Klosteränge


Alltid spännande att ”lämna en värld och kliva in i en annan”. 3 km från Roma ligger detta änge i ett stort lövskogsområde som blev naturreservat 1985.

Roma kloster ägde marken på medeltiden. Från elvahundratalet och fram till början av femtonhundratalet var det Cistercienser-orden som nyttjade Klosteränget som gav foder till deras djur.

Ett av Gotlands större bestånd av grov ek finns i naturreservatet. Känner du till att ekarna förr kallades för kronekar? Orsaken var att staten förbjöd fällning av ekar. Virket skulle kunna användas till militära fartyg. Först på 1820-talet upphörde förbudet. Enligt källor ska de gotländska bönderna mer än gärna fällt sina gamla grova ekar som en demonstration mot makten från Storstaden Stockholm (när de fick tillåtelse). Här i Klosteränget lät de dock flera gamla ekar vara kvar. Smart tycker jag som förstått att eklöven bryts ner långsammare än löv från andra träd som ask och hassel. Men gamla ekar kan stupa av starkare skäl uppifrån. Undra hur många hundra år denna ek stod upp?

Eftersom det var kyligt denna aprilsöndag smakade det extra gott med kaffe innan vi koncentrerade oss på blommorna.

Smörblomma, gullviva och vitsippa.

Gulsippor fanns det gott om i änget. Ser du stenen längst ner till vänster? Jag såg stora stenar som låg och ”skräpade” lite överallt. När Solveig sa något om årets första… passade jag på att förena dagens motion med lite lätt ängsstädning. 😉 Vilken tur hon inte såg resultatet. Jag är rädd för att min fru skulle ha åsikter om höjden eller något annat mindre stenkul. 😉

Istället kunde Solveig glädja sig åt att det var hon som såg årets första orkidé. 1-0 till henne.

S:t Pers nycklar. Mer om det i en kommande kategori.

En sista titt på svalörten. Innan vi flyttade hit hade vi aldrig besökt ett gotländskt änge. Nu gör vi det mer än gärna. Ett mycket rogivande stopp. Ofta hörs fågelsång. Fjärilar hälsar på. Det är så skönt att bara vara.

17 tankar på “Klosteränge

  1. Det är trevligt att hänga med på era utflykter på Gotland, och många fina bilder bjuder ni på 🙂 Det var en rejäl stenhög du lyckades samla ihop, hihi 😀 Ha en fin 1:a maj!

    Gilla

  2. Härlig utflykt. Jag ser många likheter där med Kalvahagen hemmavid…..stättan för att komma in i hagen och stenhögarna….fast jag måste erkänna att jag inte varit lika flitig som du. Ha en fin 1:a maj.

    Gilla

  3. Vilken trevlig utflykt ni gjorde! En fantastiskt härlig miljö att strosa runt i och många fina blommor … vackrast är orkidén 🙂
    Kronekar … då tänker jag på ekarna på Visingsö, planterade på 1830-talet, och som marinen fick meddelande om 1975 att de var klara för avverkning till skeppsbyggnad … men marinen tackade nej …
    Ha en fin 1:a maj!
    Kram

    Gilla

    • Den var vacker och efterlängtad. Solveig såg den på långt håll. Genast är jag sugen på att se fler – av alla arter. .)
      Härliga Visingsö. Där har jag många minnen från. Bra att mariinen tackade nej.
      Dåligt väder här. Vi fick ändra utflykter hela helgen.
      Kram

      Gillad av 1 person

  4. Det är sådana ängar som gör att fjärilar fåglar och insekter trivs och lever. Ekar är fina träd. Jag tog en ekplanta i Ronneby för många år sedan och här ska dom inte gå men den stod stilla i många år och levde bara så där men så rätt vad det var började den leva och växa och nu växer den en meter varje sommar och de löv som ramlar ner är nästan hårda som skinn och förmultnar långsamt. Här snöar det idag men sjön gick upp igår kväll så lite vår är det allt här i östjämtland

    Gilla

    • Den söndagen blev det helt nya stopp. Även dessa helgdagar har blivit bytta resmål. Hade sett fram emot soluppgång och uppstigning klockan 03:00.
      Idag hoppas jag solen stannar kvar. S är ledig idag med. Kanske utjämnar jag till 1-1 😉
      Kram

      Gilla

  5. Du fick ett rejält träningspass med stenarna hihi. Njutit av din promenad och alla vackra blommor. Kronokar då tänker jag som Anki de som finns på Visingsö och jag har sett dessa.
    Kramar från ett regnigt Rottne

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s