Vad hade hänt sedan förra månadens besök?

DBW (De Badande Wännernas trädgård) Botaniska Trädgården anlades 1855. Det som är speciellt med trädgården är att växter som borde vantrivas här trotsar det geografiska läget. Orsaken är att Visby ligger i odlingszon 1.

En gång varje månad under 2019 tänkte jag och Solveig besöka denna oas som kallas för ”Botan” i folkmun. Vi ser fram emot att se både exotiska växter och mycket annat ögongodis. Välkommen att följa med oss på våra utflykter till denna fantastiska trädgård.

Även denna tredje gång valde vi att gå in genom Huvudentrén. Det verkar annars finnas 5 offentliga entréer.

Snödropparna är nog snart inne på slutspurten.
Dammplan är en av Botaniska Trädgårdens 30 planer.
En viss skillnad mot isen på januarifotot. På det fotot fanns inga stolar och bord utsatta. Nu hade de satt ut sittmöjligheter lite överallt i parken, som redan utnyttjades av besökare.
Hur många färger på krokus finns det egentligen?

Detta är min favoritfärg av krokusar. De första vårblommorna är fortfarande i fokus.
Här är en god början till ”scillahavet” – det blå havet som jag alltid uppskattat extra mycket på våren.

Vintergäck för sista gången denna säsong. Det beror såklart på när i april vi återvänder hit.

Lustgården är ett plan som vi förra gången valde som ett återkommande motiv i denna tolv långa bloggserier.

Krokusarna är enda färgklicken jämfört med förra fotot i februari.

Om jag räknar bort denna blå blomma som tydligen hade bestämt sig för att rymma till stenen. Någon som vet vad det är för något?

Vad glad jag blev när jag i början på februari läste i Gotlands Allehanda att det efter flera års hot om besparingar och strid om ekonomin kommit till en lovande överenskommelse. Region Gotland kommer under de närmaste tio åren ge DWB en miljon kronor om året för skötsel av den fina parken ”Botan”. Därmed kommer det inte bli något av ”hotet” om att ta betalt av besökarna. De som kommer från ”lyxkryssnings-kajen” kunde ändå lägga någon miljon var som en fin gest. 😉

Ett av naturens små ”hängverk”.

Tack för bloggbesöket. ❤

42 tankar på “Vad hade hänt sedan förra månadens besök?

  • Jag hade faktiskt hoppas på ännu fler, men det har varit så kallt här och våren är inte här fullt ut. Blåsippan är S favoritvårblomma. Påminner henne om hennes uppväxtmiljö. Det är vackert vid Silverfallen. Tyvärr vet jag inget säkert ställe där de trivs. Bara lite vagt och tror de är sena i år.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 1. Så fina vårbilder! Ja, den blålila krokusen är vacker! Den blå blomman som du undrar över är mycket riktigt en balkansippa. ( Anemone) Har dem i min trädgård i blått och vitt. När barnen ser dem, så säger de: ”Titta en blå vitsippa!” 🙂 I Göteborg är det frivillig avgift till Botaniska trädgården. Vi brukar lägga en avgift två gånger om året, vilket jag tror att de flesta gör som besöker trädgården flera gånger om året. Det kostar ju en del att sköta om anläggning och det är en stor glädje att få komma dit och njuta av blommor, träd och annan grönska.
  Kram Nilla

  Gilla

  • Den blålila är min personliga favorit. Anemone känner jag igen via korsord. Vad mysigt att du har dem på din egen täppa. Gulligt sagt av dem.
   Ett bra sätt att få det att ”rulla på”. Ett annat är att bli någon typ av medlem i föreningar. Både underbart och nästan nödvändigt att det finns oaser av detta slag i alla större städer. Både för att njuta och av hälsoskäl.
   Kram Bobo

   Gilla

  • Du som är expert på blommor. Finns det något säkert ställe i närheten av Visby där vi kan njuta av blåsippor? Eller är våren extra sen och det går bara att hitta enstaka? Jag har sett en bloggares blåsippor från tidigare år. Då var platsen vid Lummelunda. Kanske det finns vid Galgberget. Men vi vet var vi ska hitta ”Det blå havet” av scilla. Än så länge har vi inte besökt platsen. Bara passerat förbi nedanför säkert hundra ggr vid det här laget. 😉
   Kram Bobo/Bosse

   Gilla

   • Ja du Bosse, så där sa jag också när vi åkte hit en vår på semester. Våra vänner log då bara mot oss och sa; Ni får se! Och jag kan inte göra annat heller. Det brukar KRYLLA av blåsippor precis överallt, men naturligtvis flest där jorden inte är brukad. Man behöver inte åka långt precis. Varför inte ta en prommis nedanför sjukhuset och så gå upp i ”skogen” där det är en parkering. Innanför den ligger en fin plats, men som vanligt kommer jag inte ihåg namnet!
    KRAM/Susie

    Gilla

   • Det är Galgberget från nedre sidan. Vi har parkerat där när det inte fanns en enda plats ledig på sjukhusparkeringen. 😦 Sedan var vi där en gång till för kanske två veckor sedan. Då såg S något som hon var rätt säker på skulle bli fina blåsippor. Men det var bara enstaka. Vi får sticka dit och se och gå igen. Jag hade ont i ett knä den gången så jag kunde inte gå så mycket. Därifrån gick annars att ta sig upp till den gamla galgen. S försvann upp och tog foton till sitt Instragram och FB. Leden verkade vara ett populärt ställe. Mötte löpare och annat på två och fyra ben. Inget på tre eller sex ben. 🙂 Kärleksstigen heter den väl. ❤ Vi har tidigare alltid parkerat vid galgen och gått däruppe åt de båda hållen.

    Gilla

  • För vissa går det åt fel håll. 😉 Jag läste nyss om en kvinna som blev våldtagen och mördad utanför en badhytt i Höllviken. Ska bli spännande att se om boken håller. ”Försvunnen”, första delen i den nya deckarserien Cold Case. Författare Tina Frennestedt. Baserad på ett verkligt försvinnande som jag/vi minns alltför väl. Det hände när vi bodde inte så långt ifrån staden Mariestad. En av S bröder bor där och vi besökte M ganska många ggr. Jag trodde också på Danmarksspåret.

   Jag trodde att det skulle ha hänt ännu mer i Botan. Den riktiga vårvärmen har inte kommit ännu. Nästa gång kommer det förhoppningsvis bli många nya vårtecken.
   Kram Bobo/Bosse

   Gilla

  • Jag tror Minton hade trivts där också. Populärt ställe för både ”mattar/hussar” och vovve. Sedan är det bara att glida ut genom Kärleksporten och gå längs med havet. Eller fortsätta till Almedalsvägen. Ännu bättre åt andra hållet. Gott om gräsytor.
   Kram

   Gilla

 2. Vilken härlig trädgård och så fina bilder på alla vackra vårblommor. Spännande följa dina kommande inlägg om denna fina plats. Kram 😊

  Gilla

 3. Underbart med en sån oas, det blir som balsam för själen att strosa runt där. Vi har ju Stadsparken med all blomprakt, Wadköping med alla gamla hus att drömma sig bort bland. Man behöver dessa ställen att kunna tanka kraft när det behövs. Jag betalar gärna en slant som går till skötsel och underhåll när det behövs…
  Kram och tack för dom vackra bilderna♥

  Gilla

 4. Oj, så mycket vackert och så många härliga vårblommor. Tror att våren har kommit längre hos dig, än här.
  Jag har också gått in genom den entrén. Det du.
  Lustgården tycker jag om, som plats men även som namn. Det var förstås mycket mera uppvuxet och grönare då vi var där, men vad jag förstår så får jag se det också igen, tack vare dig och dina bilder.
  Ha det bra. Kram.

  Gilla

  • Kanske är det så. Men nu bor vi inte så mycket söder om dig längre som när vi bodde i Skåneland.
   Det var mycket finare när du var där jämfört med dessa foton från mars. Jag har för mig att ni var där i augusti. Samma som vi var något år tidigare.
   Kram Bosse
   Ps. Hoppas din storebror blivit frisk.

   Gilla

 5. Stämmer bra det, vilket minne du har. Men varje årstid har ju sin speciella charm.

  Tack Bosse. Ja, min bror har kryat på sig och vi ska hämta hit honom till helgen för att se att allt är OK. Att få maginfluensa och feber, bo ensam och fylla 92 år om tre månader, det är inte lätt och han vill inte riktigt tala om ifall han mår dåligt.
  Kram och trevlig kväll.

  Gilla

  • Vad omtänksamt av er. ❤ Jag har en känsla att det finns många äldre män som är av den "stammen". De vill inte vara till lags och de vill inte berätta om sina besvär. När nästa generation blir gamla och får krämpor tror jag att de kommer att kräva mycket mer. En del alldeles för mycket. Skillnaden mellan de två könen tror jag kommer att utjämnas och bli mindre.
   Trevlig helg-kram

   Gilla

 6. Ljuvliga vårbilder. Så skönt det är när jag nu kan få se det i verkligheten också och inte bara på bild. Idag sken solen redan när jag steg upp, och jag sov faktiskt inte fram till lunch. Kram

  Gilla

  • Tack. 🙂 Verkligheten vinner oftast i längden. I takt med ljuset återvänder så brukar det vara lättare att kliva upp ur sängen. Sedan är det skönt att ta en vilopaus ibland mitt på dagen.
   Sova fram till lunch. Det låter som du gått in i helg-tonåringsliv igen. 😉
   Kram Bosse

   Gilla

 7. Vad trevligt att följa med hit och visst har det hänt mycket sedan förra besöket. Fint att få njuta av dina vackra bilder med vårblommor.
  Kram!

  Gilla

 8. ”Botan” är verkligen en härlig plats att besöka. Har varit där många gånger. Snödropparna här är ett minne blott nu och nu börjar det verkligen gro och växa i rabatterna. Nu går vi en härlig tid till mötes. Fina bilder som du tagit.
  Kram gun

  Gilla

  • Jag hade faktiskt trott att där hade hänt ännu mer sedan vi var där sist och frågan är om det inte redan har det med tanke på några riktigt varma dagar i förra veckan.
   Där är fint. Du behöver bara simma över en dag när det är varmt i vattnet och du har medvind. 🙂
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 9. Där strosade vi runt i somras, i ett betydligt lummigare Botan. Men det ser rätt härligt ut även med en något ”avskalad” park. De rena dragen har kommit fram 😉 Lusthuset kommer verkligen till sin rätt nu …
  Jag är nog lite avis på dig, Bosse. Att du får ha så nära till allt det där som jag blivit så förälskad i.

  Från det ena till det andra … Har ni varit på Asunden än? Om inte är det nog bättre att vänta tills det blir varmare … men ni måste verkligen åka dit. Platsen är magisk.

  Kramis

  Gilla

  • Snabbare än man tror kommer det att se lummigt ut igen. Bara det inte går för fort. Jag vill njuta av våren så länge som möjligt. Blåsipporna som jag la in i sista blogginlägget var ljuvliga. Vilken plats och vilken utsikt från klinten. ❤ Vågade inte lägga in fler bilder. Bäst är alltid att se live. Vi hade ingen lust att åka ifrån Brucebo naturreservat. Men vinden på klinten var kylig.

   Nej. Men Asunden kommer att finnas med på listan som ska fixas ihop i veckan över sådant som "måste" besökas under vår Gotlandstid. Det finns många magiska platser. Beror såklart på vad man är ute efter. Vi ska besöka två andra blå hav om solen håller sig framme på fredag och lördag. S såg en magisk bild på Instagram. Då kanske jag kan slå två flugor i en smäll. 😉 Men nu är det dags för en fika.
   Kram Bobo
   Ps. Jag håller med dig. Gotland är en ö som är svårt att inte bli förälskad i. ❤

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s