Friheten & Möjligheterna

Vi hade med cyklarna när vi bodde i Borum. De fick dock vakta stugan när vi åkte iväg med bilen. Men på hemmaplan var de guld värda när vi utforskade miljön omkring. Ibland hittade de genvägar som ”Den lilla blå” inte kommit på själv. Eller om det var bilföraren och kartläsaren som inte vågade chansa.

Vid vissa sandpartier ledde vi cyklarna. Ändå var det betydligt lättare än när den första tvåhjulingen såg dagens ljus, 1791. För ”célérifère” som den franske greven döpte den till saknade organ för styrning och framdrivning.

Vi utforskade möjligheterna att ta oss ner en bit mot havet med en förhoppning om att vi skulle kunna ta oss gående till…

… fiskeläget som jag zoomade in. Tyvärr fanns det ingen ”led” mellan tomterna och Ugnens fågelskyddsområde som vi kunde ta oss runt. Alltså måste det finnas en liten smal grusväg dit, som inte startade vid huvudvägen.
Synd att vi inte är experter på fågelarter. Hade vår vän Anne i Australien varit med så kunde vi fått en lektion i ämnet. Däremot har jag läst mig till att de vid en inventering upptäckte ett 40-tal arter som häckade inom området. En närbild på varje art hade gjort sig bra i en egen bloggkategori. 🙂

Vilken tur att de lättat på restriktionerna. För 1869 måste man ha en sorts körkort på cykel i New York. Det var lika tufft i Paris under samma tid. I Tyskland räckte det med att man hade ett körkort för att cykla på landet. Men ibland tänker jag elaka tankar 2021 när jag möter cyklister i alla åldrar, som tycks tro att de bor på Cypern. 😉

Här hade vi nått stranden i Kvarnåkershamn. Det var då vi insåg att det gick fortare att cykla än köra bil hit. För dagen innan när vi rullat dit på fyra hjul var det upp och ner, upp och ner, till väg 140 som vi kört.
På en viss ”vattenarea” var det ständigt gott om svanar.

Tack för att du tog dig tid att besöka gotlanduppochner. ❤
Igår blev jag extra glad när jag hade en kommentar att granska/godkänna till ett inlägg förra året. Nyfiken som jag kan vara ägnade jag en kvällsstund åt att forska vidare om uppgifterna som jag fick. Vad spännande och intressant. Vilka levnadsöden. Vilken släkthistoria. 😀

19 tankar på “Friheten & Möjligheterna

 1. Om ett körkort för cykel ens var befogat så tycker jag det skulle vara mer behövligt i stan än på landet. Känns inte som det var trafikerat direkt.

  Så fina platser ni hittar! Jag är inte alls bra på fåglar så en sån bloggkategori skulle jag se fram emot.

  Gillad av 1 person

  • Det var också min första tanke. Men sedan tänkte jag på att farten var högre utanför stadskärnan och då fanns inget ”cykelnät”.

   Otroligt att det kan finnas så mycket intressant på en förhållandevis liten totalyta. Än så länge har vi bara börjat skrapa på ”ytan”. Har en önskan om att det bara får regna på nätterna. Längst fram till klockan fyra. 🙂 Ibland sticker vi ut vid femsnåret. Tror vi kommer att använda oss av förra årets knep detta sommarlov också. För det lutar åt en invasion av turister. Det kommer till och med att gå ”ett skepp” från vår gamla hemstad Ystad. (Stod det i dagens tidning) Sedan tror jag såklart att det rörde sig om ett ”tjugofemte majskämt” om att det skulle gå ett stort fartyg på hjul från Örebro. 😉

   Gilla

   • Inget tjugofentemajskämt, en vålnad från en korridor kommer att styra, typ Black Pearl!

    Ikväll är det spralligt värre i det blomsterbönska hemmet! De har släppt på vår åldersgrupp så imorgon blir det vaccin! 👍

    Gilla

 2. Körkort på cykel, ja, iallafall en kurs i trafikvett. Cyklister tror ju de kan cykla hur som helst. Ett under att det inte händer fler olyckor. I tätbebyggt åtminstone.
  Det var bra ni hade cyklarna med er för det verkar vara en fin tur ni fick. Och vilket hav🤩glömde ni bada?

  Gilla

  • Jag är också väldigt förvånad över att det finns så många ”cykelänglar” ute i trafiken. Ibland vet jag inte om jag måste köra över på vänster sida för att vi inte ska krocka. Det händer att jag muttrar något om högertrafik på halländska. 🙂
   Skönt att sticka iväg en sväng och variera ”fordonen”. Hade du bott på Gotland tror jag du hade satsat på att välja en ny strand varje dag. (Det hade säkert räckt till nya under ett helt år.) Jag kunde fört statistik och hållit fram handduken. Om en stortå hade trånat för mycket kunde den fått sig ett kort dopp. 😉 Min/vår kravlista är hård och lång. Plus tjugotvå grader, sandbotten, tångfritt, algfritt, strömfritt, långgrunt, vackert runtomkring, lagom med folk, snokfritt och lite till. 😉 Egentligen har jag ett ”favoritställe”, där vi än så länge aldrig varit, ännu. Dessutom en lista med 10-12 möjliga ställen. Men förra året var vi oftast ute jättetidigt. Då höll inte vattnet rätt temp. Nuförtiden kan jag även skylla på dyra, livsviktiga apparater, mobiler och slangar och annat som gör att vi inte vågar bada tillsammans. Men när tjejerna och deras pojkvänner anländer så… om en boll är inblandad förvandlas jag antagligen till en yngre version av mig själv. 😀

   Gillad av 1 person

 3. Trevligt att följa med på denna promenad i skog och mark, det gillar jag. Vackra bilder och det ser så skönt och rogivande ut, Bra för kropp och själ.
  Körkort på cykel skulle verkligen en del behöva, i alla fall här i stan. Det verkar som om en del inte tror att trafikregler gäller dom själva, då de kommer farande, ibland på fel sida och ibland där man inte får cykla. Det kan stå skylt för fotgångare och där kan de cykla, märkligt.
  Jag kanske ska be min bror att skriva en sådan blogg. Han är super duktig på fåglar och känner till och hör skillnad på olika sorter. Nu håller han som bäst på med fågelräkning, det sker i hela landet, många är engagerande.
  Svanar är vackra och ståtliga fåglar.
  Trevlig dag önskar jag dig.
  Kram!

  Gilla

  • Det var mysigt att cykla omkring och njuta av fågelsång. Tror inte det var många timmar det var helt tyst. Vi bodde så nära fågelreservatet och de flög omkring vår hyrda stuga.
   Cykel vettet är det lite si och så med, tyvärr. Jag kan komma på flera orsaker som kanske inte lämpar sig att skriva så här offentligt. 🙂
   Vad kul att ha en bror som är expert på fåglar.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

 4. Hej Bosse, Jag tror inte att den lilla blå skulle ha klarat bron ;-). Jag skulle gärna ha varit din och Solveigs fågelguide. Men ni har ju en fantastisk fågelexpert på Gotland – Lars Jonsson. Jag älskade hans bok ”Vinterfåglar”. Hans fågelmaleri är otroligt bra. Kanske du kan också hitta en kopia av hans fälthandbok ”Fåglar i Europa”. Kram, Anne

  Gilla

  • Nä. Den har lagt på sig för många kilo. Annat var det när den var bilvalp. 😉
   Det stod tidigt med i min planering att vi skulle göra ett bloggbesök hos Lars Jonsson i Vamlingbo. Kanske blir det nästa säsong. Några tåliga fågelskådare kommer vi aldrig att bli. Däremot kommer vi att köpa en till bok om orkidéer som det stod om i tidningen idag. Vi ser fram emot att bocka av den tionde arten. I år är allt försenat.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 5. Har missat några inlägg nu så jag läser i kapp. Men ibland läser jag också utan att kommentera. Tänk så mycket vackert jag får uppleva och se på Gotland tack vare er. Och så mycket jag lär mig. Stort tack för turen och de vackra bilderna. Och att cykla är ju ett perfekt sätt att ta sig fram om det inte är alltför långa sträckor.
  Kram

  Gilla

  • Jag tycker fortfarande det är roligt och intressant att läsa de bloggar som jag följer.
   Men tiden till att skriva kommentarer börjar bli svårare att hitta. Ett problem hos mig är/har alltid varit, att jag har svårt för att skriva bara en mening. Men jag tränar på det. 🙂
   Cykla är perfekt om man slipper umgås med bilar på alltför nära håll. Sedan handlar det om vi ska ha med full kamerautrustning. Ska Solveig har med det stora stativet. Då blir det bilen.
   Ösregnskramar från Visby

   Gilla

 6. Det är alldeles perfekt att cykla tycker jag. Man kommer snabbt fram och man når ställen och vägar dit man inte tar sig med bil. Sommartid cyklar jag mycket så jag hoppas att vädret skärper till sig. Körkort för cykel fick jag när jag gick i åk 1 faktiskt. På skoj naturligtvis men vi hade en gedigen trafikutbildning med vår lärare. Något säger mig att del saknar nödvändiga kunskaper om det i dag för trafikregler gäller även för cyklister.

  Kram

  Gilla

  • Under rätt förutsättningar är det härligt att ta en cykeltur. Jag känner mig lite som jag sitter i ett glashus när jag har aktuella åsikter och själv borde varit död, ”grönsak” eller haft något rejält handikapp när jag var så korkad att jag med flit cyklade ut framför bilar/bilen (inte ensam om hobbyn). Fortfarande kan jag alla detaljer från den eftermiddagen. Parkarbetarna sa att jag flög upp 2-3 meter i luften innan jag landade på rygg på asfalten. Otroligt att jag tog mig hem själv med den ”skadade” cykeln och lyckades spela frisk för att slippa åka till läbbiga sjukhuset. Hade min mamma haft körkort hade hon definitivt kört upp mig.
   Hoppas du får en fin cykelsommar.
   Kram

   Gilla

 7. Så fint att sitta här och följa med på era turer, för det öser fullständigt ner! ,-) Cykel är bra och jag tror att det var bäst att inte ta lilla blå ,-) Mysiga vägar att cykla på ,-) Otroligt vackert, det har jag lärt mig att Gotland är nu ,-))
  Frihet o möjligheter, längtar tills vi kan cykla igen, Vackra bilder. Många mysiga svängar på vägarna, är nog minst lika fint efter ,-)
  Körkort för cykel tur att det inte finns ,-) Så tänker jag på en stor stad min mamma bor…..jaa det kanske skulle behövas för vissa ,-)) Mysigt att vara nära stränder. Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s