Orchis militaris – Johannesnycklar

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…  

Johannesnycklar är den största och kraftigaste av arterna i släktet nycklar. Ibland kan den bli över 40 cm hög.

På Gotlandskartan finns det få platser där den inte kan upptäckas. De riktigt stora bestånden finns här i ängena. Särskilt om marken inte är alltför torr. Annars går den ex. att se längs med vägdiken.

I Sverige är det Gotland och Öland som dominerar. Förekommer även sällsynt i Skåne och Blekinge. Tyngdpunkten är annars längre ner i Europa. De nordligaste förekomsterna är i Baltikum och delar av Ryssland.

Orkidén har flera smeknamn. Johannesnycklar kommer från blomningstiden som är runt Johannes Döparens dag. Gulltuppor säger en del på Öland. Två andra smeknamn är Praktnyckelblomster och Hjälmnycklar på grund av att de övre kalkbladen liknar en militärhjälm.

 

16 tankar på “Orchis militaris – Johannesnycklar

 1. Så vacker den är. Men jag ser något annat när jag tittar på bilderna På blomman, precis i mitten, ser jag ett litet barn med lila sparkdräkt och vit spetsmössa.

  Kram Anita

  Gilla

 2. Kärt barn har många namn så inte konstigt att denna vackra orkidé har det. Jag älskar alla sorts orkidéer vilda som såna jag har hemma. Fina bilder och så vacker färg. Jag hoppas ni hittar de andra också.

  Önskar er en fortsatt fin sommar och en trevlig helg. Kram ❤️

  Gilla

  • Vi delar samma intresse som du och har alltid egna hemma. Målet är att hitta några varje år. Första året är kanske lättast. En del är rätt ”blyga”.
   Tack ska du ha. Det börjar bli mörkare på kvällarna. Men än äter vi både frukost, fika och middagar på balkongen.
   Kram, Bosse ❤

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s