”Sjumastaren”


För ett tag sedan berättade jag om Kajsarn i ringmuren som var Länsfängelse mellan 1681-1859. https://gotlanduppochner.com/2020/01/28/kajsarn-kajsartornet/

1859 invigdes Visbys nya länsfängelse vid Skeppsbron. Kommer du med en färja har du säkert noterat den gula byggnaden på höjden.

Du som löser korsord känner antagligen igen de romerska siffrorna för tusen, femhundra, hundra, femtio och hur man skriver nio med hjälp av att sätta ett I framför X som därmed betyder ett mindre än tio.

”Sjumastaren” kallades fängelset i folkmun på grund av de sju skorstenarna som syns tydligt från havet. Under ungefär samma period i Sverige byggdes 45 st cellfängelser. Syftet var en gemensam fångvård, där övervakningen kunde skötas av en begränsad personalstyrka.

Taggtråden finns kvar som ett taggigt minne. Den sista fången traskade ut från fängelset 1998. Den allra ”kändaste” internen bör ha varit Konrad Tector Lundqvist. Tector som sysslade med stölder och gick över till rånmord tillsammans med en kumpan. https://gotlanduppochner.com/2019/02/05/do-pa-olika-satt/. Han blev den sista som avrättades offentligt i Sverige.

Tjuv och polis i en klassisk position och klädsel.

Nu är fastigheten ett vandrarhem. Är jag sugen på att bo där en natt? Svaret innehåller fyra tyska bokstäver – men bara två engelska. 😉 Jag skickar stafettpinnen vidare till dig bloggbesökare.

13 tankar på “”Sjumastaren”

 1. Visst har man blivit bekväm med åldern, men jag skulle fortfarande kunna tänka mig att tälta nån enstaka natt. 🙂 Eftersom jag jobbade på Apoteket Lokatten som låg på Långholmsgatan nära Långholmen, så var man ju förbi där ganska ofta – men bott där har jag aldrig gjort. Inte heller på det som är hotell i Visby, trots den vackra utsikten över hamnen! 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Testa i trädgården i sommar ihop med Santos och gör ett blogginlägg om det. 🙂 Tälta har aldrig varit min grej. Rått, hårt, äcklig doft, ont i halsen. Inte den bästa upptakten till att tävla i en stor tävling förmiddagen efter. Inte heller när det ösregnar utanför och … två taskiga minnen som dök upp. Men kul efteråt.
   Vi har bara hämtat nycklar på det hotellet till en lägenhet, när vi var här på semester 2016.
   Kram

   Gilla

 2. Den där byggnaden ser trevlig ut, men nog vill jag se hur rummen ser ut innan jag vet om jag vill övernatta där. Vandrarhem kan ju vara av väldigt olika karaktär…
  Ha det fortsatt fint där borta på din ö.

  Må gott! Kram Christina

  Gilla

 3. Den där kändaste internen har jag nog synpunkter på. Tror inte hälften så många känner till någon Tecktor som den sångare som satt där en gång i sin ungdom. En av Sveriges mest begåvade musikalstjärnor har nämligen besökt anstalten. Men det är väl glömt och förlåtet?
  /P

  Gilla

  • Hallå! Så där kan du inte göra. Säga A men inte B och C. 🙂 Men du skrev besökt. Det är ju inte samma sak som att stanna över några nätter. 😉
   Glömt och förlåtet? Beror på vad som hände. Du fick mig nyfiken i en strut. Jag for förbi huset för en timme sedan. Såg inga fotspår i asfalten. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s