Kajsarn/Kajsartornet

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Jag tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

Det gick hett till i Visby 1679 när Visborgs slott sprängdes och därmed blev staden utan fängelse. Den 28 juli två år senare beslutade Visby Rådhusrätt att utse Kajsarn till Länsfängelse. Kajsartornet som det numera heter var tänkt att vara ett reservfängelse tills ett nytt fängelse hade byggts. Av för mig okända orsaker dröjde det ända fram till 1859 (180 år) innan den planen verkställdes.

Mitt på Södra Murgatan står jag och samlar mod.

Men inte så mycket att jag ville testa känslan av att ha ”låst huvud”. Hade du vågat? Jag har gjort det en gång på Österlen. (Glimminge hus)

Kajsarn byggdes samtidigt som ringmuren och är troligen det äldsta marktornet. Innan det blev stadens fängelse var det både lagerhus och försvarstorn. Dessutom var det minst fem plan högre och hade kryssvalv. Måste ha sett mäktigt ut på långt håll.

”Cell nummer tre, Här är det inte okej att prata halländska”, sa medeltidsmannen till mig. 😊 Nej. Det sa han inte. Istället ville han ha betalt. Klädseln hörde antagligen ihop med att Medeltidsveckan höll på som mest.

Rummet kallades för ”mellersta tornrummet” och var en gemensamhetscell.

Tortyrredskap hade två namn; ”Kåken” och ”Schavotten” som jag nämnt i mitt inlägg om Klinttorget. Alla som passerade förbi den som satt fjättrad såg ”allt”. Det var syftet med ett offentligt straff med spö & ris. Förnedras. Klinttorget kallades för ”Spötorget”. Till slut klagade grannarna över oljudet och ”nöjet” flyttades utanför stadsmuren, till ett område i söder.

Pest eller kolera? Repet ansågs mer förnedrande än bilan. Avrättning med svärd var mer hedersamt än med yxa under medeltiden.
Väntan på domen kunde ta lång tid, flera månader. Det hände många olika saker i fångenskapen. Barn föddes. Människor dog. Det sistnämnda var ett stort problem. Liken hann börja ruttna innan männen med makt hade bestämt sig för om liken skulle begravas i vigd jord eller på galgbacken.

Det fanns fasta regler för fångarna. Här är några av dem: En gång om dagen fick de vistas en stund på gården. Bläck & penna fick inte nyttjas. Vedmängden var fast, oavsett årstid och väder.

Skönt att stänga av allt hemskt ett kort ögonblick och titta ut mot friheten och de moderna bilarna. Men allt är långt ifrån ”bra” i vår supermoderna värld. Vi går mot en osäker framtid för kommande generationer om inte ”maktens människor” fattar obekväma beslut och lotsar mot hållbara värden i naturen. Sekunderna tickar iväg. En efter en. Fler ”rätt sorts kvinnor” tror jag behövs i främsta ledet. Egoism måste läggas åt sidan. Empati behöver spridas som maskrosor i vinden. Vi behöver känna ”Tro” som Marie Fredriksson så vackert sjöng.

Kajsarn saknade skyttespringor men hade ljusgluggar.

Helt utan ljus var det i mörkerarresten i bottenvåningen.
Där satt den nära 80 år gamla ”Lilla Ingeborg”, Ingeborg Jonasdotter i mörkret 1705, med minskad matmängd och helt isolerad. Hon var anklagad för djävulsdyrkan och häxeri. För att tvinga fram ett erkännande torterades hon svårt med tumskruv. Den stackars oskyldiga kvinnan flyttades till Lamberts torn (numera Kruttornet) där hon avled på nyårsafton samma år. Det måste varit en befrielse för ”Lilla Ingeborg”. Jag skäms för mina förfäder när jag läser sådant här.

Vad skönt att vara en fri man och kunna cykla iväg i solskenet. Inte bli gripen för jag hade fel kläder. (Saknade medeltidskläder) Fast hade jag valt ”Kejsarens nya kläder” eller lånat ”Adamsdräkten” kunde jag behövt en rejäl nerförsbacke och gott om möjligheter att kvickt… 😉

Fotnot:
Jag kommenterar lämnade kommentarer med en symbol. Jag är inne i en intensiv inläsningsperiod. Detta är sista blogginlägget i januari.
Glöm inte bort att min musik/nummer-tävling stängs 23:59, 31 januari, på andra bloggen. Här är genvägen dit. https://bosseliden.wordpress.com/2020/01/17/min-musiksmak-dina-sex-chansningar-2-20/
Ha en fin avslutning på januari.

35 tankar på “Kajsarn/Kajsartornet

 1. Ja fy tusan. Måste ha känts omåttligt härligt för dig att gå ut i solen som en fri man. Men intressant, förstås. Det är vår historia. Tyvärr finns de medeltida avrättningsmetoderna kvar i vissa länder idag. Otroligt.

  Gilla

 2. Det måste ha varit en härlig känsla att kunna lämna det gamla fängelset när du ville. Samtidigt så är det viktigt ur ett historiskt perspektiv. Allt var inte bättre förr men allt är inte bättre nu heller. Jag tror på din teori med fler kvinnor på viktiga positioner för det gäller att få vår skuta på rätt köl.

  Kram

  Gilla

 3. Tack för att vi fick följa med in. Har aldrig … nej, inte här heller. Det är mycket jag inte sett.
  Hade du satt på dej Kjesarens nya kläder hade du med all sannolikhet fått skaka galler en stund. Kanske inte just i detta torn men en bit norr ut.
  /P

  Gilla

 4. Skönt att sitta här på avstånd och läsa om rysligheterna, tack för att du tog oss med på en rundtur. Fastlåst huvud har jag inte prövat, tror jag skulle få panik. Och så kan jag inte låta bli att tänka på den 80 år gamla Lilla Ingeborg.

  Kram Anita

  Gilla

 5. Ytterligare trevliga rundvandringar i Visby. Så mycket intressant historia.
  Så du hamnade i kläm, du också.
  Vilken hemsk tid. Ibland klagar vi över att leve nu, men allt var inte bättre förr.
  Ha det bra!

  Gilla

 6. Det är med blandade känslor jag läser ditt inlägg! Ja, så mycket hemskheter som har ägt rum och som många påpekar, fortfarande äger rum! Det är svårt att ”känna tro” ibland, men det måste vi!
  Tack för att du delar med dig av de ”historiska vingslagen”, och så underbart att få vara en ”fri människa!”
  Kram Nilla

  Gilla

 7. Tack för en intressant läsning.
  Tänk vad det hände mycket förr också, i vårt land. Vill gärna inte tänka på vad som händer i många andra länder i våra dagar.
  Nej, jag vet inte om jag skulle ha satt mitt huvud där.
  Kejsarens nya kläder skulle du ha valt förstås, om inte annat så för spänningen. Hur det skulle tas upp.
  Kram!

  Gilla

 8. Att sitt här hemma och titta går väl an! ,-)
  Nej jag hade fått total panik av att få huvudet fastlåst, tänk om det inte hade gått att öppna med en gång!
  Så aldrig!
  Jag hatar att bli inlåst på toan!
  Mycket intressant det finns, kul att du skriver och visar bilder.
  Kommer det någon mer tävling här inne, hoppas ,-) hoppas ,-))
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 9. Tack för rundturen och den hemska historien. Stackars lilla Ingeborg 😢 ”Låst huvud” lät ruggigt och inget jag skulle vilja göra. Fina bilder!

  Delar din oro för kommande generationer. Både för naturklimatet och det hårda samhällsklimatet. Du uttryckte det så bra, empati ska spridas som maskrosor i vinden. Vi måste nog tro på förändring även om det ser mörkt ut just nu.

  Ha det så gott ♥️

  Gilla

 10. Hm … inser att jag missat en hel del vid mina besök. Jag har varit uppe i trappan till tornet flera gånger, men det har aldrig varit öppet så att vi kunnat gå in. Attans …
  Kram

  Gilla

 11. Pingback: ”Sjumastaren” | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s