Spontanbesök i Burge

Igår när jag körde igenom naturreservatet Björkume såg jag, från min sida av bilen, en skymt av en svart fågel med röd ”hatt”. Jag gissade på orre, tupp och några andra orealistiska förslag. Därför var det skönt att ta hjälp av denna mycket stillastående, dresserade fågel då det blev dags för nästa artbestämning. Strandskata såklart!

För första gången säsongen 2022 styrde ”Den lilla blå” mot norra Gotland. Vi hade några bestämda mål för vår roadtrip. Numera blir det en härlig mix av det vi sett förut och det vi aldrig sett. Jag uppskattar kombinationen.
Vi hade tur! Kyrkan var öppen så att vi kom in. Den verkade vara förberedd för en Påskgudstjänst. Nu har vi besökt alla kyrkor på norra ön och har endast femton osedda kyrkor kvar på hela ön. Att besöka alla kyrkorna på Gotland är både kul och intressant. Idén kom jag på redan innan vi flyttade hit.

Efter kyrkbesöket åkte vi vidare ut mot Hallshuk. Men en lockande skylt, och en riktigt bilvänlig grusväg, fick mig att blinka vänster. Till det spännande och historiska fiskeläget kom vi inte. Kanske fixar vi det nästa gång. Det blev en del möten med trafik där det mesta gick att lösa med att en av bilarna stannade till. Några vita blåsippor såg vi inte till. Men oj med många blå ”områden” vi såg lite överallt. Det gäller att njuta innan det är över för den här gången.

Jag fick min dos av vatten och kust.

Här har vi aldrig varit förut. Det var en välskött och bred stig, som det var lätt att vandra på, och den slutade med en rejäl nerförsbacke.

Någon gång framöver, när vi åker väg 149, ska vi avnjuta vår fika här. Eller varför inte frukosten en tidig sommarmorgon. Bra att vi upptäckte en ny pärla som vi kan återvända till längre fram.

På hemvägen kunde jag inte motstå att blinka höger och köra ner till gamla favoritställen. Nyhamn är ett av dem. När blåelden blommar hoppas jag att vi återkommer dit.
Solveig fick, förresten, se den svarta fågeln med röd kam innan vi lämnade Burge.
Det visade sig vara en helt vanlig tupp. Han och hans flock med höns spatserade på vägen. Frigående som de var. Så var fågelgåtan löst. Eller kanske mer lös. 😉

18 tankar på “Spontanbesök i Burge

   • Hej, tack för en mycket trevlig blogg om Gotland! Mycket nyfiken vad den platsen heter med den branta trappen ner mot havet och grillplatsen med bänkar. Ser riktigt trevligt ut! Tack på förhand! Mvh Sofie

    Gilla

   • Välkommen till bloggen. 🙂
    Tusen tack. 🙂
    Jag vet inte vad just den platsen heter. Men den ligger i Burge och i Björkume naturreservat. Med bil från Visby blinkar du vänster vid den gula lilla skylten. (En bit efter vägen ner till Lummelunda) Sedan är det bara att köra så långt ner det går att komma. Du har då kommit till sista grusvägen ovanför havet. Istället för att köra vänster eller höger ”trycker” du in bilen lite snyggt. Sedan är det bara att ta stigen ner till trappan. Vem vet? Vi syns kanske där nere vid borden någon gång. 😉
    Om du är en vandrare finns det en härlig led som passerar stranden/fikaplatsen.
    M v h
    Bosse

    Gilla

 1. Jag tycker det är imponerande att ni har hunnit med att besöka så många kyrkor och visst är det en kul idé.
  Platsen där… Helt klart en pärla att återvända till!

  Kram

  Gilla

  • Det har varit kul och intressant alla gånger – undantaget när vi besökte fem stycken, direkt efter varandra. Då var vi trötta efter allt uppackande. Bloggen var ännu inte född.
   En plats vi inte hade en aning om. Men jag har varit frestad att parkera bilen just där. Undra hur många tusentals andra ställen som varken vi eller andra på ön har en aning om finns? Det går inte att chansa överallt. Vet ofta inte om det är en körbar sträcka.
   Kram

   Gilla

 2. Det må jag säga verkar varit en härlig dag! Blått i olika nyanser, det tilltalar naturligtvis mig. Jag får nästan svindel när jag tittar på bilden med den branta trappan. Känns som jag ska stå på huvudet och landa någonstans bland stenarna, långt där nere. Så fina färger på vattnet med det blå och det turkosa.Helt klart en kandidatplats för fika.
  Tänk att ni sett så många kyrkor. Och att det finns så många kyrkor på öjn. Det är ganska fantastiskt.
  Här är mulet idag och ska så bli imorgon också. Men sedan hoppas jag på sol och vår … (även om det är länge sedan jag var nitton år). Minns du den gamla slagdängan tro? Nu är det dags att städa inför påsken … kan inte skjuta upp det längre …

  Kram från fastlandet!

  Gilla

  • Visst är det härligt med alla blå hav som vi bjuds på, på land, just nu.
   Tur du inte var med i en annan ”trappa” som vi tog oss upp i dagen innan. Där var det lerigt, halt och ojämnt. Men det var trevligt när vi väl kom upp och vi stannade och fotade ibland. När saker gått bra är den trevliga efteråt. 🙂
   Nu får vi nästan handskas försiktigt med de få som återstår. Men vi ska göra återbesök i två som inte var öppna. Där har vi bara ”redovisat” exteriörfoton. Sedan skulle vi kunna förbättra det omvända. När det varit byggnadsställningar på utsidan. Men någonstans går gränsen. 😉
   Klart jag minns. Så länge var det inte sedan. Det är bara lite tid som gått. Vi gjorde också vår storpåskstädning igår.
   Kram från Sveriges Största Ö.

   Gilla

 3. Vilken fin dag ni gjorde utflykten på.
  Tänk att ni hunnit med nästan alla kyrkor.vid trappan ner mot havet tänker jag på Knäbäckshusen.
  Nu ska vi snart gratulera vår fyraåriga gosepåg 🥰

  Gilla

 4. Underbart ställe kusten och havet får jag aldrig nog utav. Mysigt med alla blåmattor i naturen. Den trappan är inte att leka med. Så vackra vyer. Vart är det stället med bänkarna?
  Ha det bra

  Gilla

  • Jag är likadan. Alltid varit beroende av att få se havet då och då. Väldigt mycket blått ute i naturen just nu.
   Kommer bilen från Visby blinkas det vänster vid en gul skylt som det står Burge på. Finns ganska många vägar som leder till sommarstugor. Den här gången körde vi tills vägen tog slut. Där parkerade vi bilen och stigen tog vid snabbt och bar ner till bänkar och havet.
   De andra 2-3 gångerna som vi varit i trakten har vi kört höger sista gången till den vägen tar slut. Där finns plats för ett par bilar. Den stigen leder snabbt ner till underbar utsikt till vänster och en lång vandringsled åt båda hållen. Till höger finns ett bord och bänkar efter någon kilometer. Det har vi visat tidigare på bloggen. inlagt i kategorin Naturreservat.
   Detsamma till dig.

   Gilla

 5. Blåsippor och öppet vatten så härligt. Här ligger snön djup och det är en halvmeter tjock is på sjön. Det har i alla fall slutat storma så kanske blir det en fin helg nere vid sjön med våra vänner. Glad Påsk till dig och hoppas ni får en riktigt fin helg.

  Gilla

 6. Knallblått hav verkligen! Härligt!
  Nu är det långhelg och vi ska bara åka runt och äta hos vänner och släkt. Gissar att vi kommer att vara rejält uppblåsta framåt måndan.

  Gilla

  • Det var en läcker färg den eftermiddagen. Tur jag fick min dos hav till slut. För vi åkte först omkring i ett helt annat klimat som inte är så mycket att dela med sig av på bloggen. 😉 Påminner då väldigt mycket om grannön Öland.
   Hoppas du får plats i Närke när du kommer hem igen. Jag har aldrig gillat att äta för mycket och komma hem helt överjäst. Men hoppas givetvis att du kommer att få det superkul under påskhelgen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s