På promenad genom stan…

Vilken tur. Det fanns endast en ledig p-plats vid Kruttornet. Solveig gick iväg för att göra sitt ”macromånadsbesök” i Botan. Själv hade jag bestämt mig för att njuta av solskenet i Almedalen. För det var lovat sämre väder inom en kort tid. Då gällde det att passa på.

Vilken oas Almedalen är under årets alla tolv månader, för alla åldrar. Jag vet inte hur många olika aktiviteter som jag sett människor syssla med här. Ibland spontant. Andra gånger planerat.
Men vad behöver man mer än att lugnt ta del av allt som sker på promenad genom stan…

Det är svårt att ta in att denna plats var hjärtat i den medeltida staden Visby och att Almedalen var en del av hamnen. Stora skepp från norra Europa gled in här för att göra affärer.

Det finns igenmurade portar från den tiden. Från dessa portar gick det ut bryggor. Sedan var det en kort sträcka till Strandgatan med sina mäktiga handelshus. Tänk om jag kunde göra en tidsresa och få vara med om en dag på den tiden, när det kom in ett stort skepp.

Vilket håll du än går så följer jag med…

Till slut blev hamnen för grund och i slutet av 1400-talet flyttades den till sin nuvarande plats. Ändå fanns förbindelsen med havet kvar till mitten av 1800-talet. Vattnet utarrenderades och vid Kruttornet fanns ett fiskeläge.
Vid slutet av århundradet fylldes hamnområdet igen. Vad hände här sedan? Jo. Det fanns ett tag en kålgård och i början av 1900-talet grönsaksland. En del stadsbor anlade trädgårdar. På sommaren drevs ett tivoli i en del av området. Som tur var fick den lilla dammen vara kvar som ett minne av hamnen.

På 1870-talet planterades almar i det gamla hamnområdet. Det är därför parken fick namnet Almedalen. Men det var först på 1950-talet som det blev en parkanläggning.
På heder och samvete. Det var INTE jag som böjde stolpen. 😉

Jag hade för skojs skull satt på tidtagaruret i mobilen. Det hade gått 88 minuter sedan vi skiljdes åt vid Kruttornet. Så lång tid tar det inte att gå runt Almedalen. Men det du inte ser är alla foton som jag tog till andra blogginlägg och att jag hade ett möte med ”mitt älskade hav”. Eftersom Solveig inte gett sig till känna gick jag in genom Fiskarporten för att gå henne till mötes. Antagligen låg hon med sina objektiv nära någon växt/blomma. En del av mig kände en frestelse att gå uppför Skogränd eller berömda Fiskargränd och sedan gå ner till Botan via S:t Olof. Men det var såklart inte den vägen hon skulle ta tillbaka till ”Den lilla blå”.

Säkert blev hon förvånad av att det var så enkelt att hitta mig – denna gången.
Idag för 31 år sedan bytte vi förlovningsringar. ❤

Fotnot:
Kom du på vilket album som rubriken och de kursiverade citaten är hämtade ifrån? Det var Solveig som kom på att vi skulle ha den ”trenden” på rubrikerna i kategorin Morgonpromenad i Visby. Givetvis köpte jag den rakt av. Men en sak gillar jag inte att äta till fika. Det gjorde min pappa som ibland kom hem med en påse… 🙂

11 tankar på “På promenad genom stan…

 1. Jag tror jag tar mig en Mazarin eller inte 😉 Nej, det blev en chokladboll i stället!
  Härliga bilder från er promenad och så vackert där är. Grattis till er båda på förlovningsdagen!

  Kram

  Gilla

 2. Tror att det är ett album med en annan Halmstadkille!?

  Jag skulle också vilja göra en dagsresa tillbaka i tiden. Måste bara se till att inte komma dit samtidigt som Valdemar eller Digerdöden.

  Grattis till de 31 åren!

  Gilla

 3. Mazarin med Halmstadgruppen. Men mazariner är inget vidare.
  Skönt för Solveig att slippa leta för en gångs skull!
  Grattis på förlovningsdagen!

  Gilla

 4. Nu får det inte komma sämre väder! Nu när det är SÅ vackert och vilka dofter.
  Fina bilder, bilden med den stora stenmuren och vackert gult hus, är en sån ”hoppa in i bilden bild” ,-)) Så fint!
  Grattis till den 31åriga förlovningsdagen, Grattis till er båda! ,-)
  Är det mazarin? ,-))) Det älskade min pappa ,-)
  En fin kväll och dag hoppas jag ni fick!
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Hoppas inte det blir fler bakslag där det går mot frost och snö. 😉
   Almedalen är trevlig att strosa i. Eller sätta sig på en bänk en stund och titta på havet och allt annat som kan hända där. Bröllopsfotografering har jag sett några gånger.
   Tack ska du ha. Åren springer iväg.
   Då gillade både din och min pappa det. Dock inte jag.
   Kram, Bosse

   Gilla

 5. ”På promenad genom stan” – Per Gessle dök upp hos mig- Kan det stämma- Hur som helst hängde jag glatt med. Så trevligt- Och jag lärde mig en hel del-
  Vi var ju som hastigast i Visby i juli 2019 och hann med Almedalen, Botan och en del av Visby- Men vi var ju inte ensamma- Det var ju Almedalsveckan-
  Tack för en fin promenad och härliga bilder-
  Kram

  Gilla

  • Det stämmer utmärkt. De sista dagarna har Pers skivor underhållit mig. Sedan tänkte jag gå över till hela gruppen. Nostalgin flödar med tanke på att jag har många minnen kvar från Halmstadtiden.
   Förstår att du inte var ensam. Det fanns en tid när jag gillade att glida omkring bland massor av folk i stora städer. Då var det få människor som trodde att jag skulle kunna vara ensam. Ack vad fel de hade. Jag levde alltid i parallella världar. Älskade ensamstunder i naturen där jag kunde ladda batterier och komma fram till olika beslut. Eller bara vara… för att sedan studsa tillbaka till pulsen. Med tanke på att ”alla” behövde sova bort timmar och jag klarade mig med få timmars sömn fanns alltid möjligheterna för mig. Tyvärr är mitt batteri aldrig fulladdat längre. Nu handlar det mer om att försöka undvika att det lyser rött. 😉
   Kram, Bosse

   Gilla

 6. Så roligt att få följa med dig på dina promenader i Visby och läsa dina fakta i en bra blandning med tankar och funderingar. Mycket som kan sätt fantasin i spel i denna gamla stad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s