Landa i huset med historiska anor


Donnerska huset i Klintehamn. Ett hus med historiska anor. Stenbyggnaden är från 1700-talet. På övervåningen finns Klintehamns bibliotek. Jag blir lyrisk när jag, på en webbsida, ser kakelugnarna och målningarna på övervåningen.  ❤

Vi åkte till Klintehamn för att besöka inredningsbutiken LANDA. Jag har ett urklipp i en pärm och Solveig har följt butikens Instagram-sida ett bra tag. Vi såg med andra ord fram emot att få besöka denna butik. Och vi blev inte besvikna! Dessutom finns det kvar en rest av vår yrkesskada – intresset för porslin – från den tiden när vi drev Nordens största kaffekoppsmuseum med många andra samlingar.

Karolina Lind som driver denna inspirerande butik är inne på sin fjärde säsong. Karolina driver butik och webshop med stöd av sin man. Ett sådant team är viktigt för balansen.

Inbjudande att få lägga sig en stund och njuta från sängläge. Sedan tänkte jag på förvånade blickar och andra störande moment. 😉

Jag förstår att denna butik har landat för att stanna.

Min favoritfärg. Just denna blandning av gammalt och nytt tilltalar mig. Återbruk med alla sina fördelar har gjort comeback vilket jag uppskattar. ”Win – Win” så det stänker om det.

En del möbler renoverar Karolina medan andra får ha kvar sin slitna charm.

Har du bloggbesökare blivit intresserad av något från bilderna? Tyvärr har jag begränsat antalet foton i inlägget som vanligt. Vi tog annars som vanligt en hel del kort. 😉

Kan du gissa vad vi valde på bordet? Sex stycken assietter från Woods Ware fick följa med hem och de invigdes igår. Syftar på den ”gröna högen”.

Solveig blev extra nostalgisk av denna möbel som påminde henne om en liknande som fanns hemma hos hennes mormor. Kanske tur att vi inte har ett stort hus att fylla längre.

Vad glad Solveig blev när hon fick se denna gamla resväska. Precis en sådan har hon letat efter ett tag. Tror ni jag vågar gå bredvid henne nästa gång vi ska flyga till fastlandet? Skojar bara. Min fru jobbar inte bara som speciallärare. Hon har även ansvar för två skolbibliotek. Extra kul med tanke på hennes bakgrund som barnbibliotekarie. Så denna erfarna resväska ska användas för att locka barn att läsa mer. Kanske kommer jag att lägga upp ett foto någon gång när jag gör ett studiebesök på hennes arbetsplatser. Helst den med havsutsikt från fönsterna. ❤

Vi fylldes verkligen av nostalgiska kickar. Jag har svårt för att låta bli att vända på porslin för att se om mina gamla kunskaper finns kvar. ”Aha! Det var Rörstrand. Men jag hade glömt namnet på dekoren.”

Karolina kunde inte valt ett bättre namn på sin verksamhet – ”Landa”. Hon vill att besökarna ska landa. Skruva ner tempot. Få inspiration. Hon väljer med omsorg och allt är handplockat när hon köper in, gammalt som nytt. Vilket suveränt ställe att besöka!
Du som inte har vägarna förbi Gotland, och kan ta bilen från Visby längs med den vackra kustvägen till Klintehamn, – här finns en utmärkt reservplan: https://landagotland.selz.com/

37 tankar på “Landa i huset med historiska anor

 1. Hej! jag läser alla era inlägg med stort intresse (försöker hinna med gamla inlägg också), eftersom jag försöker planera en gruppresa till Gotland sommaren 2020. Varför heter huset Donnerska? Har det med släkten Donner att göra, finns den i Sverige också? Hälsningar från Borgå öster om Helsingfors!

  Gilla

  • Hej! Välkommen till min blogg. 🙂 Vilken stimulerande uppgift du har framför dig. Tur du har tid på dig. Gotland och Fårö är som ett stort smörgåsbord av fina rätter.
   Hoppas bloggen kan hjälpa till lite på vägen.
   Det stämmer. Familjen Donner är inblandade både innanför ringmuren i Visby och i Klintehamn.
   Tack för att du berättar var du bor.

   Gilla

 2. Ni måste göra ett besök på biblioteket också, det är absolut Sveriges vackraste. I Donnerska huset sprang jag som barn och Åkes äldre syster hade en matservering i norra delen.
  När jag var barn bodde vi i den nu rivna och återuppbyggda flygeln.
  Kram, Ingrid

  Gilla

 3. Vilken härlig och inspirerande butik och jag ser att ni inte kom tomhänta därifrån. Jag förstår Solveig för möbeln var verkligen vacker men visst, den tar en del plats. Jag fastnade för remmarna som står där i fönstret. Just den sortens glas gillar jag men de brukar vara ganska så dyra…

  Kram

  Gilla

 4. Tack till både dig och Solveig för besöket här. Och hade jag varit här på ”riktigt” hade jag stannat länge. Resväskan kommer att skapa nyfikenhet och perfekt i syftet vad gäller just nyfikenhet på böcker. Och en resväska kan ju användas till en resa i böckernas värld. Perfekt! Och vet du, denna stora möbel med lådor – En sådan har vi. Maken hade den och den har fått stanna kvar. Men den passar inte alls i vår lägenhet så av ren god vilja får den vara här. (Han har köpt den i ett antikvariat)
  En väldigt inspirerande butik som jag är glad att få tittat in i.
  Kram!

  Gilla

  • Jag har hört Solveig nämna om att hon hoppades hitta en gammal brun resväska. Så stod den där och väntade på henne. 🙂
   Vad häftigt att ni har en sådan. :D. Vi tvingades ännu en gång skiljas från gamla möbler och annat när vi flyttade från Ystad. Med tanke på förra gången var vi tvungna att få ner bohaget så det fick plats i deras största bil.
   Sådana affärer blir jag glad av att besöka. Dessutom är det lockande att återkomma med tanke på att det då troligen kommer att se ”nytt ut”.
   Kram
   Ps. Hoppas du redan nu ser framsteg i läkningen.

   Gilla

 5. Oj vad fint! Precis en sådan butik man vill gå omkring i och njuta. Är annars inte så mycket för att shoppa, men den här butiken lockar mig.
  Kram från Ethel

  Gilla

  • Jag brukar ju prata om att jag inte gillar affärer – men syftar på stora trista lokaler inomhus. Här trivs jag direkt. Ett gammalt fint hus med historia. Jag hade ju läst på innan. Dessutom handlade det om ett område som jag jobbat/fuskat i under flera år.
   Kram Bosse

   Gilla

  • Jag var rädd för att S antingen skulle dra upp mig eller låtsas att hon inte kände mig. Ville inte förstöra stämningen nu när vi firade 1 år som gotlänningar. 🙂 Vad tiden går fort.
   Hade det varit på GeKås skulle jag däremot gärna lagt mig i en säng i ett par timmar. 😉
   Här trivdes jag. Visste jag innan att jag skulle göra. Nästa gång ska vi besöka bibblan på ovanvåningen. Helst efter jag sett foton och läst vad Ingrid skrev ovanför.

   Gilla

   • Ett år…. det är ju inte klokt!
    På GeKås somnar man inte, där finns ju allt😉
    Så spännande med biblioteket på ovanvåningen🤩
    Fick du gissar rätt på mitt författarsamtal nån gång?

    Gilla

   • Där är säkert ”tio” fotbollsplaner större yta än sist jag var där. Göran upplevde jag som en trevlig prick. Nu ser jag honom framför mig när jag åkte till jobbet. Han slängde upp en näve. Hade ofta mobilen vid örat. En snusdosa i bakfickan. Alltid svarta ”dollor” (träskor). Under de åren som jag bodde precis intill hans kontor hade han inte tillstånd att öppna något som konkurrerade med hans gamla skapelse. Sedan blev det ju Karlsson.
    Gräver i mitt USB-minne däruppe som har en tendens att glappa. Minns att jag gissade på Björn och Anna Fredriksson. Nådde jag sanningen? Just nu är jag bäst på att gissa mördare i de böcker jag läser. Sedan har jag plötsligt blivit duktig på att gissa rätt brottsling på burken. Borde kanske utnyttja tillfället och köpa en lott. 😉

    Gilla

 6. Du har rätt Bosse – jag gillar Landa! Många vackra saker och just nu är jag förtjust i kakfat på fot. Gärna i pressat glas… det fanns någon bild där som visade det. Porslin av all de slag är fint och nu är det ju helt ok att blanda olika märken, med olika mönster, men i samma färg. Sedan är jag mycket förtjust i gammalt linne. Dukar och handdukar. Resväskan som fick följa med er hem… något liknande har jag som jag hade i mitt arbete. Den har fått vara kvar… kan nog användas till något!
  Biblioteket, måste ni besöka och visa bilder ifrån. Tror det är jättefint där!
  Kram Gunilla

  Gilla

  • Jag var väldigt övertygad om att det borde vara en butik som du gärna besökt om du kom till västra Gotland.
   Solveig har varit på jakt efter en sådan gammal resväska. Det kommer att bli fint när hon arrangerat med den på skolbiblioteket om några veckor.
   Efter att ha läst Ingrids kommentar blev vi ännu mer förväntansfulla på att besöka biblioteket. Tror det kommer att bli av riktigt snart.
   Kram Bobo

   Gilla

 7. Klintehamn har jag besökt men tyvärr var Landa stängt. Synd, för det hade varit något för mig:).
  Resväskan kan bli spännande för barnen…..
  Kram gun

  Gilla

  • Nästa gång du besöker öjn får du göra ett nytt försök. Tror du skulle kunna hitta något spännande som skulle trivas hemma hos dig. Karolina verkar ha näsa för att hitta ”det”.
   Garanterat. Härligt att hon äntligen hittade en sådan gammal resväska. Hon har berättat för mig tidigare hur hon vill arrangera det.
   Kram Bosse
   Ps. Kul att se ett livstecken från dig på ”Blogglandia.”

   Gilla

 8. Vilken härlig affär och vilket passande namn. Vi behöver nog alla få landa mellan varven och bara strosa omkring och njuta av alla fina saker. Förstår att ni blir nostalgiska och att det väcker minnen. Spännande med biblioteket också.

  Ha det så gott och kramen 😍

  Gilla

 9. Pingback: Vår längtan var stark | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s