Hällarna lyser i blått

Vi stack iväg en dryg timme innan vi skulle hämta lördagens matkassar, med avsikten att Solveig ville hitta och ”macrofota” de blå juvelerna som skulle finnas på Södra Hällarna.

Ut mot klintkanten breder de öppna hällmarkerna ut sig och där går det just nu att njuta av exempelvis bergskrabba.

För oss som är fastboende på ön är det häftigt att veta att den bara finns på Gotland och Öland. Annars förekommer den närmast i Spanien och Sydfrankrike.

Bergskrabban har en vedartad jordstam som fixar frysningsrörelserna under vintern.

Blomman har fyra ståndare, två längre och två kortare. Blomkronan är tvåläppig och frukten är en nöt som är innesluten i det femflikade fodret.
Överkurs. Det mer ”avancerade namnet” på växten är Globularia vulgaris L.

”Runt midsommar” brukar blomningen vara som mest intensiv.

Fotnot:
Imorgon eller ikväll funderar vi på att byta header. (Bilden längst upp på bloggen). Det var ett bra tag sedan sist. Hoppas vi hittar någon lämplig bild från inlägget, som dyker upp här imorgon.

21 tankar på “Hällarna lyser i blått

 1. Ljuvliga bilder som vanligt! Det ska bli spännande att se vad som hamnar i headern denna gång. Själv funderar jag också på att byta för lilla I i vinteroverall är kanske inte optimalt. Kameran får gå varm på lördag, förutsatt att alla är friska då…

  Kram och glad måndag!

  Gilla

   • Jag håller med om att det är hög tid för en syskonbild men det har visat sig vara allt annat än lätt. Jag jobbar dog på det och kan vi säga tredje gången gillt så löser det sig kanske 😉

    Molnig kram för vårt yttersta näs!

    Gilla

   • Du måste hinna innan det kanske kommer en trea. 😉 Tänk om det blir ett helt nytt damfotbollslag i framtiden. Gruvans IF. Då kan du ta en lagbild.
    Nu ska jag sätta på pumpen och kliva in i vuxenkostymen. Tredje kvällen i rad som det blir IK. Trots att jag vidtog åtgärder.
    Vi har haft varmt, 21 som mest och solen försvann bara för en stund sedan.
    Kram

    Gilla

  • Ibland önskar jag att det gick att stanna tiden. Åtminstone bromsa den. Just nu är det härligt i naturen. Du som gillar blått. Jag trodde du sett den många gånger. Det är fint på Södra Hällarna. Första året tänkte vi inte så mycket på platsen. Bara något vi som åkte förbi.
   Du måste hunnit med många header genom åren. Med tanke på er fina trädgård finns såklart många möjligheter att följa säsongen.
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Då skulle du varit här nu. För blåelden håller på att sätta färg på ön.
   Bilden är på plats. Men jag gissar på att det inte dröjer lika länge till nästa byte. Men det beror på vilket väder det blir på vår nästa längre hemesterresa, till hemligt mål. 😉 Jag har sett några läckra bilder i böcker.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 2. Jag läste bergs-krabba men anar att det heter berg-skrabba? Låter vettigare än att blanda in krabba 🤣

  Helt obekant för mig, jag trodde det var en väldigt blå Strandtrift. Väldigt söt!

  Gilla

  • Vi läste nyss att ordet skrabba var/är ett nedlåtande ord om kvinnor.
   Jag vet inte. Jag har sagt det förstnämnda men håller med om att det andra kanske är det rätta. Fin och läcker är den i alla fall. Men nu väntar jag på att blåelden slår ut helt i blom och breder ut sig överallt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s