Galgbergets naturreservat


Galgen har jag berättat om tidigare på bloggen i kategorin ”Historiska platser”. Detta naturreservat upptäckte vi av en slump förra året när vi skulle fördriva tiden fram tills vi skulle träffa mäklaren och skriva på kontraktet till vår bostadsrätt. Efter det har vi med jämna mellanrum tagit oss hit. Först med bil och sedan betydligt snabbare med cyklar. Ibland har vi haft fikakorg med oss. Det är en vacker plats där man kan promenera, rasta hunden, springa, fika eller bara njuta av utsikten.

I denna gamla kalkugn brändes kalken efter stenbrytningen på klinten.

Ett vackert foto som får mig att vända tankarna inåt.

Vi tog oss en tur ner ”en våning”.

Sedan var det exakt lika många trappsteg upp igen. Ibland tycker jag det är betydligt lättare att ta sig upp än ner. Detta var ett sådant ställe. Tror mest jag talar för mina gamla ”sportknän”.

När man går på den anlagda stigen finns det möjligheter att vika av en bit ut på klinten. Då går det utmärkt att se den pampiga Domkyrkan.

Har man tur ligger det dessutom en lyxkryssare och guppar vid den stora kajen. Hur många däck? Till höger ser du Högklint som jag också berättat om tidigare.

Sjukhuset. Om jag blir tvungen att ta in där någon gång ska jag önska ett rum med havsutsikt. (Men mest hade jag önskat att bli frisk såklart.)

Vildmorot. Där lärde jag mig ett nytt namn. För jag trodde det var ett Kattrån. Skojar! Hundkex.

Fröställning av Vildmorot.

En sorts Hagtorn. Det finns några olika varianter. Trubbhagtorn är en av dem. Solveigs inköpta app på mobilen. Har den rätt?

Om det var på allvar skulle inte klassikern kolera eller pest gälla här. Givetvis lockar Kärleksstigen mer än Galgen. Vänta lite! Håller de på och gör som i Kiruna? Flyttar Visbys Stora Torget under jorden…? 😉

Synliga spår av att vi går mot höst. Men igår var vi felklädda. När vi kom till Galgberget var det vindstilla och kvavt, solen brände. Sedan bytte väderleken återigen karaktär på hemmaplan, där vi sett fram emot fika och sola på balkongen. Mörka moln drog snabbt in från havet och det blev kyligt, temperaturen sjönk snabbt. Det var bara att gilla läget och kura inomhus.

12 tankar på “Galgbergets naturreservat

 1. Vilka härliga bilder från en fin miljö. Dit förstår jag att ni gärna återvänder. Visst är det enklare för knäna att gå uppför än nedför. Många tror det är tvärtom men icke. Vi har också en Kärleksstig här i lillhålan och den är en mycket uppskattad promenadsträcka.

  Kram

  Gilla

  • Tack. 🙂 Det är bra med en favoritplats som ligger nära av flera anledningar. När tiden är knapp o.s.v. En sak som är bra att det finns flera möjligheter och det är lätt att hitta sin egen plats. Min cykel klagar visserligen på att behöva studsa fram bland snåren. 😉 Tänk alla gånger jag ”kutade” nerför trappor efter jag delat ut posten.
   Det är ett fint namn. Jag gillar din lillhåla och dess granne.
   Kram

   Gilla

 2. Nej, det är inte hösten som gör sig påmind – det är torkan! 😦 Vildmoroten är så vacker att Rolle trodde jag planterat den i långrabatten så nu har vi två jätteruggar där. En är i blom fortfarande, den andra har dom vackra fröställningarna – så det är OK. 🙂
  Vi har faktiskt aldrig varit på Galgberget – konstigt nog!? Men det kan bero på att vi har så många andra ställen att vandra med Santos….. 🙂 🙂
  På sjukan har jag däremot legat några gånger. Alltid med eget rum med havsutsikt och underbar personal! 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gillad av 1 person

  • Du har rätt. Ibland förkortar jag texten. 😉 Jag sa just så på plats, när Solveig rättade mig och sa att den största orsaken är torkan. Samtidigt tycker vi båda två att vi sakta känner av höstvibbar. Blir mer märkbart när det är dystert väder. Det går inte att komma ifrån att den ljusa tiden på dygnet har krympt rätt rejält tidsmässigt. Igår vid vår kuperade promenad vid Muramis upplevde vi också det som en början på hösten. (Dumt nog tog jag inte med kameran) Sedan vet jag att det säkerligen kommer att komma tillbaka sommarkänslor – förhoppningsvis in i oktober som förra året.
   Det finns så otroligt många naturreservat. Såg att det fanns en lista att hämta där man kunde bocka av vilka man varit på. Tror jag hoppar att bocka av, men ska hämta broschyren vid något tillfälle.
   Om jag skulle hamna där ska jag berätta att jag minsann också ska ha eget rum och utsikt mot havet som min bloggvän ALLTID får. 🙂
   Kram Bosse

   Gilla

 3. Åh, vilken fin plats! Här skulle jag mer än gärna vilja både promenera och cykla. Lite svårt med trapporna förstås! 😉 Galgberget kommer jag ihåg ifrån ett tidigare inlägg… historiska platser är alltid intressant och ibland även lite otäcka.
  Fina bilder och som vanligt har du med både allvar och humor i din text! 🙂
  Nja, lite höstfärger ser vi lite här och var! Till en del beror det nog på torka och på kortare dagar. Det signalerar ju till träden, buskarna och annat i naturen att hushålla med näringen! Men höst är det inte ännu och kom ihåg Bosse… september är min favoritmånad! 🙂
  Må gott!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Det blir lite studsande i den trappan. 😉 Men det går att nå nedre plan genom att cykla däruppe och sedan svänga ner vid S: Görans Ruin och nå Kärleksstigen. Vi brukar leda cyklarna en bit i snår för att nå en egen ”klintbit” med utsikt över havet.
   Torkan är den stora ”boven”, men det var betydligt sämre läge förra sommaren på ön.
   Vad bra. Då har du det bästa att se fram emot. En solig och ej stormig septembedag är svår att ”slå på fingrarna”. Den klara luften. De vackra färgerna i naturen. Fördelen när vi flyttade till Ystad var att denna härliga tid kunde nå en bra bit in i oktober. Så var det här med förra året i mitten av oktober.
   Kram Bobo

   Gilla

 4. Tack för denna fina tur! Här uppe kan jag inte minnas att jag varit. I alla fall väldigt trevligt att följa med hit. Skulle helt klart kunna tänka mig att att ta en cykeltur hit upp. Härlig utsikt dessutom. Än är jag hyfsat pigg i kroppen och det vill till att passa på att se sig omkring innan krafterna avtar.
  Vackra bilder som inbjuder till besök.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Du är en riktig krutkvinna. 🙂 Jag uppskattar platser som har lite av varje. Det går att vara både aktiv eller passiv på en filt med en fikakorg. Är det någon aktivitet vid norra mursidan hörs det hit. Sedan händer det alltid något spännande på havet.
   Tack ska du ha. 🙂
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s