En halvö av världsklass

Kategorin FAVORITER I REPRIS bestämde jag mig för INNAN bloggen startades 1 januari 2019. Pärlorna är värda mer än ett inlägg. ❤

Det blev kärlek vid första ögonkastet NÄR jag en augustidag 2016 kom hit för första gången. Närsholmen är verkligen savannliknande. Men huvudskälet vid detta besök var en annan sorts kärlek, försöka hitta Adam & Eva.

Först gjorde vi ett gemensamt försök med den angenäma uppgiften att lokalisera orkidén. Sedan kom vi på att vi skulle byta till en mer tidvinnande taktik. Solveig letade efter Adam och jag spetsade in mig på Eva. Skojar såklart. Medan Solveig gick in tallskogen mot södra delen tog jag mer än gärna partiet nära vattnet. Undra hur många bilder jag brände av mot den polkagrisrandiga fyren? Jag lyckades också hitta en orkidé som vi inte bloggat om ännu.

Fint ögongodis, men hallå Solveig? Var det inte Adam och Eva vi skulle hitta? 🙂

Det här var första gången som vi skumpade runt fyren med bilen. Förra sommaren var cyklarna med. Vid tidigare besök har vi parkerat ”mellan de nyfikna kalvarna” eller parkeringen framför grinden.

Jag tog mitt förmiddagsfika på en bänk vid muren. Njöt av naturen, det glittrande havet, olika sorters fåglar och zoomade in ett spännande fiskeläge. Undra vilket det var? De ligger rätt tätt på östra sidan, vid vissa kustremsor. Tyvärr skyltas det heller inte i överflöd.

Ni som följer bloggen kontinuerligt vet såklart att Solveig hittade Adam och Eva. När vi fortsatte halvön runt med bilen fick jag också se dem på nära håll, riktigt många och vackra.
I år är tävlingen inte längre rättvis. För medan Solveig sitter på huk och tar massor macro-bilder står liksom inte jag i givakt och tittar på. 😉

Seriös sammanfattning:
Vilken fantastiskt fin ö vi har äran att bo på. ❤

24 tankar på “En halvö av världsklass

  • Det finns något som heter ”Fyrens dag” som sker samma dag på olika platser i världen. Kanske inte var så förra året. Annars är inte denna öppen. Men i ett inlägg i kategorin FYRAR gick Solveig upp i en fin fyr på södra delen. Det var då jag kämpade på med en bruten tå på marknivå.
   Däremot ska det sedan något år tillbaka gå att hyra i fyrvaktarstugan på området.
   Jag har en dröm om att få bo i en fyr en natt. Vet att möjligheten finns på en del ställen. Till och med i närheten. 😉

   Gilla

 1. Så vackert och ett finfint utflyktstips inför kommande sommarveckor på Gotland! Den där lilla halvön har jag noterat på kartan och undrat om det kan vara värt att ta en vända dit. Det kan det tydligen!

  Gilla

  • Jag tycker det är en riktig pärla – en av många. Finast är det när blåelden blommar. Sedan beror det på vad man är intresserad av. När vi var här på semester blev det mest de vanliga turistställena, som det stod om i broschyrerna. Då fanns heller inte tiden att ”åka vilse”. Här på bloggen försöker vi visa en mix. Sista året har vi fått många instagramvänner som öppnar upp nya ”dörrar & fönster”. Jag läser på väldigt mycket under de mörka månaderna.

   Gilla

 2. Visst är det en FANTASTISK ö. Jag hoppas verkligen att dom som är födda hör verkligen uppskattar den. ibland verkar det inte så – när dom är unga i alla fall. Dom flyttar. Men med åldern så kommer många av dom tillbaka. Vi som flyttade hit – vi valde med flit den här otroligt vackra platsen i havet….. 🙂
  Och på Närsholmen har man ju varit ett antal gånger. Under alla årstider faktiskt. Älskar stället….. 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Det händer att jag önskar att jag hade fått uppleva min barndom och uppväxt här. Men då hade jag kanske inte uppskattat det lika mycket. Mer tagit det för givet och längtat efter högre puls. Det är kul att fantisera runt ämnet. 🙂
   Då har du sett mer än oss. Höst och vinter är kvar att utforska på halvön.
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Lika vackra bilder som vanligt och grattis till den nya och snygga headern. Det är verkligen något speciellt med fyrar och denna tycker jag pryder sin plats minst sagt. Ligger helt enkelt väldigt vackert!

  Kram

  Gilla

  • Dubbeltack. 🙂 Jag tror det blir en ny header om några veckor. Då ska vi till ett område som vi aldrig besökt tidigare. I rätt väder skulle det kunna bli en suverän header. Jag har sett möjligheten på några bilder i böcker. Tror jag måste skicka upp Solveig och klättra en bit. Hon är yngst. 🙂
   Kram, Bosse

   Gilla

 4. Håller med dig Bosse, Närsholmen är en pärla. Allt jag älskar finns där – fyr, fåglar och blommor :-). Tack att jag fick se min favoritplats på Gotland en gång till. Vad roligt att ni hittade Adam och Eva. Kram Anne

  Gilla

 5. För något år sedan skulle jag till Fårö och tänkte att jag skulle passa på att bla åka till Närsholmen. På vägen dit tänkte jag att kanske blir jag besviken pga höga förväntningar om hur fantastisk platsen sägs vara. Stannade till vid När bodi och provianterade lite. På parkeringen kom en äldre herre från byn fram och undrade vad sjutton jag åkte i för fordon. Själv kom han i en åkgräsklippare. 🙂 Han undrade om jag hittade vägen och jag fick intrycket att han hade säkert kört före på gräsklipparen och visat om det behövts. Köpte lite rökt fisk på rökeriet på vägen dit.

  Helt klart en fantastisk plats och jag var dessutom där lite senare än turistsäsongen så det var ingen trängsel. Det kändes verkligen som att komma körandes på en savann någonstans i Afrika på vägen ut. Vädret var kanonfint och det blev en fin upplevelse och den rökta fisken smakade fint i den miljön. Jag tror Josefin Nilsson hade Närsholmen som en favoritplats.
  Det är nog min bästa omväg någonsin, vägen till Fårö gick sedan via Ljugarn och Slite. Klart roligare än den vanliga vägen norrut över Tingstäde mm.

  Finns en svensk fyrbok och där har man uttalat sig om en fyr kan vara söt så ser den ut som den på Närsholmen och om en fyr hade varit med i Kalle Anka så hade den sett ut som den här.

  Gilla

  • Välkommen till gotlanduppochner. 🙂
   Jag känner igen den där känslan och oron för att förväntningarna är för högt uppskruvade och risken finns att det blir pannkaka. Ibland beror det på väder.
   Självklart skulle du låtit honom ta täten. 🙂
   Precis som på flera andra ställen på öjn är det suveränt att ha platsen för sig själv. Endast lite djur och fåglar i närheten. Eftersom vi gärna pyser iväg riktigt tidigt har vi lyckats med vår plan flera gånger. Det blir en helt annan upplevelse än om det varit som på GeKås. 😉
   Du har rätt. Jossans favoritplats var här ute. Hon växte upp i När.
   Det är härligt när omvägar blir mersmaksvägar. 😀
   Jag instämmer om att denna fyr är söt och passar in i en Kalle Anka tidning.
   Tack för din berättelse. Välkommen tillbaka.
   M v h
   Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s