Katolska kyrkan

Kristi Lekamens katolska kyrka invigdes 1982. Det är den första katolska kyrka som byggts i Visby sedan medeltiden. Kyrkan ligger mellan S:t Drottensgatan och S:t Hansgatan i Visby innerstad.
Kuriosa: Arkitekten Per Erik Nilsson har även ritat Ingmar Bergmans hus på Fårö.

Den översta ”bilden” tror jag den litauiske konstnären Eugenijus Budrys (1925-2007) ligger bakom. Han har även gjort konstverk som finns i kyrkorummet. Mannen bodde på Gotland.

Nu går vi in i kyrkan som renoverades rejält 2017, efter det hade upptäckts fuktskador.

När kyrkan byggdes upptäcktes en medeltida källare under mark. Källaren grävdes ut och är numera införlivad i kyrkobyggnaden. Dessutom finns två medeltida trappor bevarade i kyrkan samt en brunn som nu används som dopfunt.

Kyrkan präglas av en asketisk stil med sparsmakad utsmyckning. Visst är det häftigt att den vilar på medeltida grundmurar.

14 tankar på “Katolska kyrkan

 1. Häftigt var ordet! Tänk att man hittade en medeltida källare som införlivades med kyrkan. Och trapporna och dopfunten. Känns mäktigt att tänka på. Fina konstverk också.

  Kram från en krispig och vacker vintermorgon i Kringelstan

  Gilla

 2. I katolska kyrkan har jag varit under en stadsvandring med Gertrud Lyrung för många år sedan. Den, liksom nästan alla kyrkor, skänker vila och ro när man får sitta där en stund.
  Kram

  Gilla

  • Undrar hur många stadsvandringar hon styrt över? Nu var det ett bra tag sedan jag såg henne och någon grupp. Däremot läste jag ett ”reportage” i vår tidning som någon bloggvän till mig skrivit. Jag tror det bor en författare inom henne.
   Snökramar tillbaka

   Gilla

   • Sista gången jag var med på en vandring med henne gick hon med rollator och promenaden avslutades redan på Stora torget. Där fick vi samla ihop pengar till en taxi hem för henne. 💕

    Gilla

   • När jag för några månader sedan var på väg till Arenan för att få en spruta såg jag henne på en bänk längs bilvägen dit.
    Undra om jag vågar gå ut en sväng idag. Vilken blåst. Riktigt halt igår när jag var hos tandläkaren.

    Gilla

 3. Så fint att äldre delar införlivats med kyrkan som för övrigt är tämligen anspråkslös tycker jag. Det blir en fin kontrast och vackert i sin enkelhet tycker jag. Nytt möter gammalt och historien finns närvarande. Det gillas!

  Kram

  Gilla

 4. Det var en annorlunda kyrka. Intressant med den medeltida källaren. Brunn som dopfunt, också annorlunda.
  Den verkar ovanligt enkel i sin utformning och inte mycket smyckad eller inredd.
  Trevligt att få ta del av.
  Ha en bra kväll.
  Kram!

  Gilla

  • Vi var glada att den var öppen för allmänheten. Sämre gick det med ruinen som ligger i närheten. Min hämtade öppettid från nätet stämde inte i år. Där var det stängt.
   Det finns extra hårda regler här när det gäller ombyggnad m.m.
   Minns inte. Men vi försökte kanske mest fota ”utanför bänkraderna”.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s