Vår längtan var stark

Detta är inlägg nummer 150.

Ända sedan vi besökte Karolina Linds mysiga butik https://gotlanduppochner.com/2019/08/05/landa-i-huset-med-historiska-anor/ och jag efteråt googlade fakta om Donnerska huset, och njöt av de underbara fotona från andra våningen där folkbiblioteket huserar, har jag velat komma tillbaka till Klintehamn.

Med tanke på min och Solveigs bakgrund som bibliotekarie kändes det här som att som barn längta till julafton. Givetvis passade vi på att fråga Viveka om så mycket som möjligt.

Måste erkänna att det var inte speciellt många böcker som jag minns från besöket. Men nu var det ju inte därför vi var där.

Underbara väggmålningar i rokokostil mötte oss i flera rum.

Gott om utrymmen och möjligheter för utställningar som får ta plats.

Solveig som jobbat som barnbibliotekarie trivdes antagligen extra mycket i detta rum. Men även jag hade kunnat slappa i sängen med en bra bok. När jag blev ensam tog jag ner en bok som måste hamnat fel. Den hette ”Mina fotsteg i ditt hjärta”. Jag somnade efter 18 sidor. 😉

Redan på 1790-talet installerades de gotlandstillverkade kakelugnarna. Fortfarande finns fem av dem bevarade. Två av dem är daterade 1792.

Viss risk att det blir ”baktips” istället för boktips. 😉

Blir givetvis nyfiken? Vem är kvinnan på målningen?

Den här stora fina kakelugnen används i samband med kvällsaktiviteter. Vilken ljuvlig sal att ha möten, sammanträdande, kurser, föredrag i… Jag skulle antagligen försvinna in i historiska vingslagstankar och inte vilja gå därifrån.

Historisk fakta för den intresserade:
Många har säkert hört talas om familjen Donner från Lübeck. Det var på 1740-talet som Jürgen Hindrich Donner invandrade till Gotland. I Visby grundade han ett handelshus med rederi. Efter ett tag gifte han sig med Anna Margareta Lythberg. När Jürgen dog 1751 blev Anna känd som den legendariska Madame Herr Donner. På 1770-talet tog de två sönerna över. Det var den yngre som hette Jacob Niclas som flyttade till Klintehamn och där drev tre kalkugnar och ett skeppsvarv. Tio år senare lät han uppföra ett stenhus i två våningar. Då var tanken främst att det skulle vara ett kontor med lager och logi för resenärer som tvingades stanna kvar i Klintehamn på grund av dåligt väder på sjön. På övervåningen försågs salen med väggmålningar i rokokostil.
Själv bodde Jacob vid Klintebys gård en bit utanför Klintehamn. (Givetvis undrar jag hur det såg ut i hans eget bostadshus.)

Ytterligare tio år senare byggdes stenhuset ut både mot norr och söder. Det var alltså då på 1790-talet som kakelugnarna kom på plats.

Nu är det slut på historielektionen. Har du vägarna förbi Klintehamn kan du slå två flugor i en smäll för har du tur är både bibblan och Landa öppet.

 

 

33 tankar på “Vår längtan var stark

  • Det räcker att se utsidan på det gamla stenhuset. När man kommer uppför trappan är man såld. ❤ Hade jag bott i närheten skulle jag haft ärenden dit ofta. Gärna suttit där och letat litteratur till bloggarna. Kakelugnar har fascinerat mig sedan jag var hos min mormor. Men den svarta hon hade i "Herrummet" skrämde mig. Dit ville jag inte gå in ensam när det blev mörkt.
   Kram

   Gillad av 1 person

 1. Så härligt, så ljuvligt, så många positiva superlativ här kunde sägas. Vilket bibliotek!
  Förstår att er längtan var stor. Dit återkommer ni säkert många gånger.
  Tack för jag också fick möjlighet att komma med på det här sättet.

  säger åländskan 🙂

  Gilla

  • Jag var beredd innan jag tog trappan upp och förväntningarna var höga efter vad jag sett på nätfoton. Verkligheten överträffade nätet. 😀 Ibland är det precis tvärtom. När vi har vägarna dit nästa säsong kommer vi om vi har tid att göra en avstickare till Donnerska huset. För nu har vi två skäl att återvända dit.
   Kram på dig

   Gilla

 2. Vilket fint bibliotek. Precis så ska det se ut för att locka alla att läsa böcker. Jag är inte så förtjust i nybyggda bibliotek, för de blir lite opersonliga. Här sätts fantasin igång bara man kliver innan om dörren verkar det som. Vad var det för utgåva av boken som du läste och somnade till? Kan inte var samma som jag har. Kram

  Gilla

  • Jag håller med om att de ex. kan bli för sterila och att allt flott tar död på annat, exempelvis husets själ.
   Här blev jag glad av att komma in. Gott om utställningsmöjligheter som genast fick igång min hjärna/fantasi. Du kunde fått komma och ställa ut kläder/samlingar om jag varit bas där. 🙂
   Tack ska du ha. ❤
   Kram

   Gilla

 3. Det där är verkligen ett bibliotek jag inte är van vid.
  Jag skulle älska att tillbringa tid där.
  Den blå väggen är underbar och såna vackra kakelugnar.
  Vilken lycka att bo där i närheten och ha tillgång till denna skatt!

  Kram och ha en fin Måndag!

  Gilla

  • Tiden springer antagligen iväg. Blått är min favoritfärg. Kakelugnar får mig att tänka på min mormor. Synd jag inte bor en kvar därifrån. Men biblioteket i Visby är stort och välsorterat. Därifrån går att njuta av både havet och Almedalen. Hade jag pluggat på Högskolan som ligger vägg i vägg hade jag antagligen inte fått något vettigt gjort med tanke på utsikt vid fönsterborden och ett fik på bottenplan.
   Tack ska du ha. Vi hade plötsligt nitton grader i eftermiddags. Jag som började dagen med vantar under morgoncykelturen.
   Kram

   Gilla

 4. Pingback: Gotlanduppochner – 150 inlägg | Bloggäventyr med Bosse Lidén

 5. Åh, alldeles underbart ljuvligt! Älskar precis allt – kakelugnarna, taperna, målningarna, rummen, barnavdelningen och din bok! Många fina blogginlägg har du bjudit oss på. Du vet att jag framförallt tycker om dina inlägg om naturen och om kyrkor. Men det här…. fick mitt hjärta att rusa i höjden! Förstår att ni trivdes här, både utifrån yrkestitel och som privatpersoner. Ja, dte går ju hand i hand såklart!
  Tack för att jag fick följa med! 🙂
  Måndagskram Nilla

  Gilla

  • Jag tror du hade gått där och botaniserat en lång stund och njutit. Studerat detaljer. Vilket fint bibliotek. ❤
   Tack ska du ha. Där har jag missuppfattat dig totalt. Jag trodde du brann för "Fönster mot gården" och mina månadstävlingar. Hi hi. 😉
   Vänta du bara till november. 😉 Jag ska försöka sticka in lite annat också den intensiva månaden.
   Det var så trevligt att du tog dig tid att följa med.
   Kram Bobo

   Gilla

   • Jodå jag gillar förstås ”Fönster mot gården” också! 🙂 Kanske inte tävlingar lika mycket, men jag har överraskat både dig och mig med att delta! 🙂 Ser minst två slarvfel i min kommentar här ovan…. tycker inte om det!
    Kram från Nilla som sitter uppe mitt i natten för att jag vaknade inte kunde somna om!

    Gilla

   • Då får du slå till här i november. Lätt att vara med. 1X2 frågor. Taperna var jättefina. 😉 Det var nu jag noterade det. När jag läste det förra gången läste mina ögon automatiskt tapeterna. Jag retade också mig länge på när det slank med fel i mina kommentarer. Helst när jag var trött på kvällen. Är det ett stort fel kan jag skriva en ny kommentar. Annars får det vara som det blev. 🙂
    Hoppas du kom till ro sedan. Oftast är det bäst att gå upp och göra något annat och hoppas John Blund dyker upp senare.
    Kram

    Gilla

 6. Vad roligt att få veta mer om familjen Donner. Jag kände till namnet och visst ytterst lite men nu vet jag mycket mer. Tack för detta och för ett fantastiskt fin besök här på biblioteket. Vackra bilder som gör att jag kan föreställa mig verkligheten.
  Kram!

  Gilla

  • Här på ön förknippas släkten mest med Visby skulle jag tro.
   Donners plats har du såklart varit på. Där ligger bland annat Turistbyrån.
   Ett sådant bibliotek blir jag glad av att besöka. En mötesplats som borde beröra många. Dessutom möjligheter att visa olika utställningar.
   Kram

   Gilla

 7. Vilket drömbibliotek. Så vackra rum och mysiga ”slå sig ner” platser. Här skulle jag kunna stanna hur länge som helst och bara njuta. Väggmålningarna, kakelugnarna och det sagolika barnrummet bidrar till den unika känslan. Hade nog också lagt mig ned med din bok i den fina himlasängen. Vilket toppenställe 🙏🏼 Kram ♥️

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s