29. Fide kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Bilen rullade inte iväg många minuter från vår hyrda stuga för att nå Fide kyrka. Om du tittar på en karta ser du hur smalt Gotland är just här. Havet är bara en liten bit bort till både västra och östra sidan.

Visst är det praktfullt? Det nästan åttahundra gamla triumfkrucifixet.

Predikstolen är en av Gotlands äldsta, daterad 1587.

Altaret och altaruppsatsen från början av 1400-talet med Maria och barnet, omgiven av helgon.

Kalkmålningarna är medeltida från två olika tidsperioder.

Dopfunten av sandsten är tillverkad 1738.

En av tre stigluckor. Två finns på norra kyrkogården och en på södra.
Vi upplevde det som en behaglig kyrkogård denna tidiga soliga, vindstilla morgon. Om jag ska fylla på det personliga – detta minns jag som en av de bästa dagarna 2019. Så många mysiga stopp vi gjorde. Träffade trevliga människor. Upplevde så mycket nytt. Åt gott. En skön mix av olika ingredienser & aktiviteter.

Var tvungen att testa en av effekterna på systemkameran. 😉

Tänkvärda ord:
”Om man betraktade livet som ett lån
skulle man kanske slå av på sina fodringar.”
Eugène Delacroix

Ps. Titta gärna ner på Ingrids kommentar och foto på en speciell gravsten på kyrkogården i Fide. 🙂 Jag hade ingen aning om att världskända Tyra Lundgren är begravd här. Men nu har jag läst på om hennes Gotlandsanknytning. Hennes alster/dekorer fanns givetvis med på vårt privata museum Lidéns Samlingsmuseum. Tyra L var verksam i olika sammanhang på flera porslinsmuseum.

 

 

 

23 tankar på “29. Fide kyrka

 1. Jag har grannar som har sina anhöriga begravda i Fide och jag har varit med dem i Fide kyrka några gånger. Såg du Tyra Lundgrens gravsten?

  Tyra Lundgren är konstnären som gjort Solfågeln som står i dammen i Almedalen,
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Det var förra veckan som jag lärde mig att hon gjort Solfågeln. Då/där stod det inget om att hon var begravd på ön. Tack för att du visade fotot. 🙂 Vilken häftig gravsten. Är det tro hon själv som designat den. Nu var det ju i juni som vi var där och det finns fler som vi inte har ”redovisat” ännu. Men många återstår att besöka. Om du känner till fler världskändisar som är begravda på ön får du skicka en lista/hint så jag kan leta upp gravstenarna som vi gjort vid tre kyrkor (en av en slump) – än så länge.
   Kram
   Ps. Hade det inte blivit ett andra världskrig hade Tyra kanske stannat kvar i Paris resten av sin yrkeskarriär/sitt liv.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 2. En kyrka i min smak med sina diskreta målningar. Dopfunten är nog den vackraste du visat. Altaret och predikstolen är vackert målade i fina färger och inte så mycket guld
  Regniga kramar från oss

  Gilla

 3. Det var många vackra detaljer i denna lilla kyrka.
  Predikstolen, så färggrann och verkar vara väl bevarad efter så många århundranden.
  Dopfunten, så magnifik.
  Fina detaljer, men inte så överdrivet påkostat, som det kan vara i kyrkor ibland.
  De tänkvärda orden tål att tänka på.
  Trevlig helg.
  Kram!

  Gilla

  • Jag hade ingen aning om att hon var begravd på Gotland och denna kyrkogård. Hennes namn fanns framför en del kaffekoppar och annat vi hade på museet.
   Får inte kopplade hundar vistas på kyrkogårdar?
   Hoppas du inte blåst bort från ön i helgen. Det var riktigt läbbigt när jag tog en ensamsväng igår mellan alla skidlopp. Hårda saker kan komma flygande.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s