Linnéutsikten

Vi befann oss vid foten av Östergarnsberget och blickade uppåt. Det rör sig om en inlandsklint med en högsta punkt på 42 meter. Däruppe finns vandringsleder och stigar av varierande längd. Vi hade noterat att det fanns en snäll möjlighet att ta oss upp via en grusväg. Men genaste utmanande ”vägen” lockade.

Det var brant, lerigt och halt. Eftersom allt gick bra var varje steg värt klättringen. Ibland tog vi paus och njöt extra.

Dessa ljuvliga blommor fanns det gott om även här. Undra hur många tusentals blåsippor vi sett sista veckorna. Kanske tur för er att vi inte fotat alla. 😉

Sedan 2011 finns Carl von Linné och hans lärjungars silhuetter förevigade som metallstatyer uppe på berget. Kvinnan som fick idén ska vi berätta mer om i nästa blogginlägg.

År 1741 fick Linné ett uppdrag av Sveriges riksdag. Han skulle åka till Gotland för att inventera den gotländska floran och faunan. Efter en övernattning hos prosten Neogard gick han upp på just denna plats.

”Berget som låg jämte kyrkan, var nog högt och avhuggit på alla sidor, som hade det varit en son av Torsborg. Ovanpå detta berg var i nordost en härlig prospekt. Man såg härifrån vid bergsroten själva kyrkan, därutöver de härliga åkrar och ängar, de gröna lundar, de på lika sätt avhuggne mindre berg, havsviker och det blå havet alltifrån S:t Olofsholmen lyste hit, att man på denna öen näppeligen kunde ernå något behagligare rum för ett sommarhus anläggande.”
Utdrag från hans berömda dagbok. Anteckningar som verkligen satte Gotland på kartan och med tiden fick öjn att bli så populär som den nu är.

Den fina Östergarn kyrka och dess intressanta historiska kyrkogård finns på denna länk. https://gotlanduppochner.com/2022/01/16/73-ostergarn-kyrka/

Nästa blogginlägg har fokus på den gula gamla folkskolan, som du skymtar till vänster. Byggnaden kallas numera för Skolhuset Östergarn. Välkomna tillbaka.

24 tankar på “Linnéutsikten

  • Jag är förtjust i hela trakten runt Östergarnlandet. Vi såg mer däruppe nu när det inte var grönt överallt.
   Tack. Vår påsk blev inte som vi längtat så länge efter. Tur vi igår hann stoppa en dotter som var på väg till flygplatsen. Den andra skulle kommit idag. Så snabbt S insjuknade i vinterkräksjuka. Men vi har väldigt mycket mat i köket. 😉
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 1. Men … vilken plats! Vilken tur att ni tog den genaste vägen, den utmanande vägen för jag anar att den var något alldeles extra. Så spännande med siluetterna av Linné och hans lärljungar. Ska blir intressant att läsa mer om det i nästa blogginlägg liksom om Skolhuset Östergarn. Inser alltmer hur fantastisk denna ö är.

  Kram och fin påskhelg till er!

  Gilla

  • Jättetrevlig plats. Precis som du skrev till mig för ett tag sedan. Det är en hel del fördelar när det inte blivit grönt och tätt överallt. Annars skulle vi inte sett så mycket överallt där vi gick. Fast vi hade tur med vädret. Mycket trevligt inslag med de rostiga silhuetterna. Men visst ser det ut som en kvinna med fläta som rider på hästen. Klädseln på 1700-talet.
   Vi hann med två trevliga eftermiddagsutflykter på måndag-tisdag. Sedan storhandling och storstädning på onsdagen. Sedan gick solen i moln igår morse. S blev akut sjuk. Vi lyckades stoppa en dotter som satt på tåget ner till Malmö för att sedan ta sig till flygplatsen. Den andra dottern skulle kommit för några timmar sedan. S är fortfarande väldigt sjuk. Jag hoppas jag klarar mig.
   Kram tillbaka. Hoppas ni har det bra.

   Gilla

   • Nej men så tråkigt att läsa att Solveig blivit akut sjuk och precis till påsken också 😦 Såg i din kommentar ovan att det är vinterkräksjukan. Usch, den är inte rolig och den slår till väldigt, väldigt snabbt. Vilken tur att ni hann stoppa dottern som var på väg på tåget. Nu hoppas jag att hon snart blir bra igen och … att du klarar dig! Hälsa henne att hon kryar på sig!

    Kram till er ❤

    Gillad av 1 person

 2. Det finns en del personer som man skulle vilja träffa ( döda och levande) och prata med och som den blomsterböna jag är så är det inte svårt att räkna ut att Linné är en av dom. Den andra är Bono i U2.

  Här i Närke rustas det för upplopp, en dansk galen man ska elda upp en koran. Hmmmm…..känner igen det…..Valdemar gillade ju att elda! Sån fruktansvärt onödig handling!

  Gilla

  • Du hade säkert haft mycket att snacka om med Linné. Jag hade gärna lyssnat på honom som föreläsare. I pausen kunde Bono/U2 uppträda. Större krav har jag inte på livet. 🙂

   Dessa galna män. Det är nästan så jag skäms för att vara en man. Nja. Nu är jag mer en gubbe.

   Gilla

   • Nämen det vore ett drömscenario! Tänk om vi kunde få en gigantisk glass också i pausen…jag är också ganska enkel av mig. Eller enkelt vet jag inte, en döing och en världsstjärna. Kan bli svårt att få till.

    De har flyttat platsen för bränningen, det var inte så lämpligt att göra det utanför moskén. Nähä!? Du kan säkert läsa mer om eländet på nyheterna ikväll.

    Gilla

 3. Vilken vacker plats! Tur att ni valde rätt väg för det vet vi alla att det är vägen som är mödan värd. Fantastiska vyer att njuta av. Undrar om jag hade fått svindel…
  Ha en så bra påskafton nu som det går.

  Kram

  Gilla

  • Det sättet var mer spännande. Där uppe skulle jag kunna tänka mig att sitta till sommaren, en solig dag. Fanns bord och stolar. Utsikten var mot havet. Det hade du nog inte fått när du väl kommit upp. Sikten var lika bra en bit från klintkanten.
   Här är nerrullat och någon ligger i sängen och har påsklov. 😉 Hon hade hög feber redan tidigt i morse. Lite frukost gick ner.
   Tack ska du ha. Önskar dig detsamma.
   Kram

   Gilla

 4. Fin utsikt! Men det var tråkigt att höra att Solveig blev sjuk. Så ska påsk inte firas 😦 . Hoppas att Solveig snart mår bra igen. Håller tummarna att du inte blir smittad, Bosse. Kram från andra sidan jorden Anne

  Gillad av 1 person

 5. Pingback: Skolhuset i Östergarn kyrkby | gotlanduppochner

 6. Fint uppe på Linnèutsikten, och figurerna där uppe måste varit lockande ,-) Fint att ni kunde ta er upp! Blåsippor ,-)) vackert.
  Vackra metallstatyer!
  Läser att S insjuknade i vinterkräksjukan, så tråkigt o sorgligt när ni nu skulle få besök av era döttrar! Och lika sorgligt för dom. Hoppas S har kryat ppå sig nu och att du slipper!
  KRAM Primrose

  Gilla

  • Du hade säkert trivts både bland metallfigurerna däruppe och bland möjligheterna i Gula Huset. Jag tycker du kunde ställt ut där några sommarveckor. 🙂
   Det var trist efter allt vi planerat, köpt och tänkt göra under dessa mysiga familjedagar. Det är bara att gilla läget.
   Tyvärr har hon fortfarande hög feber och befinner sig bara inomhus. Än så länge har jag klarat mig.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s