Grå Gåsen

Södermur var från början sträckan från Söderport (höger på bilden) till Segeltornet, som sprängdes tillsammans med Visborgs slott. I mitten av mursträckan ser du ett av de två sadeltornen i Södermur. De två tornen har otroligt nog aldrig behövt någon stöttning, till skillnad från andra ”påhängda” sadeltorn i den ca 3,4 km långa muren.
Detta blogginlägg ska mest handla om marktornet som du ser längst bort. Låt oss komma lite närmare…

… Grå Gåsen, Grågåsen eller Gragasi som den hette långt tillbaka i tiden. På tal om det sistnämnda namnet. Den ståtliga kyrkan i Öja kallas ”Gra gasi” och ser ut så här.

Vilken bra koll de hade längst upp i tornet. De kunde se långt i förväg när det nalkades faror av olika slag. Både från land och ”sjön”.
Det gröna piffar upp intrycket. Blandar det hemska med historia, krig, död, lidande med något slags ”naturhopp”. Styrkan hos många växter är fascinerande. Den är jag ödmjuk för.

Livs levande fågel, ditsatt sten eller en inkilad sten som den i Sankt Göransporten? Jag drar till med ett X. Vad tråkig jag är. 😉

Nu har vi gått in genom en port och tagit oss till baksidan av Grå Gåsen. Här var det mer grönt och häftigare. Dessutom lugnt. Jag skulle kunna se mig spela utomhusbadminton, som jag hade bra vindstilla barndomsmöjligheter att göra, i vår skyddade trädgård i Halmstad.

Jag uppskattar när det finns möjligheter att titta in lite extra. Vad bra att vi nästan alltid har visitkort att dela ut om vår blogg gotlanduppochner. För det går inte att komma ifrån att en del undrar – även mitt på ljusa dagen.
Muren skvallrar om orostider från förr. Jag önskar att det bara var gammal dammig historia – som ”den lilla människan” borde ha lärt sig mer om. Behandla dina medmänniskor som du vill bli bemött själv. ❤

8 tankar på “Grå Gåsen

 1. Stenen passade in så bra där faktiskt.
  Ja orostider är det verkligen nu med vilket verkligen inte var vad vi behövde eller ville ha. Människan borde lärt sig av sina misstag men så länge det finns maktgalna män så räcker det inte.
  Kloka ord där på slutet.

  Kram

  Gilla

 2. Kul att du och Solveig har den här bloggen gemensamt!
  Härlig prommis, vackert. Tänk att blåsipporna blommar ,-) Grå gåsen, vackert namn ,-) Riktigt fint och härligt att vandra där. Slutorden var bra! Tänk om alla kunde tänka så! Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Det är betydligt mer roligt att vara två än när jag var ensam. Samtidigt kan tilläggas att hon ändå var en stor del redan i första bloggen. Mer och mer. Riktigt kul när vi åkte ”Sex mil hemifrån”. Det var faktiskt Solveigs idé som jag förlängde med en mil. Kanske skulle vi haft sju mil.
   I och med att det blev kyligt igen har blåsipporsäsongen 2022 förlängts. Vi ser så mycket vackert när vi åker lite saktare på mindre vägar.
   Påskkram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s