Klinttorget

Alla städer har sina torg. En del mer än ett. Jag ska i tre inlägg berätta om tre olika torg i Visby innerstad. Först ut var Stora Torget 25 april. Nu är det Klinttorgets tur.

Långt tillbaka var detta torg, som ligger på Visbys högsta platå Klinten, en marknadsplats för ved, halm och hö. Visst ser det ganska trivsamt ut? Möjligtvis lite öde. Annat var det förr.

På sjuttonhundratalet flyttades stadens grymma tortyr från Stora Torget till denna plats. På onsdagarna var det inte marknadsstånden som var i fokus. För mitt i veckan verkställdes straffen vid schavott och skampåle vid denna offentliga plats som kallades för Spötorget. Hur många åskådare befann sig på första parkett? Vad hade publiken för tankar och känslor? Vad har en bödel för känsloregister? Kanske inställt på OFF.

Här ser du en kopia av spöpålen (innanför betongfåret). Bestraffningen utfördes av bödeln eller hans medhjälpare rackaren. Duon bodde inte långt ifrån torget.
Vid mitten av 1800-talet flyttades dessa offentliga ”nöjen” utanför muren till en plats som benämns Halsjärnet. Då blev Spötorget ändrat till Klinttorget.

Nu visar jag något trevligare.

En bra bit in på 1900-talet var det en livlig affärsverksamhet på torget. Hantverkare, karamellkokerskor och glansstrykerskor lockade liksom speceriaffärer. Numera är torget kanske mest känt för möjlighet att parkera bilen någonstans innanför muren.

Vad gillar du det rosa husets…

… häftiga fönsterdekorer?

Runt år 1900 byggdes brandstationen. Jag vet inte hur länge den var i bruk. Det måste varit bökigt att ta sig ut och in genom de trånga gränderna och mur-portarna.

 

24 tankar på “Klinttorget

 1. Klinttorget har jag besökt men visste då inte något om den intressanta och ruskiga historia som torget bär med sig. Vad gäller det rosa huset så är inte rosa min färg men jag antar att de som äger det tycker det är fint-.
  Stort tack för besöket med vackra bilder och intressant info.
  Kram och trevlig helg

  Gilla

  • Hela klintområdet är megaintressant när det gäller det historiska. Förr var det ett fattigområde. Nu är det lyx att bo här uppe.
   Samma här. Skulle målat om det till vår färg blå. 🙂 Bäst att de får bestämma själva.
   Kram tillbaka. Det har mest varit regn och grått.

   Gilla

 2. Tack för den intressanta … och hemska historien om Klinttorget – sånt gillar jag! Det rosa huset i sig är inte någon favorit, men fönstermålningarna är häftiga! De funkar nog perfekt som insynsskydd 🙂
  Tur att inte dagens stora brandbilar ska ut och in där – men de första brandbilarna var ju inte så stora … eller om de fortfarande hade hästdragna brandsprutor i början av förra seklet … nu drar fantasin igång igen 🙂
  Ha en fin söndag!
  Kram

  Gilla

  • Du skulle trivts bra att gå morgonpromenader runt om innanför ringmuren. Nyttigt både för kroppen och själen. Rosa har aldrig varit min favoritfärg. Den kommer långt ner på listan.
   Vad intressant det hade varit att besöka insidan på brandkårshuset.
   Allt var mindre men det måste varit besvärligt att ta sig fram bland de trånga gränderna där det längre tillbaka i tiden bodde familjer med många barn. Djur sprang fritt. De fattigaste bodde på klinten. Nu är det lyx att bo där.
   Fantasin går igång lätt här.
   Det har varit en grå och regnig helg.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Klinttorget lät mycket trevligare än Spötorget.
  Man kan ju fundera över hur allmänheten som samlades tänkte inom sig.
  Jag skulle aldrig vilja se något så grymt.

  Det där rosa huset klär möjligen sin plats men inte mitt sinne, jag gillar helt enkelt inte rosa.

  Hoppas du får en skön och behaglig Söndag!
  Kram

  Gilla

  • Betydligt trevligare namn.
   Det har jag funderat över flera gånger. Här finns även några andra avrättningsplatser. Den på Galgberget som ligger så högt är den kändaste. Där fick de hänga tills fåglarna tog kropparna. Syftet var att skrämma. Både från havet och resten av Visby. Som man till könet var man kanske tvungen att gå på vissa avrättningar med tanke på reglerna som gällde. Jag hade hittat på något skäl för att slippa. 😉
   Min favoritfärg är blå. Sedan kommer det väldigt många andra innan jag kan läsa något ord som börjar på ro. 🙂 ‘Men ordet ro är vackert. <3. Komma till ro.
   Det har varit en grå och regnig höstsöndag. Hoppas du haft det bättre på dina breddgrader.
   Kram

   Gilla

 4. Jag tycker det är så vackert på Klinten. Åke syster hade ett trappgavelhus på Nygatan/Trappgatan med ingång vi trädgården från Nygatan och huvudingången från Trappgatan.
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

 5. En väldigt speciell plats och en omtalad och omskriven brandstation. Det har gått många turer om den ska säljas eller inte. Hur mycket kan bevaras?
  Min man, som spikar och bankar till vardags, har renoverat några små hus på Klinten. De är så vinda och skeva att det inte går att använda vattenpass eller tumstock. Gör man det kanske man får stå vid pålen och det är ju dumt att riskera.
  /P

  Gilla

  • Brukar ni ibland ta en tripp innanför muren? Läste att de släppte på trafiken i måndags igen. Någon lugn helgdag ska jag ratta dit och parkera på Stora Torget som i våras och traska runt på gator som jag aldrig gått på tidigare. Till Klinttorget går det fortast med cykel via Dalmansporten eller traskande genom Österport efter att ha ställt bilen utanför muren,, som vi gjorde igår. .
   Biblioteket i Klintehamn borde du besökt oftare än sällan. 😉
   Kram Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s