Laxare änge

Humleblomster går att njuta av från maj till juli. De pollineras av humlor, därav namnet.

Hur du hittar till detta fina orkidérika änge. Kommer du från Visby kör du 3 mil mot Slite. Tar vänster mot Boge. Sedan är det bara ett par km innan du läser av en träskylt och blinkar vänster.

Vad förvånad jag skulle bli om maskrosorna blev fridlysta och hamnade på den svenska rödlistan. 🙂 Det fanns en tid jag önskade att de var förbjudna att växa i vår stora trädgård.

Laxare änge präglas av ek och ask. Ändå finns det ett stort inslag av björk och hassel. Några av ekarna har många år på ”kronan”. Tjusningen här är variationen mellan olika delar av änget. Jag upplevde snabbt wow-känslan. ”Hit vill jag återvända”.

Det vetenskapliga namnet på gökärt är lathyrus linifolius. Jag googlade fram att gökärt ska vara ätbar och roten till och med näringsrik.

Kombinationen av en kalkrik berggrund och det öppna landskapet gör att orkidéer trivs extra bra här. Nästa gång som vi besöker Laxare ska vi söka oss till skuggan av hasselbuskarna, av en speciell anledning. För det är där som den skira, vita skogsliljan trivs.

Triss i S:t Pers nycklar. De första med macro. Det var också den första orkidén och inlägget i kategorin Orkidéer på Gotland, där vi la in nio blogginlägg (arter) säsongen 2020. I morse träffade vi på två nya arter. En av dem fick mig att tänka på en gotländsk kvinna som spelade en kvinnlig roll i en stor, hyllad svensk film. Hon älskade platsen och växte upp i NÄRheten. Blev det för busenkelt? 😉

14 tankar på “Laxare änge

 1. På rätt ställe så är det trevligt med maskrosor. Folk blir till sig på våren och plockar in tussilago, maskrosor ser ju ut som större, finare tussilago men ingen blir till sig över dom. De är orättvist behandlade. Sen är de väl inte så roliga när de blommat över men det är ju inte orkidéer heller 🙂

  Jag anar också vem du tänkte på! Bus(k)enkelt!

  Gillad av 1 person

  • Undra om jag fått en släng av den orättvisa behandlingen. Sist jag tittade i hallspegeln fick jag en chock. Vad gjorde den otäcka gamla gubben i vår lya? Snabbt tog jag skydd. 😉

   Den repliken satt klockrent. Men jag mötte inte Lassie. Måste säga att jag älskar den platsen. Ända sedan jag äntligen kom dit en augustidag 2016.

   Gilla

   • Det är inte med hallspegeln som med tavlorna i Harry Potter? Ibland går personerna i porträtten över till varandra och hälsar på och byter ram. Du kanske har en gammal sur granngubbe som tittar förbi spegeln ibland!? Hos grannen sitter gubbens fru och undrar vem hunken i deras spegel är… 😉

    Gilla

 2. Humleblomster och gökärt är så vackra och sen fick man se några ”Perres klysingar” som vi från söder i Stockholm kallar dom! Men det är nog inga andra som vet vad man pratar om när man kallar dom så!?
  Rolle var bussig och sa till en gubbe som körde en leveransbil till ICA i Hemse; ”Du, du har taskigt med väder i vänster bakmacka!” Han såg ut som en fågelholk, fattade inte vad Rolle pratade om. 😦 Men Rolle fann sig och översatte det till: ”Du, du har dåligt med luft i ditt vänstra bakdäck!” 🙂
  KRAM/Susie

  Gillad av 1 person

  • Vilken härlig replik. Jag gillar tugget från ”kisarna” som är uppväxta på söder. Men jag tror inte jag hört några kvinnor/tjejer … eller så har jag glömt. För jag borde ha gjort det. 😉
   Kram
   Ps. Jag har bett Solveig lägga in bilden på Humleblomster på Instagram. Den var min favoritbild i inlägget. Nu sitter jag här med hundratals bilder från helgen. Kul men jobbigt stundtals.

   Gilla

 3. Den båten har nog varit med om mycket, ,-) många spännande båtresor, såg helt slut nu ,-)
  Dialekten på Gotland inte verkar det lätt att lära sig inte!
  Maskrosen är vacker, ,-) Jag som bor i lägenhet gillar maskrosor! ,-) humleblomster var söt. Ska lägga på minnet vägen till alla bänkarna och det fina huset, Orkiiderika änge!
  Härligt med olika slags träd, det gillar jag och gamla ekar, så otroligt tjusiga.
  Gökärt var vacker. Jag låter den vara och tar en smörgås!,-)
  Och St Pers Nycklar tjusig,
  Jag anar inte vem det är……tur att det inte är tävling! ,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gillad av 1 person

  • Några sekunder stannade min värld. Vilken båt? Var tvungen att gå upp och kika på inlägget. Aha. Du menade såklart båten i ett tidigare inlägg.
   Den dialekten har jag gått bet på flera gånger. Samma sak i Ystad. Men då var det grov skånska som ställde till problem.
   Maskrosorna blir vackrare och vackrare i takt med att vi gått från stor trädgård, liten mindre, till ännu mindre och nu enbart balkong. 🙂 Humleblomster är superläcker.
   Bra att du sparar energin till tävlingarna. .D En är redan på plats och den andra kommer… 😉 Samtidigt planerar jag inför novembers två tävlingar. Båda på denna blogg. Men mest planerar jag inför helgens möjligheter. Här behöver läsas på och forskas.
   Tack ska du ha.
   Kram

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s