Bäst bevarade medeltidshuset på landsbygden


Vi har förstått att den bevarade medeltida bebyggelsen på Gotland är unik för Sverige. En orsak var tillgången på sten som gav fantastiska möjligheter att bygga robusta byggnader i olika sammanhang. Allt från kastaler, bostadshus, lador m.m. Med hjälp av den lättbrutna kalk- och sandstenen skapades byggnader som stått sig väl genom alla år.

På mitten av 1200-talet byggdes stenhuset. Den främre delen som var en låg och liten vardagsstuga raserades tyvärr på 1800-talet och är ombyggd till smedja. I stugan åt, sov och arbetade familjen.

Packhuset är uppförd i tre våningar. En förstuga och kammare finns i bottenvåningen. Taket i det förstnämnda har kryssvalv medan kammaren har tunnvalv.

En smal stentrappa går upp till en andra våningens enda rum, högstugan, med bjälklag i taket. Förr fanns det i rummet målade glasfönster och här hölls fester.

Alla fototekniker måste tas till. 😊 För det är ett begränsat utomhusutrymme för oss intresserade och utanför är det privatägt.
En annan trappa leder inomhus upp till vinden som har tunnvälvt tak och hissport på gaveln. Förr fanns även en loftgång och trappa till övervåningen.

Här fick vi fotografera från vägen för att få med sista långsidan.

Fotnot:
Till Vatlings i Fole hittar du lätt. Om du åker väg 147 från Visby mot Slite finns en avtagsväg till vänster, en liten bit från Hejdeby kyrka. Om du vill se ett till historiskt stenhus, är det bara en mil till Lauks i Lokrume, som vi redan skrivit om i bloggen.

11 tankar på “Bäst bevarade medeltidshuset på landsbygden

 1. Verkligt intressant! Det är ”farligt” att läsa din blogg, längtan till bilturer på Gotland ökar med rasande fart. Får lov att hålla mig i Finland denna sommar, hoppas på 2021…

  Gilla

  • Jag tycker bara det är bra att du blir frestad och samlar på dig möjligheter. 🙂
   I livets backspegel önskar jag att vi kände till fler möjligheter än ”sevärdheterna alla vet” när vi varit här förr på semester.
   Vilken tur att Finland är fullt av fina stopp och platser.

   Gilla

 2. Fantastiskt!
  På fastlandet finns ju inte så många gamla bevarade byggnader,men Gotland är unikt med detta. Så intressant.
  Roligt att du tar oss med på dessa fina turer,tack!
  Trevlig söndag!

  Gilla

  • Tack för besöket. Visst hade det varit mycket intressant att få komma in i det och se det inifrån. De är duktiga på Gotland att tänka först och handla sedan. Tänk med värdefulla byggnader som förstörts på många ställen på Fastlandet. Det värsta tycker jag var att de ersattes med fula funktionella byggnader. 😦
   Undra om det lever människor (män mest) som har dåligt samvete och ångrar sig.
   Kram från ett regnigt Visby.
   Ps. Vilken tur att vi tog cykelutflykten igår morse och inte idag som vi tänkt från början. 😀

   Gillad av 1 person

 3. Pingback: Bringes i Norrlanda | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s