Blåsippan ute i backarna står…

Inte kunde vi tro att det fanns så många blåsippor så nära vår bostad.

Cirka 4 km norr om Visby tog vi i lördags av mot Brucebo naturreservat. Brucebo ska vara ett av Gotlands mest variationsrika naturreservat.
Strax innan det kända konstnärshemmet Brucebo svängde vi vänster in på en riktigt guppig smal skogsväg.

Vi behövde inte ta många steg för att se de första blåsipporna. De fanns på många ställen. Ibland ensamma. Ibland med hela ”tjocka släkten”. Vi fylldes av vårlycka. ❤

Här och var stack de upp sina glada ”ansikten” mot solen.

Intressant att skåda de olika färgnyanserna.

Vi läste på informationstavlan att det fanns två till parkeringar. Därför rullade vi iväg mot en sydligare plats där det var ”snällare” att parkera.

Det första som vi stötte på var resterna från en av Gotlands cirka 100 fornborgar. Denna kallades förr för Bygdeborg. Här syns vallen av kalksten.

Under vikingatiden var detta en utmärkt plats för att bevaka både hamnen i Snäck och den i Själsö. Vad tror du de signalerade med? Eld, rök, gutemålsvrål? 😉

Utsikten från klinten går inte av för hackor. Utstickande i havet ligger den steniga halvön Skansudde.

Under tiden 15 mars till 15 maj är det förbjudet att beträda Skansudde och strandängen närmast innanför udden. Då är det ett fågelskyddsområde.

Till höger ser du Själsö fiskeläge som jag gjort ett blogginlägg om för ett tag sedan  https://gotlanduppochner.com/2019/03/06/sjalso-fiskelage/. Sorgligt stod jag på klinten och tänkte på Ainbusk-medlemmen Josefin Nilsson, som där gick sin sista promenad. Dokumentären om henne gjorde mig både ledsen och arg. Det borde tidigt varit ”galler” och inte fortsatta applåder från betalande publik.

Det blev en snabbfika. Solen värme men vinden var inte att leka med. Den försökte girigt svepa med mina godsaker från bordet. Eller har den redan gjort det? Mina ”grejer” finns inte med på fotot. 😉

En vindpinad tall som varit i många blåsväder UTANFÖR teaterns scen.

Vi tog ett sista farväl av dessa ljuvliga blå blommor och bestämde oss för att återvända hit i början av maj. Till den tid då den för Gotland sällsynta busken tibasten blommar på bar kvist. Det är tillåtet på Gotland att plocka blåsippor för ”husbehov”. Men givetvis inte från ett naturreservat.

49 tankar på “Blåsippan ute i backarna står…

  • Kan det bli mer? Jo. Vi såg fullt med knoppar. Vilken vacker plats. Dit kommer vi att åka fler gånger. Helst när det inte blåser så kallt däruppe vid utsikten. Nästa gång ska vi byta ut mot ett ännu större blått hav. S såg en underbar bild på Instagram. Hoppas det är sol på lördag. Då kan jag slå ”två flugor i en smäll”.
   Kram Bosse

   Gilla

 1. Underbara bilder … både på de underbara blåsipporna och den fantastiska naturen!
  Tibasten blommar här hos mig just nu … blommar den såå mycket senare på Gotland? Kika in på mitt inlägg från min ”blåsippspromenad” i fredags så ser du även blommande tibast.
  Kram

  Gilla

   • Som jag minns det var det ovanligt i Halland också. Det måste ha något med ”jordarten” att göra. Här är mycket kalk. Kan det vara orsaken tro.
    Vem vet. Du hittar kanske några. Eller något annat fint. S såg en underbar bild på Instagram på ett stort ”scillahav”. Dit tänkte vi åka på lördag om solen är framme.
    På fredag ska vi ta ett på närmare håll. Där var vi i söndags. Men då var det kallt och ”blå-sakerna” drog ihop sig.

    Gilla

 2. Blåsippor kan man aldrig får för mycket av. Så roligt att du får njuta av dom på ön, och att vi andra också får njuta av dom via dina bilder.

  Hoppas ni har en lika fin aprildag på Gotland som vi har här. Strålande sol och en lätt vind.

  Kram Anita

  Gilla

 3. Så vacker natur ni får uppleva. Vitsipporna och havet så vackert.
  Bra att ha med godsaker som smakar så gott ute i naturen. Vinter som sommar har vi med picknick korgen på våra utflykter i naturen.

  Gilla

 4. Njuter av din vandring och alla blåsipporna. Har en lite planta men den har bara knoppar.
  Dokumentären om Josefin gjorde mej ledsen och tyvärr händer detta fortfarande. Förhoppningsvis får den folk att vakna.
  Soliga kramar Anki

  Gilla

 5. Så många fina vårbilder 🙂 Blir riktigt avundsjuk. Det dröjer nog minst en månad till innan vi ser några vårblommor här. Början på maj. Kanske i slutet på april, om vi har tur,
  Alltid trevligt att kika in hos dig. Kram Katarina.

  Gilla

 6. Vilka ljuvliga blåsippor! Så vackra bilder! Här skulle jag också gärna vara och blicka ut över havet och njuta av blåsipporna. Har inte sett till några alls i år i verklighet. Men dina räcker långt.
  Ja, dokumentären om Josefin Nilsson har tagit hårt på många. Och mycket hade kunnat göras annorlunda. något att ta med sig vidare för oss alla.
  kram!

  Gilla

  • Förstår att du hade uppskattat att se det ”blå havet” i verkligheten.
   Jag blev full med frågor som jag skulle vilja ha svar på. Det känns som många borde sett till att det aldrig fick gå så här långt. <3. De som hållit den ansvarige bakom ryggen borde både då och nu känna av sin skuld i det hela.

   Gilla

  • Blå är min favoritfärg så jag håller med. Däremot är jag inte bortskämd precis med att se så många blåsippor på ”samma ställe” Tycks vara så på många platser på Gotland.
   Att ha ett torp låter för mig riktigt mysigt.
   Tack ska du ha.Det ska jag verkligen göra. Jag ska se två blå hav till i veckan. ❤
   Kram Bosse

   Gilla

 7. Blåsippan ute i backarna står… Ljuvliga blomma och ljuvliga bilder! Har tyvärr inte kommit ut till skärgården för att söka efter blåsippor, få se till helgen? Kanske försent då, eftersom vitsipporna är på gång?
  Har inte riktigt vant mig vid att du/ni bor på Gotland! För mig är du så förknippad med Skåne och Ystad i synnerhet! Men naturligtvis så roligt att se Gotland ur ditt perspektiv! 🙂
  Tibasten… det är en blomma som jag inte kände till! Det får jag kika på…
  Ja, Josefin… jag blir mest förbannad över att det först efter dokumentären och dess reaktioner, som Dramatenledningen agerar!!! ;( Hur är det möjligt… att våldet fortgår i hemmen, skolan, arbetsplatser… var som helst!?
  Vill inte sluta ledsamt, så då skriver jag också…Det finns så många goda medmänniskor och jag är så stolt över våra fina söner och Mr R! 🙂
  Kram Nilla

  Gilla

  • Är vitsipporna redan på gång hos dig. Jag läste just om ett ”bra ställe” för vitsippor i Visby. En plats vi aldrig besökt tidigare.
   Ystad och Österlen är placerade i två fina minnesfack i mitt minne. ❤
   Här finns verkligen en uppsjö av platser att besöka. Till helgen ska vi titta på andra "blå hav". ❤
   Det känns som det finns många som borde vetat och agerat i ett tidigare läge. För Josefins skull (och hennes anhöriga) blir jag mycket nedstämd och ledsen. Hon borde ha haft många fina år till där hon kunde glatt "oss" i olika sammanhang.
   För att orka med måste vi ta oss in i ljuset och njuta av det som är vackert och bidra till att hålla undan skuggorna genom att bry oss om våra medmänniskor. Sedan finns det så många zoner där det är svårt att "lägga sig i". Men i det här fallet "ser jag" bara ren ondska. Det är ingen människa värd att utstå.

   Det är för väl att det finns många goda människor. ❤
   Onsdagskram Bosse

   Gillad av 1 person

 8. Pingback: Vår närmaste rauk är falsk | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s