Dactylorhiza sambucina – Adam och Eva

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

När vi cyklade på Närsholmen förra året, var vi försent ute för att hitta Adam och Eva. Den här gången gick det bättre. Blomningsintervallen är annars från mitten av maj till någon vecka in i juni.

För att lyckas hitta dem fortare delade vi på oss. Jag sökte igenom den södra delen av ”savannen” och lyckades hitta en annan orkidé som kommer i nästa inlägg, i denna kategori. Solveig tog den norra delen och hade framgång. När jag någon timme senare rattade bilen och krypkörde bland hålorna fick jag också njuta av A och E. Det fanns ett stort bestånd.

Arten trivs bäst på torra öppna betesmarker eller ängen. Men de som väntar lite med gräsklippningspremiären och inte trampar runt för mycket kan få njuta på sommarstugetomter. Nu sitter jag här och funderar på om det bara är ett ”teamuttryck” eller om en av färgerna alltid är Eva och den andra är Adam?

Den gula varianten är vanligast. 60 % har jag läst på två ställen.

Första fynd gjordes i Uppland och publicerades 1732. Nu finns Adam och Eva från Skåne till just nämnda Uppland. Men det finns en negativ tendens. Arten har minskat i antal under en längre tid.

Det sägs att formen på rotknölarna är människolik, som kan vara orsaken till namnet Adam och Eva. Färgerna på rotknölarna kan ändras från säsong till säsong. På någon lokal har tranor fått smak för knölarna. Personligen tycker jag de kan hålla sig till dansen. 😉

16 tankar på “Dactylorhiza sambucina – Adam och Eva

 1. En hel äng med orkidéer. Det var fantastiskt! Det kan vara svårt att hitta orkidéer. Jag brukade hjälpa leta efter sällsynta orchidéer när jag var medlem i Västra Australiens Wildflower Society, en sällskap för vilda blommar. Jag tror ni skulle gilla orkidéerna i vår del av världen. Spindelorkidéen är en av mina favoriter. Kram Anne

  Gilla

   • De är inte farliga :-). Det finns minst 300-400 olika orkidéerarter i delstaten om jag inte tar fel och de heter allt möjligt – Fågelorkidé , Drottningen av Saba, Emaljorkidé osv. Jag ska skicka en länk så ni få titta själva 🙂

    Gilla

 2. Så fine de er, og så mange som de er! En hel eng av orkidéer ser helt fantastisk ut. Det må være så fint å kunne se det! Du er heldig som kan de de hvert år 🙂
  Klem fra Marit

  Gilla

 3. Så underbart med en äng med orkidéer! På något vis känns det logiskt att Adam är en färg och Eva en annan, i min värld i alla fall.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Den där halvön på östra sidan är definitivt en av mina favoritplatser på Gotland. Det har det varit sedan 2016. Även om det denna söndagsmorgon fanns en kvinna som lagt beslag på bästa fikaplatsen. 😉 Jag tycker också det känns logiskt men vi har säkert fel.
   Tack.
   Kram tillbaka

   Gilla

 4. Att leta efter vissa blommor är inte lätt, sånt tålamod har inte jag ,utom när du hade en tävling,då var jag på G.
  Växten Eva o Adam gillar jag ,-)))
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 5. Klart värt att vänta med /strunta i gräsklippningen för orkidéernas skull! Vi har stora oklippta rundlar i gräsmattan med gullvivor varje år. 💕

  Gilla

 6. Så vackra! Just Adam och Eva har jag sett här i skärgården, men det var några år sedan-
  Vad roligt att ni ska dyka ner bland Gotlands orkidéer och jag är gärna med i den dykningen.
  Tack för turen och titten-
  Kram

  Gilla

  • Det blir tyvärr inte napp varje gång. Därför har vi nästan alltid förberett andra stopp under samma tur. Att åka ut till Närsholmen känns definitivt inte som en stor miss om vi inte skulle stöta på orkidéer. Men den här gången ville vi ha med pricken över i:et. Dessutom var det extra skönt att de fyrbenta djuren inte var där. Det svåra är också tidpunkten för just denna säsong. Nu ska jag planera helgens möjligheter. Det tycks bli sol och varmt.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s