta samma väg tillbaka vek vi av åt andra hållet när vi nådde en asfaltväg igen. Vi såg nya vyer och stannade till och gjorde stopp vid fler ställen. När vi var ungefär vid Tofta och gjorde ett nostalgiskt stopp vid en stugby, där vi bott förr, började det gråna på himlen. Appen hade rätt. Det var även betydligt mer kyligt när vi parkerade på hemmaplan. Men vad gjorde det, vi hade ju hunnit med att ta vara på det fina vädret.

20 tankar på “Solsänget levde upp till sitt namn

 1. Vi har massa blåsippor här i trakterna, nu måste ut och leta efter vita i eftermiddag. Jag blir sååå glad av vitsippor!

  Fika smakar alltid bäst på en bänk i ☀

  Gilla

  • Vi väntar på det ”vita havet” ska dyka upp här på öjn också. Men nu har här blivit rejält kallt igen. Nio minus när Solveig cyklade till jobbet i morse.
   Inte alls dumt. Livet känns så enkelt och ljuvligt.
   Hoppas du är helt frisk igen. Bäst du håller dig på marken och undviker fåglar med orörliga plåtvingar.

   Gilla

 2. Kul att se hur naturen vaknar. Är det fortfarande kallt utomhus? Hoppas solen värmer litegrann. Vi hade en grå och regnig lördag, men vi ska inte klaga. Trädgården behövde regn. Idag visade sig solen igen 🙂 Kram Anne

  Gilla

  • Vi fick en härlig vink om våren under ca tio dagar. I fredags kväll slog det om. I morse var det nio köldgrader när Solveig gick ut till cykeln.
   Hoppas trädgården blev nöjd. Tänk om det fanns en knapp att sätta på vid läggdags och sedan stänga av regnet vid morgonkvisten. 🙂
   Kalla soliga kramar från Visby

   Gilla

 3. Jättefina bilder från Solsänget!. Senaste gången jag var där var tillsammans med SPF då vi var på bussutflykt. Då hade vi kaffepaus där.
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Tack. Vem vet. Du satt kanske på samma bänk som jag satt på i fredags. Vackert änge. Jag uppskattar att ratta in på de mindre vägarna. Det var första gången som vi körde genom exempelvis Levide. Kommer det ingen bil bakom oss kan jag glida omkring i lagom hastighet. När Solveig kör passar jag alltid på att njuta extra. Nackdelen är att bilen inte kör in på de där spännande gropiga vägarna som jag vill in på. 😉
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 4. Du skriver så fint att jag känner mig närvarande vid promenaden. Framför allt känner jag vårens ljus, det där speciella. Skulle vara intressant med ett återbesök en grön dag. Men personligen så är jag väldigt svag för just marsljuset. Då löven inte blockerar ljuset utan det får möjlighet att falla hela vägen ner i backen och lysa upp fjolårsgräset.

  Har tittat flera gånger på bilden med grinden. Kompositionen är så vacker och grinden är ett konstverk. Och så finns det där, marsljuset.

  Solveigs blåsippsbilder är alltid lika vackra och här blev min favorit bild nummer två, där skuggor och ljus leker med varandra och ger en magisk trolsk komposition.

  Kram och fin måndag på öjn!

  Gillad av 1 person

  • Marsljuset har sin magi. Det handlar också om hopp och förväntningar för mig. Syftar på det som ska följa om vi får vara med ännu en säsong. Vacker ”analys” av dig om fjolårsgräset. ❤
   Jag är fortfarande barnsligt förtjust när vi kommer fram till en ny grind. Vad väntar oss innanför? Är den extra tjusig skruvas förväntningarna upp några stäpp.
   Jag är övertygad om att Solveig hade uppskattat att ha dig och dina tekniska kunskaper med sig när hon besökte exempelvis ett vackert änge. Tänk om det gick att trolla.
   Tack för dina ord. ❤

   Gilla

 5. Stort tack för turen! Jag njöt till fullo. Väldigt vackra blåsippor och väldigt vackra bilder. Vad gäller den vita blåsippan var det kanske en sådan jag såg häromdagen i hemmatrakterna. Måste ta en extra titt.
  Önskar er en fin vecka.
  kram

  Gilla

  • Tack själv. Eftersom jag både gillar blått och inte är bortskämd med att se blåsippor live på tidigare boställen njuter jag extra.
   Kanske gjorde du det. Vi har bara sett dem på två ställen som vi visade här på bloggen förra säsongen. Skälet till att vi inte såg dem på det ena för några veckor sedan var antagligen att de på den platsen hade varit och röjt rejält i terrängen.
   Jag gissar på att du har några fler plusgrader än vi har just nu. Men den som väntar på något gott…
   Kram, Bosse

   Gilla

 6. En underbar tur jag följde med på och Minton gillade den också. Ibland längtar jag efter en skogspromenad men kroppen vill inte. Får njuta av era.
  Blåsipporna är ljuvliga och vi såg massor med vitsippor idag.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Kul att har er med. Jag hade gärna gått en extra runda med Minton där och vi hade gärna bjudit dig på en fika.
   Trist när kroppen inte vill samma sak som ägaren. Min ena fot har krånglat rejält under nästan hela detta året. Men den har fått beröm av två läkare vilket är positivt på ett sätt. Hoppas du får experthjälp med dina problem.
   Då förstår jag att du njöt. Vi ligger i startgroparna för att få göra ett blogginlägg om vitsippor. Lär dröja. Vintern och kylan har gjort comeback.
   Kramar tillbaka

   Gilla

   • Är det diabetes som ställer till det med din fot. Tyvärr finns det inget att göra för jag har artros och skall träna. Det hjälper inte och man får bara Alvedon som smärtlindring.
    Kramar

    Gilla

   • Vet inte är det korta svaret eftersom vi har en offentlig blogg. 🙂
    Inser att Alvedon inte hjälper för dig. Det kommer mycket reklam på flödet på Instagram för artros. Förhoppningsvis gör den naturliga värmen att det inte blir sämre, utan lite bättre för dig. Vi hade gärna bott på ett fint, varmt ställe utomlands från november-april. Jag cyklade förbi Svenska Spel för några timmar sedan. Nästa gång får jag knacka på och fråga om de kan viska försiktigt vilka sju nummer som gäller på lördag. 😉 Sköt om dig så gott det går. ❤
    Kramar tillbaka

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s