Naturen i färg; rött

Naturen i färg är bloggkategorin då vi under två månaders tid ser oss omkring utomhus och, med kamerans hjälp, fångar in allt som har en viss färg.

Humlan ville inte vara med på bild… Den satt i stockrosen när jag ställde in skärpan för att ta en bild, men flög sedan sin kos lika snabbt som den här sommaren försvann. Det har varit en annorlunda sommar på många sätt. Bosse och jag har ibland tittat på varandra och undrat om vi varit helt ensamma på ön. Det är så det blir om man, som vi, går upp före fem, lämnar Visby och ger sig ut på utflykt. De få gånger jag besökt Östercentrum har jag däremot undrat över om vissa människor glömt bort allvaret med en pandemi.

Innanför muren har vi inte cyklat tillsammans på hela sommaren. Men förra söndagsmorgonen tog vi en tur. Det är njutbart att cykla längs med muren. Rosor och stockrosor, en del överblommat, annat vackert.

Jag har en speciell känsla för rosor eftersom det var min mammas älsklingsblomma. Vi hade många olika rosor därhemma i vår trädgård.

Var och en har sin charm. Ensamma eller tillsammans.

Samma sak med vallmon som dyker upp lite här och där på Gotland. Ibland ensamma…

ibland många.

och ibland i så stora fält att de helt enkelt bara kan ses som en gemensam färg.

Fast hur fint ett fält än kan vara uppskattar jag en liten ensam vallmo bäst. Och gärna en som ser lite tilltufsad ut.

Här har en sömntornstekel varit framme. Jag läste att den lägger ägg i nyponrosens knoppar. Äggen utsöndrar växthormonsimitationer och lurar på så vis busken att bilda håriga nypon, galler. Här inuti kan larverna sedan leva och utvecklas. Så smart! Men, läste också att det finns parasiter som utnyttjar dessa galler och lägger sina ägg där också. Hm!

Fler blommor, vars namn jag inte känner till.

Den här fantastiska dillpionen hittade jag i Botaniska trädgården.

Visst är duvan fin med sina orangeröda ben!

Älskar rabarberpaj med vaniljglass. Vet dock inte om detta är en äkta rabarber eller någon sorts prydnadsvariant. Hittade den i en plantering i Visby.

Smultron! Så gott!

Årets jordgubbsplanta från balkongen fick bidra med bladet… Jordgubbarna köpte vi.

Årets godaste hallon! Från Stenhuse gård här på Gotland.

Nja… måste erkänna att jag inte är så förtjust i röda vinbär. Fast när tjejerna var små hade vi vinbärsbuskar i vår dåvarande trädgård och som tur var tyckte de om dem.

Men våra egna tomater, som vi har på balkongen, dem tycker jag om!

Rönnbär – vackra, men jag håller med räven: ”Surt, sa räven om rönnbären”. Även om ordspråket står för något annat…

Tror att detta är stenbär. Läste att de har en syrlig smak.

Sista bilden får påminna om att vi går mot höst. En årstid som är vacker med alla sina färger. Jag har bara så svårt att acceptera att det blir mörkare och mörkare. Det är bara att gilla läget och börja att samla foton med nästa färg.

Önskar er alla en fin avslutning på augusti och en skön höst!
Text och foto: Solveig Lidén

 

27 tankar på “Naturen i färg; rött

 1. Vilket underbart inslag. Tänk att ni har hela fält med vallmo. Här får man sätta frö i trädgården men jag gillar dom för sina fina genomskinliga prakt. Rosor är ju mina favoriter men här går det bara med enstaka buskrosor som tål kylan bättre. Jag var så imponerad av alla rosor i Visby somsmak liksom bara kom upp ur marken utan just någon jord. Ni bor i ett fantastiskt landskap som inte liknar något annat. Stenbär heter dom och dom går att äta men har en stor kärna inne i sig så det är inte så mycket smak. Ha en fin helg.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja det är vackert här på Gotland. Jag har också tänkt på det där med rosor som blommar fast det ser ut som om de inte har någon jord alls. De måste ha ett välutvecklat rotsystem under asfalt och gatstenar… Hoppas att du haft en fin helg och att det blir en bra vecka!

   Gilla

  • Tack! Blev själv förvånad när jag började tänka efter. Men, det är ju tacksamt att ta just juli-augusti med tanke på alla bär. Önskar dig en fin vecka!

   Gilla

  • Tack! Sommar, värme och goda smaker låter som en bra kombination. Nu får vi hoppas att hösten bjuder oss på mer värme, vackra färger och andra goda smaker.
   Kram tillbaka

   Gilla

 2. Vilket vackert inlägg om färgen röd. Tycker den översta bilden med humlan blev fin, annorlunda. Kommer att tänka på ”humlans flykt”. Och visst är rosor något alldeles speciellt. Fina minnen av rosor från din barndom. Och vallmofälten, dom är nästan osannolika. Det ser ut som en flagga i ljusblått, rött och grönt. Och röda bär … igår köpte vi hallon på torget som vi åt till glass. Så goda. Vi köpte blåbär också men dom gjorde jag sylt på. Intressant att få lära sig om sömntornstekeln som jag aldrig hört talas om förut.

  Tack för ett fint rött inlägg!
  Kram Anita

  Gillad av 1 person

  • Tack! Kul att du påminde mig om ”humlans flykt”. Nu har jag lyssnat på den igen. Allt som växer och/eller blommar ger mig ny energi. Botaniska trädgården här i Visby är verkligen en av mina favoritplatser.
   Kram tillbaka!

   Gilla

 3. Tack för ett underbart ”rött” inlägg med väldigt vackra bilder och så fin och stämningsfull text. Stundtals kändes det som om jag var med här.
  Ja, visst känns det som att sommaren är kort. Särskilt denna.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Det är väldigt roligt att fotografera utifrån ett färgtema. Blir alltid lika överraskad att det finns så många olika nyanser av en och samma färg.
   Vi får hoppas på att vi får en fin höst och inte ge upp hoppet om att vi till sist kommer att se ljuset i tunneln.
   Kram

   Gilla

 4. Du har fångat naturen på ett fint sätt. Jag ser fram emot hösten med sin friska doft och härliga färger. Redan nu tycker jag att luften känns klarare och huvudvärken släpper lättare.
  Ha det gott !

  Gillad av 1 person

 5. orangeröda ben är att föredra, helt klart, duvan är vacker ,-)
  Jag som trodde humlan var på till blomman ,-)) Och tänkte vad skicklig du är ,-)
  Härliga bilder, fält av vallmo ,-)
  Härliga bilder1
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gillad av 1 person

 6. Pingback: Stockros i vila | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s