Vi lämnade asfalten en stund

Vi rullade runt på asfalterade Grötlingbo ringväg när vi såg en skylt med namnet Pankar prästänge. https://gotlanduppochner.com/2022/08/21/grotlingbo-ringvag/
Det var guppigt på grusvägen i nerförsbacken och svårt för mig att se med solglasögonen när skogen tätnade alltmer. Samtidigt var det spännande… i början. Var låg änget? Hittade jag inte dit för all skog? Gick det att hitta på ett nytt ordspråk om problemet? Någonstans på vägen hade vi delat på oss. Letade på olika ställen. Jag som oftast längst fram i ”klungan”.

Där fanns en skylt om att det var ett naturreservat. På grov halländska frågade jag myran Emil var änget fanns. Dumt nog svarade alla hans miljoner syskon och släktingar samtidigt. Till slut kändes det som jag hade myror i byxorna. Bäst att rulla vidare.

Fakta utan trams: Flertalet av Gotlands lövskogar finns på öns södra del. De har oftast uppstått genom att ängsmarker har växt igen. Detta är ett sådant område och Pankar prästänge är kärnområdet som här och var är omringat av kraftiga välväxta ekar (utanför bilden). I själva änget finns en frodig växtlighet. Mängder av intressanta växter och blommor nämns i texterna. Men när det gäller änge handlar det om att befinna sig där vid rätt tid på säsongen. Detta var ett spontanbesök. T.ex. de sex nämnda orkidéerna har vi redan visat på bloggen.

När vi flyttade till Gotland köpte Solveig en ny cykel. Hon ångrade snabbt att hon valde en svart. Inte så lätt att hitta tillbaks till den en julidag utanför ringmuren när det mesta på två hjul går i svart. Det var då hon kom på att köpa en ny ringklocka som sticker ut från mängden. Undra om det hjälper att jag ringer i svampen?

Efter några långa timmar dök hon upp. Hon och kameran. 😉

Till slut besegrade vi uppförsbacken och kom ut på asfalterade Grötlingbo ringväg igen. Vilken mysig morgon, som startade med en frukost utanför muren vid kyrkan. Jag hade fått en pangidé om var fikat skulle intas. Här på södra delen av öjn finns den härliga möjligheten att ”byta kust” på kort tid. Längst ner går det till och med att se både västra och östra kusten via en snabb huvudvridning. Eftersom vi kört västra kustvägen ner från Visby hade jag självklart andra planer om fortsättningen. På köpet passade jag givetvis på att ratta in på nya små slingrande vägar.

Efter att ha nått Ronehamn svängde jag höger mot campingen vid Ålarve naturreservat.
https://gotlanduppochner.com/2020/06/08/norra-europas-storsta-triftfalt/
Det var var två år sedan vi var här förra gången. Då blommade triften för fullt. Den gången inledde vi med frukost innan vi vandrade vidare till yttersta spetsen. Nu blev det fika. Nästa gång…

FÅR det bli lunch. Men det var ju varken roligt eller sant. LAMM och LAMMUNGAR ska det vara på öjn.

24 tankar på “Vi lämnade asfalten en stund

 1. Perfekt att lämna allfarvägen så där lite spontant för vilken fin natur ni hamnade i. Det är perfekt när man cyklar för man kan ta sig fram på ett helt annat vis. Lika perfekt med en ringklocka som sticker ut. Själv har jag en vinröd och en svart cykel så det gäller att komma ihåg vilken man har. Vill inte vara ute och cykla liksom 😉
  Underbara bilder som vanligt och redan nu längtar jag efter som och värme!

  Kram

  Gilla

 2. Härligt att frossa i fina sommarbilder nu mitt i den kalla och vita vintern. Det snöar och är 15 grader kallt och jag skulle egentligen hugga julgran men jag hatar kyla och stannar inne och bakar rullrån istället

  Gilla

 3. Jag gillar trams 😉 Asfalten lämnar jag gärna … fast inte på cykel, främst till fots. Men hade jag en cykel skulle jag definitivt investera i en fin ringklocka.
  En ren njutning att titta på sköna sommarbilder en dag när det är 11 grader kallt ute. Strax ska jag ge mig ut i kylan …

  Kram och fin dag till er på öjn!

  Gilla

  • Skönt att läsa. 😉 Det är skönt att ibland ta avstickare från asfalt och allt tillrättalagt. Nu minns jag att det inte var så hellyckat med Texas i cykelkorgen. Jag hann knappt stanna cykeln innan han höll på att riva ner sin husse och cykeln.
   11 grader känns som över min smärtgräns. Sedan beror det på om det blåser också.
   Kvällskram tillbaka

   Gilla

 4. Ett riktigt önskeinlägg en sån här iskall dag….inte en snöflinga i sikte. Smart att ta cykeln ut i naturen. Då kan man snirkla sig in lite varstans. Lite besvärligare med en bil…även om jag försökt det nån gång. Var inte så lyckat för lacken kan jag berätta. Kram

  Gilla

  • Kanske har du också fått några snöflingor idag. Att ta med cyklarna bak på bilen har visat sig vara en bra taktik många gånger. ibland planerat. Andra gånger spontant. Snabbt lyfter vi av dem och cyklar iväg på en tripp mot det okända. Aj du. Tur att det tillhör historien. Om det är en äldre modell kan det emotses som årsringar.
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Vid den här tiden är det ibland skönt att tänka tillbaks och tänka framåt. En hel de bilder från våra utflykter har fått ge vika för annat. Jag försöker också variera i kategorierna. Undantag. November. 😉 Denna gång orkade jag inte sticka in mer än ett fåtal andra inlägg.
   Samtidigt gäller det att försöka njuta av nutid. Den kommer aldrig tillbaka. Undra om vi vågar ta oss ner till centrum i morgon för att ta snöbilder, innan vi hämtar maten. Vi får sova på saken/tanken.
   Kvällskram, Bosse

   Gilla

 5. Härligt med cykeltur i skogen. På den andra bilden är det en vit katt som går där framför till höger på vägen?
  Det var ett passande ställe för en myrstack, tycker nog myrorna i alla fall.
  Bra drag där med röd ringklocka.
  Fina bilder.

  Tack för försändelsen som kom idag, med en sådan fin överraskning också. Så glad jag blev.
  En lott var det till och med vinst på, roligt.
  Tack än en gång.
  Kram till er båda.

  Gilla

  • Vad häftigt. Jag såg också en vit katt när jag la in fotot. Men när jag cyklade minns jag ingen katt. Men Solveig har gröna ögon. Kan det vara hon som… 😉
   Tack ska du ha. Ringklockan är perfekt för henne. Spar mycket tid.
   Skönt att det kom fram lyckligt. Kul att det blev en vinst.
   Bossekram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s