Platanthera bifolia – Nattviol

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Nattviolen saknas sällan i ett gotländskt änge. Den är mycket vanlig på Gotland och finns nästan överallt. På ”lokalkartan” finns bara en vit fläck i mitten av ön och på Karlsöarna.

På öppna varma ljusa lokaler börjar den blomma någon vecka in i juni. På skuggiga lokaler går den att njuta av under hela juli.

Den vita färgen gör att den syns i sommarnattens svaga ljus.

De väldoftande blommorna doftar mer på kvällen när de lockar till sig svärmare.

16 tankar på “Platanthera bifolia – Nattviol

 1. Älskar orkidéer och vad nyfiken jag blir på Nattviolerna när du skriver att de doftar gott. Är det viol de doftar så faller jag pladask. Härligt med en ö full av orkidéer, det känns riktigt lyxigt!

  Må gott! Kram Christina

  Gilla

 2. För många år sedan fanns en fantastisk betesmark ganska nära här – ”Nattviolhagen” kallade vi den. Så ljuvligt att passera där varma sommarkvällar när doften nästan var bedövande. Tyvärr är hagen numer igenväxt med sly och älggräs och och nu även sönderkörd av skogsmaskiner … såå sorgligt!
  Kram

  Gilla

 3. Jag blev väldans förvånad när jag läste det här inlägget. För mig är ”nattviol” lika med Hesperis som vi hade massor av i Stockholm. Hela ängen mellan oss på Råbyvägen och Huddingevägen vid Stockholmsmässan var vissa år fylld av lila blommor som doftade underbart på kvällarna. Alltså var jag tvungen att kolla upp det här – och det är klart att jag hade fel.
  Hesperis kallas alltså ”trädgårdsnattviol” och inget annat och är inte nån orkidé, men så vackra är dom att jag faktiskt planterat dom tvååriga plantorna på två undanskymda ställen så dom skulle få sprida sig. Vilket dom gjort – men nu har min gubbe rensat där (fast han försökte spara dom så gott det gick) så vi får se om det blir några nästa år!
  Men vi hade ju orkidéer – Pers nycklar – i diket på fyra ställen i år och dom lyckades Rolle undvika när han klippte gräset där.
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Solveig hade också i sitt barndomshem g0tt om den växten. Orkidéer är vackra men det är ett svårt ”ämne”. De är duktiga på att ”gifta sig med varandra”. ”Regler” tycks ha ändrat sig rejält under åren när det gäller arterna. Jag har samlat ihop en tjock pärm och läst på och börjar få lite kläm på teorin. Så var det något som heter praktik. 😉 Pers nycklar har vi verkligen blivit bortskämda med denna säsong. Flugblomster ser jag fram emot att upptäcka. Får bli en annan säsong.
   Bra att Rolle sköter sig. 😉
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Ofta upptäcker jag nya saker som jag vill ha med i egna kategorier här på bloggen. Just nu lever vi intensivt och försöker njuta fullt ut av allt. Tiden rusar iväg. Om tre veckor är jag ensam igen. Ser jag inte fram emot. Då väntar många timmars jobb med bilderna. Ensamma cykelturer blir då extra sköna pauser. (om solen är med på noterna)
   Kram

   Gilla

 4. Nattviol finns det här också och doftar underbart om nätterna. Dessutom har vi ju guckusko och jungfru marie hand och junfru marie nycklar och en liten orkide som är nästan ljusgrön.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s