Villa Muramaris – ”härden vid havet”


En halvmil norr om Visby blinkade vi vänster och parkerade en bit från grinden. Vad synd att vi inte besökte konstnärshemmet, när vi var här 2009 på semester och bodde i närheten. Inte kunde vi ana att det skulle inträffa en våldsam brand i januari 2013 och den berömda villan skulle bli totalförstörd. 😦

Paret Roosval köpte marken 1915. Johnny var Sveriges första professor i konsthistoria och hans fru Ellen, som var född von Hallwyl, var allkonstnär. Hon var konstnär, målare, skulptris och musiker.

Paret var mycket medvetna om sin tids konstnärliga strömningar. Därför fixade de själva de första skisserna om hur de ville ha byggnaderna på tomten. Idén var att allt skulle smälta ihop och samspela med natur och hav. Mycket av tankarna kom från en villa på Capri som hette Villa San Michele.

På denna stentrappa kunde de ta sig ner till havet för ett dopp. Andra dagar kunde de sitta på bänken och njuta av havet.

Ett par av skulpturerna som klarade sig från lågorna. I barockträdgården fanns förutom konstverk, en fontän av Sigrid Fridman, flera växthus, lusthus, tehus, tennisbana och golfbana. Den kända konstnären Nils von Dardel gjorde planritningen till trädgården, som döptes till Lustgården.

Jag skulle gissa att detta var en av ateljéerna. Annars fanns det även bastu och musikrum på ägorna.

Den här inbjudande bänken såg jag en liten bit in från grusbacken. Där kunde jag tänkt mig något att dricka innan backen skulle besegras. Ena sidan ser en aning osäker ut. 😉

Några årtal som avslutning:
35 år bodde paret Roosval i Murammaris.
Johnny dog 1965. Efter hans död ”sommarbodde” hans andra fru Agneta i den Italiens inspirerande villan fram till mitten av 80-talet.
Länsstyrelsen på Gotland utsåg 1987 huset till ett byggnadsminne.
Sedan 1995 ägs anläggningen av den gotländska familjen Amér.
Mycket har – under de år som gått sedan vinterdagen 2013 – gjorts för att återskapa det mesta av det som brandhärjades. En del detaljer har varit riktigt tidskrävande. Det ska bli spännande att se om allmänheten åter bjuds in för visningar.
Fotnot: Rättegången kan du som är extra nyfiken googla om. Jag känner inte till något extra. 😉

24 tankar på “Villa Muramaris – ”härden vid havet”

 1. Trevlig utflykt, men tråkigt att villan totalförstördes i branden, fina bilder 🙂 Jag besökte Villa San Michele när jag var på min rundresa i Italien förra året, såå vackert. Ha en fin dag!

  Gilla

 2. Så typiskt ni missade just det besöket! Det ser svårt ut att titta in genom de fönsterna! Är man rädd för fönstertittare kan man ta efter! Stentrappan såg ut som en bendödare!
  Ha en fin Valborg!

  Gilla

  • Vet inte. Det fanns en skylt om att stoppa vid grinden. Gå ner till havet vid den trappan skulle enbart varit spännande som liten grabb. 🙂 Där är stenstrand så det lockade inte för en kräsen ”finsandskille”. 😉
   Det är historia. Vi missar ständigt saker. Nu är det vädret. Vi har kommit hem genomblöta de sista två dagarna efter korta promenader. Egentligen skulle vi gått upp klockan tre och upplevt soluppgång. Allt packat och klart kvällen innan. Nu har de lovande solarna på appen försvunnit och vi gett upp hoppet. Det får bli en annan helg. 🙂
   Tack ska du ha.

   Gillad av 1 person

 3. Så vackert! Otroligt fint, härliga bilder, huset var en dröm, omgivningen likaså, tänk att bara få vandra runt där som ni får. eller fått bo där!
  Naturen gillar jag också. Skulpturerna, stentrappan var härlig, älskar stentrappor, en släkting när jag var barn hade en stentrappa, den gick jag upp o ner i hur länge som helst, jag älskade den. Jag lekte att jag var servitris ,-) Och gick upp och ner med mina brickor. Älskar fortfarande stentrappor ,-)) Tack för att jag nu fick följa med på er fina tur.
  Synd att villan brann ner!
  Ha en fin Valborg
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 4. Så retfullt att ni missade det då 2009 men det var inte lätt att veta vad som skulle hända. Hur som helst ett fint läge och roligt att det återskapas igen. Fast samma sak kommer det inte att bli tänker jag…

  Trevlig valborgsmässoafton!

  Gilla

  • Utanför går det väl bra. Om de öppnar igen kan ni gå in en tvåbent åt gången. 🙂
   Kram
   Ps.
   Mycket trist regnande dessa dagar. Vi som skulle se soluppgång och jag hade dessutom en detaljerad resplan som vi flyttade fram en dag/natt tre gånger. 😦 Hoppas det blir bättre napp på Klintberget om några timmar. Solveig vill ha tag på rätt färg till sitt projekt.

   Gilla

 5. Ja, så tråkigt att det första besöket inte blev av! Men allt blev ju inte förstört som tur är! Tänkte direkt på Villa San Michele på din inledande beskrivning. Jag har ju besökt den villan då vi var på Capri för två år sedan. Dina foton över platsen påminner lite om Italien. 🙂
  Kram Nilla
  Trevlig Valborg!

  Gilla

 6. Fantastisk historia som väcker tankar och fantasin tickar igång. Kan bli en bra bok av detta. Skulpturerna var både fräcka och vackra. Mycket spännande.

  Gilla

 7. Vilken spännande byggnad och jag kände inte innan jag läste här någon av personerna. Dock kan jag en hel del om familjen von Hallwyll och Hallwyllska palatset i Stockholm och bakgrunden till familjen förmögenhet. Villa Michele på Capri har jag besökt några gånger och viss likhet kan jag helt klart se men villa Muramaris. Hade gärna vandrat runt här. Verkligen en spännande historia som du här berättar. Tack för att du tog mig med hit.
  Kram

  Gilla

 8. Har varit på detta underbara ställe många gånger när min Faster Agneta levde. Kan inte jämföras med hur det ser ut idag. En tragisk historia. Faster Agneta var en underbar människa. Hade hon vetat detta tragiska slut hade hon varit förtvivlad.

  Gilla

  • Välkommen till bloggen. 🙂
   Flera gånger har jag ångrat att vi inte besökte stället när vi var här förr på semester och ändå bodde i närheten.
   Det ligger på en vacker plats. Mysigt att läsa om din faster Agneta.<3 Då var det tur att hon slapp veta om det "onödiga" slutet.
   Välkommen tillbaka till gotlanduppochner.com

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s