Sigsarve Vattensåg i Hejde

När vi åkt ”inlandsvägen” 142, mellan Visby och Hemse, har jag flera gånger noterat vattensågen. I höstas blev det av att vi stannade till.

Det gick att läsa att de på påskafton i år hade återupptagit, efter två års coronapaus, traditionen med ”sågdagar”. Besökarna kunde då köpa kaffe, fika och varmkorv. Den första sågningsvisningen hölls klockan 14. Den andra på kvällen lät mysig med tända fotogenlyktor.

Lite historia så får du läsare mer ”kött på benen”. Jag läste att det redan på femtonhundratalet fanns vattensågar på Gotland. Under 1880-talet gick det att räkna till ungefär 300 st.
När andra kraftkällor ersatte vattnet togs sågen ur drift. Men 1983 påbörjades en restaurering av Hembygdsföreningen. Därför har sågen varit i gångbart skick i flera år.

En slipsten.

Intressant och kul att det var okej att göra ett inre besök.

En fin gammal stenbro som borde få synas lite mer. Förr fanns det god tillgång till vatten i Sigsarve-ån på höstar och vårar. Vattnet kom från flera olika myrar i närheten.
”Mindre sly, mer bro. Tycker gammal tvåbent Bo.” 🙂

Ett trevligt stopp som manade till eftertanke.
Överkursinfo: Diametern på vattenhjulet är 6,40 meter. Omkretsen på vattenhjulet är 20 meter. Sågbladets längd är 120 centimeter.

12 tankar på “Sigsarve Vattensåg i Hejde

 1. Börjar från slutet med att säga att jag håller med dig om brokommentaren (skrev nästan Bokommentaren 😉 ) ”mindre sly, mer bro”. Lite synd när sly får ta överhand och tyvärr ser man det lite här och där.
  Intressant att läsa om vattensågen. Ska erkänna att jag inte visst speciellt mycket om en sådan men som alltid när jag tittar in här får jag lära mig mer.

  Och slutligen får jag meddela att precis för en stund sedan rasslade det till i brevlådan och där låg det ett väldigt trevligt kuvert och väntade ❤ Så nu vet du att det kommit fram!

  Kram från fastlandet där lätta snöflingor just börjar falla!

  Gilla

  • Det påminde om Hide-portalen i rauken som jag sett fram emot. Vet inte hur många gånger sedan 2019 som jag studerat den bilden och tänkt att snart får vi åka dit och njuta. Kanske fika och bada i bukten. i sommar kom vi äntligen dit. Men badkläderna fick aldrig följa med. 😉
   Det var länge sedan jag läste om vattensågar. Vet att jag stött på det på andra ställen som vi bott på. Undra om vi är födda till Vagabonder. ;)Egentligen har det berott på mycket slump.

   Bra att det blev rassel hos dig också. Hoppas det blir annat rassel efter skrapet också.
   Gissar på att du har det fint hos dig nu.
   Kram

   Gilla

 2. Så synd att bron inte syns mer för den är så vacker. Där borde någon röja bland växtligheten. Så intressant att de har visningar igen. Måste erkänna att jag inte visste så mycket om vattensågar…

  Kram och god fredag!

  Gilla

  • Jag får väl ta med mig några verktyg nästa gång som vi har vägarna förbi. Eller ska jag ta med en av våra kalvar? 😉 Då kan vi ta varandra i hand du och jag. För jag trodde först det var en vanlig kvarn. Det finns heller inte många sekunder att ge på om jag rattar förbi en julidag. Men nu vet jag lite mer.
   Kram tillbaka

   Gillad av 1 person

 3. Det var ett vackert ställe och bra att sågen får vara igång då och då. Låter mysigt med visning med fotogenlampor. Ja bron behöver klart få synas mer så fin som den är

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s