
Nedanför klintkanten låg för väldigt länge sedan Visbys äldsta träkyrka. Det var också en hednisk offerplats. Vid arkeologiska utgrävningar har en gravsten med inskriptioner från 1070 påträffats.

Förr bodde många tyskar i Visby. För medlemmarna i den tyska församlingen byggdes därför Sankt Per i mitten av 1100-talet. Kyrkan beskyddades av aposteln Petrus, en av Jesu lärjungar.

Köpmännen ökade rejält till antalet när handeln i Visby blommade som mest. I början av 1200-talet byggdes kyrkan om. Ändå räckte inte kapaciteten till. Nästa steg blev att bygga Sankt Hans kyrka strax norr om Sankt Per. De två kyrkorna hade en gemensam vägg och var delvis hopbyggda. Denna teknik var en ovanlig lösning. Både då och nu.

Ursprungligen var den nya kyrkan en församlingskyrka för gotlänningarna. Sankt Hans kyrka beskyddades av skyddshelgonet Johannes Döparen.

Undra när porten murades igen?

Runt år 1300 utvidgades de två kyrkorna ännu mer och blev till slut sammanbyggda och därmed Visbys största kyrka.

Efter reformationen på 1520-talet hölls här den första lutherska gudstjänsten. Under 1530-talet revs kyrkorna. Orsaken skulle vara att de var ett hot mot Visborgs slott. Kanske skulle en fiende placera kanoner i tornet och beskjuta slottet. Under 1700-talet utnyttjades ruinerna som stenbrott.

Om du blir fikasugen och befinner dig i närheten föreslår vi en fika på Sankt Hans café. Är det skönt utomhusväder ska du naturligtvis slå dig ner vid ett av utomhusborden. Njut av dryck och ätbart och låt dig en stund förflyttas flera århundraden tillbaka i tiden.
Varför heter det inte Sankt Pers café? Lottade ägarna med två vikta lappar? Fuskade någon? Jag tror inte det. Platsen på andra sidan ”bilden” heter Sankt Hansplan. Där ligger också den större gatan S:t Hansgatan. Men det finns även en S:t Pers gränd bakom ruinerna. Där fick du gratis påtår. 😉
Det är spännande och kul med gamla kyrkor. Jag vet inte om jag är helt ute och reser, men finns det inte en plats på Österlen också som heter Sankt Hans? Kram
GillaGilla
De där ruinerna får verkligen igång fantasin.
Tror du är ute och reser efter S:t Olof, som ett av våra grannpar i Ystad flyttade ifrån.
Kram
GillaGilla
Jippi! Det funkade på första försöket. Jag måste bara prova en gång till.
GillaGilla
Helt otroligt. Måste vara skönt för dig att slippa bada en stund i min skräppost. 😉 För där finns ofta väldigt mycket konstigt som jag inte ens vill ta i med tång. Enda saken som blev till det bättre när de ändrade för oss alla wordpressare för snart två år sedan. På slutet kunde jag lägga ner mer än en kvart för att slänga dygnets ovälkomna kommentarer. 😦 En del var längre än mitt längsta inlägg någonsin. Sorgligt minne.
GillaGilla
Spännande att läsa om.
I Lund finns också ett Sankt Hans.
Ha en fin tisdag!
GillaGilla
Ruinerna har jag uppskattat ända sedan vårt första semesterbesök här.
Tror det är ett rätt vanligt namn lite överallt.
Tack från en kall och solig onsdag.
GillaGillad av 1 person
Så fint att så mycket gammalt ändå finns bevarat på er ö.
Tänkte också direkt på Sankt Hans i Lund.
Kram
GillaGilla
Tydligen inte samma tänk som i min barndomsstad. 😉
Jag tror S:t Hans har spritt ut sig lite överallt.
Kram
GillaGilla
Hoppas det får stå kvar tusen år till, minst. 😉
Kram
GillaGilla
Blir så förundrad att dessa gamka ruiner finns kvar. De är både vackra och spännande.
Kramar från ett iskallt Rottne.
GillaGilla
Vi kan njuta av mycket historia på våra turer runt om på ön.
Samma väder här de sista dygnen. Men solen har vårvärme i sig på dagarna. Men idag är det städdag för mig.
Kram
GillaGillad av 1 person
Intressant om Gotlands alla kyrkor, finns många och alla har något att ge.
GillaGilla
De är spännande att se och besöka. Både ruinerna och de medeltida runt om på ön.
GillaGilla