Kattlunds

Sveriges bäst bevarade bondgård och en av Nordens bäst bevarade ligger på Sudret. Förr var här små åkrar, ängen och betesmarker på den platta ytan. Delar av Ladugårdslängan, som är byggd i olika etapper, är från 1200-talet.

Kattlunds museigård ligger i Grötlingbo socken. I hela tre väderstreck är det härifrån nära till havet.

Jag hade kvällen innan fått min första dos, så vi var inte där för att gå på museum. Istället tänkte vi ta med oss den köpta lunchen. Eftersom vi var dagens första besökare passade vi på att…

… gå in i butiken och köpa med några saker hem.

Det har bott människor här från slutet av 1200-talet och fram till 1912. Troligtvis inte samma personer. 😉 1294 drev Johannes Catlond handel med England. Domaren i Eke ting, Botulf Kattlund, ägde gården i början av 1400-talet. Fram till 1600-talet gick både domarämbetet och bostaden i arv genom flera generationer.

Under nästa århundrade delades gården upp i flera delar. I slutet av 1700-talet bodde sex familjer i fastigheterna på Kattlunds.

Den sista som ägde och bodde här var Jacob Rosendahl. 1912 sålde han gården till en amanuens vid Nordiska museet. Strax därefter förvärvades den av föreningen Gotlands fornvänner. Föreningen är fortfarande ägare 2021 och har sommaröppet för besökare. Har du vägarna förbi så passa på…

En orörlig grabb följde varje steg som jag tog. Första stunden trodde jag han var levande. Sedan tänkte jag både om och till. 😉 Insåg att han var mer fokuserad på blommor än på en gubbe som sprang omkring och…

Mums för den goda kycklingfilén och det andra som följde med oss till en närliggande plats på öjn.

24 tankar på “Kattlunds

  • Härligt att de inte river allt. 🙂 Blev överraskad när jag kom fram och fick en t-tid. Ibland kände jag mig mysko under minisemestern, men försökte att inte känna efter. Insulinet funkar inte normalt tillsammans med annat insprutat under xx timmar. Samma sak när jag fått cortison och influensaskydd på hösten. Tur Solveig kunde ändra stugbokningen nästa gång, genom att flytta fram boendet ett dygn. Därmed ska jag ta andra dosen samma kväll som vi kommit hem.
   Då kom du lindrigt undan.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 1. Fint att det är så väl bevarat.

  Står den orörliga grabben kvar på samma ställe som morgonen innan eller flyttar han sig kanske nattetid?

  Gillad av 1 person

 2. Absolut en plats jag skulle gilla! Bilden med ingången och det gamla trävirket satte igång mina tankar rejält … tänk att trädet som gav det grova virket över öppningen måste ha varit ett stort träd som växt kanske i hundra år eller mer, innan det hamnade där … undrar hur det såg ut där då, innan gården byggdes …
  En spännande historia och intressant läsning!
  Tack Bosse!
  Kram

  Gillad av 1 person

 3. Här bloggas det hejvillt, måste kolla på Kattlunds ,-) Ser väldigt mysigt ut, och namnet! ,-) Vilken mysig bondgård, Och så skönt att du har fått första sprutan! Jag som tyckte synd om er när ni skulle flytta från Ystad! Ystad är vackert men vilka platser ni hittar här! ,-)) Mysig butik! Undrar vad som fick följa med hem ,-) Hm handel med England…tyckte när jag såg husen att det påminner lite om England ,-) Kul att du trodde pojken var levande, en plats jag skulle trivas på ,-)
  Det ser jag!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gillad av 1 person

  • Vi har kommit in i ett stim där det landar ett nytt inlägg varje dag.
   Ystad och Österlen var läckert.
   Det var det när vi bodde på Bjärehalvön också.
   Sommarstäderna Falkenberg och Hjo var vi förtjusta i.
   Men Gotland har så otroligt många varierande platser inom olika områden på en lagom stor yta som går att nå inom en ”rimlig” tid.
   Den som har hund/hundar har många skiftande platser att besöka.
   Kram, Bosse

   Gilla

 4. Oj så gammal fin gård och den ser spännande ut. Butiken skulle jag gärna besöka och jag undrar vad som följde med hem.
  Skönt att du fått första sprutan och klarade dej någerlunda. Jag var väldigt dålig i tre dagar med hög feber och huvudvärk.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Bra fråga. Minns att det bland annat rörde sig om presenter till våra två älsklingar som vi inom en rimlig tid ska träffa. Jag försvann ut för att fota.
   Då hade du extra otur. 😦 Kroppen tog inte upp mitt insulin under ca 36 timmar. Ungefär som när jag tar den årliga flunsansprutan. Nu var jag glad att jag fick komma så snabbt. Annars hade jag tagit en tid efter denna fyradagsresa. Nästa gång blir det tvärtom. Först fyra dagars resa och spruta på kvällen när vi kommer hem.
   Hoppas det inte blir en repris för dig nästa gång.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s