Fide prästänge

Tidigt på morgonen anlände vi till Fide prästänge efter att ha haft ett ärende till kyrkogården en bit ifrån. Det var fuktigt på marken så jag bytte snabbt om till mina gore tex skor.

Detta ska vara ett av öns finaste lövskogsområden. Vad synd att vi inte besökte platsen när vi bodde i Fidenäs för två år sedan. Sommartid växer det ett stort antal orkidéer i prästänget under ekars och askars kronor. Kombinationen av lövlund, skog och änge gör att platsen är ett paradis för fladdermöss och halsbandsflugsnapparna. I hela trettiofem år bedrevs det här världsledande fågelforskning.

Solveig såg jag lite överallt under min promenad i det rofyllda morgonänget. En maskros, en vitsippa och en skogsviol fick bli macro-bidragen från änget.

Däremot varken såg eller hörde jag några fåglar.

Bild med djup. Är det hasselbuske tro?

Om du letar fram en ”karta” kan du se var Fide ligger. Här är den smalaste landytan på Gotland. Det är en stark känsla att kunna se havet både mot västerhavet och österhavet mot Baltikum.

Avslutar blogginlägget med förgätmigej som växte i närheten av ”Den lilla blå”. Vi borde återvända till Fide Prästänge i juni. I år är växtligheten klart senare än förra säsongen.

14 tankar på “Fide prästänge

 1. Alla små blommor vi har omkring oss, det är en skatt! Så fint att de får ta plats i era inlägg.

  Fint också att fågelholken har adress, Fide prästänge 2B. Är det hyrholkar tror du eller bostadsrättsholk?

  Den lilla blå, han spejar och spanar. Nu måste ni ta honom till Ica Maxis parkering en stund för nu har han varit ensam alldeles för länge!

  Gilla

  • De är så välkomna. Samtidigt hade jag hoppats upptäcka orkidéer. Helst sådana som inte är med ännu på bloggen. Det är en sen säsong.

   Annars hade det varit svårt för Gotlandsstorken som har monopol på fågelposten på Gotland. För han börjar bli senil och behöver adressuppgifter. Förr kunde han alla boplatser som ett rinnande vatten. Det gick ett rykte om att han landat på Öland av misstag förra veckan, med hela brevväskan full med gotlandsfågelpost.
   Måste röra sig om ett säsongshyrande med fast vingpris.

   Där var vi en sväng igår. Men då stod jag med masken på och hade koll på både honom och ”handlaren”. Han ska minsann inte gnälla. Nu står han tillsammans med flera kompisar på nätterna. Innan stod han i ett trångt garage. Själv föredrar jag det sistnämnda. Nu kom jag att tänka på att jag mätte honom och den vita ”TurboVolvon” som jag fortfarande saknar ibland. Jag hade rätt. ”Den lilla blå” var några cm bredare.

   Gilla

 2. Rätt plats i skir vårgrönska; bland lövträden. Kläder efter väder, eller kanske förutsättningar – vem vill bli blöt om fötterna?! Visst kan man undra varför man inte gjort somliga besök tidigare, fast det är aldrig för sent för en debut. Härliga foton, men vem skrämde iväg fåglarna?! 😉

  Gilla

  • Tack. Vissa saker är svåra att tajma. Resan var bokad och betald sedan flera veckor. Jag återvänder gärna till södra delen igen. Vill också testa en sak som jag hade funderat på att vi skulle göra. Nu vet jag hur där ser ut och vi kan göra det en annan gång. Tidigt på morgonen. Men visst var jag påverkad av ”ettan” som jag fick på kvällen innan vi åkte. Till och ifrån. ”Tvåan” ska tas samma kväll som vi kommer hem från nästa hemester. Egentligen skulle jag ta den en dag när vi inte bodde hemma. Men det gick att flytta fram boendet ett dygn.
   Kram

   Gilla

 3. Härliga bilder, den bästa årstiden är nu!
  Så bra att fåglarna har en adress ,-))
  Härligt att kunna se både Västerhavet och Österhavet ,-)
  Den lutande stenen i förra inlägget var superfin, älskar stenar! ,-)
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Tack. Idag var vi vid andra kusten. Där är också gott om fåglar. Men vi studerade mest saker på marken. Nu har värmen kommit tillbaka och en stabilitet i vädret lär hägra i nästa vecka. För Solveig hägrar ett sommarlov. Dit längtar vi båda två. Inte många veckor & dagar kvar.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s