Fiskeläget vid Vändburgs hamn


Denna underbara försommardag när så mycket stämde föddes många blogginlägg – detta är ett av dem.

En av mina bloggvänner lade för något år sedan in ett inlägg om sin favoritplats på Södra Gotland. Det såg så mysigt ut att jag genast antecknade namnet på platsen.

De närmaste båtarna har inget med lägets historia att göra. Nu är det fritidsfiske som gäller och bodarna har blivit sommarstugor.

På fotot syns att två världar har krockat. Egentligen skulle jag helst velat visa dig bara det genuina. Men det gick inte.

Vilket stort strutsägg? 😉

Jag fick hoppa över att föreviga några tuffa bodar eftersom det låg fullt med stora och små plastleksaker utslängda framför dem…

Min första tanke gick till ”Sällskapsresan 2”. Förstår du vad jag menar?

Gamla dörrar och portar gillar jag. Vilka personligheter har passerat genom dem genom åren?

De äldre bodarna var i första hand redskapsskjul, bestående av ett enda rum med glugg eller litet fönster.

En sista titt på det fina fiskeläget innan jag letade upp en gammal klasskamrat vid vattnet och ”den lilla blå” som uppfört sig väl i sin ensamhet.
Det var nu som jag rattade upp på något som jag inte var helt säker på var en väg. Tur att bilen höll! Jag kommer med glädje att minnas de kommande timmarna. En dag då livet kändes så enkelt. När allt var möjligt. Ett underbart minne att ta fram när regnet piskar mot rutorna i november och mörkret har makten.

https://gotlanduppochner.com/2019/07/15/lyfta-fram-en-doldis/

30 tankar på “Fiskeläget vid Vändburgs hamn

 1. Jag tror att jag bara varit nere vid Vändburgs hamn ett par gånger. Åke hade en bekant som också jobbade extra som stuvare och honom var vi och hälsade på.
  Visst är de där små bodarna med flistak väldigt charmiga. De finns ju lite varstans på Sudret, land annat vid Holmhällar och på Bottarvegården.
  Ha en skön lördag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

 2. En sådan bod skulle jag mycket väl kunna tänka mig att ha. Jag har varit på jakt länge efter en badhytt här men inget napp tyvärr…

  Kram och ha en fin lördag!

  Gilla

 3. Gillar också vackra dörrar och portar. Gärna slitna med bara en aning färg kvar.
  Den här du hittade var jättefin.

  Kommer inte ihåg mycket av Sällskapsresan 2 men inser att huset liknar en alpstuga. Ramlade Stig- Helmer ut? Eller vad han hette. Har t.o.m. glömt det ☺.

  Gilla

 4. Så vackert med gamla bodar och båtar. Kommer att tänka, ett stenkast från mig finns också en gammal båthamn med gamla träbåtar och båthus som är inväxta i sly.
  Gamla ståtliga portar och dörrar, det väcker tankar och funderingar.
  Ha en bra söndag!

  Gilla

  • Jag är mycket svag för de gamla bodarna och båtarna. Du får plåta dem och lägga in dem på din blogg så jag får se dem. Kanske måste du ta väck lite sly först. 😉
   Jag håller med dig. Tänk om det gick att se en svartvitt film från när det gick in och ut människor genom porten.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

   Gilla

 5. Som den obotliga stugromantikern jag är älskar jag det här inlägget. Den slitna dörren är så fantastisk i sin enkelhet. Vilka tankar det föder och en massa frågor som för det mesta aldrig får något svar. Hur såg det ut när människor levde här? Vilka var det och hur blev deras liv?

  Jag förstår absolut vad du menar med Sällskapsresan 😂

  Visst är det lite irriterande med plastsaker när man vill fånga den genuina fiskelägskänslan. Jag vill ofta ändra om för att bilden ska bli så bra som möjligt men svårt att börja plocka i andras saker. Blir nog inte så populärt 🥺

  Tack för att vi får följa med och se alla vackra platser. Du är en förträfflig ciceron som väcker min lust att resa och då speciellt som nu till rosornas ö 🌹

  Ha en fin söndag och kram 🥰

  Gillad av 1 person

  • Du får åka hit och se dem i verkligheten. Bäst att du stannar några månader så du hinner uppleva flera stycken. Bodarna, båtarna, portarna är så mysiga och ger mig så många djupa tankar.
   Egentligen finns det lagar när det gäller hur det ska se ut utanför bodarna. Men de efterlevs inte riktigt hann jag notera redan under våra semestrar här. Undra om de följer regelboken för det inomhus tro.

   Härligt att få ha dig med på bloggresan. ❤ Mitt mål med denna blogg är att försöka presentera ön och Fårö så betraktaren ska bli intresserad att åka hit. För första gången eller återse trakten.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

   Gilla

 6. Det är inte klokt, men jag som har ett fantastiskt lokalsinne är så vansinnigt dålig på namn. Så var Vändburgs Hamn ligger hade jag inte en aning om. 😦
  Det är så illa det här med namn att jag kan träffa nån för 20-30 gången utan att komma ihåg personens namn. Jag kan också se ett namn på nåt ställe utan att ha en aning om var det ligger. 😦 😦 Men…jag kan hitta dit om jag bara får en hint om vad jag gjort där tidigare. Alltså om jag så bara varit där en enda gång för 50 år sen….. 🙂
  Så när jag läste ditt inlägg undrade jag var 17 Vändburg låg, men så tittade jag på bilderna och kom på att där har vi ju varit MASSOR av gånger. Vi har badat där, försökt köpa ett stenbord där och kört förbi ett otal gånger när vi skulle ut till raukarna….. 🙂 🙂
  Ja visst är det knäppt att ha ”namnglömska” – men det är jättebra att ha bra lokalsinne. Rolle behöver ingen GPS i bilen, han har ju mig….. 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag börjar också tappa namn. Helst de som jag bara träffat en gång.
   Du får vara tacksam för den förmågan. Det är många som saknar helt lokalsinne.
   Du kunde ta jobb som GPS för de som saknar den tekniska möjligheten i sin bil.
   Ville de inte sälja stenbordet tro.
   Rolle är säkert glad för att han har dig av många andra skäl också. 😉
   Kram

   Gilla

   • Jag är jätteglad för mitt lokalsinne som tydligen också gör att jag känner igen ansikten och röster, men namn….. Det är nog 50 år sen det problemet började! Inte så kul när man var redaktör för SBS och CK, då var det så pinsamt att jag var tvungen att skriva om det i tidningarna!
    Nej, vi skickade mail till killen som gjorde borden – men han hörde inte ens av sig! Trist!!
    KRAM/Susie

    Gilla

 7. Vilken härlig sommardag och vilken sommarblå himmel. Älskar också gamla dörrar och jag förstår exakt vad du menar med Sällskapsresan. Kan se den lilla stugan i alperna med det lilla, lilla fönstret framför mig. Tack för att du tar med oss till smultronställena på Gotland!

  Kram Anita

  Gilla

 8. Förstår inte hur hela sommaren passerat och vi har inte hunnit vara där en enda gång. Min oas är 1 km norrut. Därute på udden. Privat är det och några vagnar står uppställda (förr stod vi också där) men om man går förbi dem och öppnar grinden. Det blir en härlig promenad och ibland kommer nyfikna kor och hälsar. Fortsätt, fortsätt och ta till vänster där vägen går upp. Jag älskar de gamla stenmurarna. Öppna nästa grind och du kommer upp över en gård sen tar du vänster på landsvägen och kommer tillbaka där du började. Ca 1 timme tar det om du tar kort och spekulerar lite på vägen.
  /P

  Gilla

  • Då var vi inte där helt. Din längtan går igenom dina ord. 🙂 Nu fick jag lust att sticka dit direkt. Men kossorna vill jag inte möta. Inte om de är för många. Fler än två. 😉
   Jag har lätt för att ta många kort och spekulera mycket. Både inåt och utåt.

   Gilla

 9. Ännu ett fint fiskeläge. Dörren är såååå ljuvlig är också förtjust i dörra. De skall ha lite annorlunda utseende och gärna slitna men det ok med målade. Sällskaps resan 2😁 exakt bara snön som saknas.
  Fredags kramar

  Gilla

  • Jag har blivit väldigt förtjust i många av de fiskelägena vi besökt. Härligt att det finns åtskilliga andra att se. Vissa har vi besökt men ska återse när det finns fina sommarblommor invid bodarna.
   För en stund sedan var vi på Botan och tog månadens foton. Nu var det dahliorna som var det nya inslaget. Många tuffa varianter. 😀 Samtidigt gick vi bland gränderna och jag fotade en del gamla slitna dörrar. ❤ Enda missen var att fiket vi skulle besöka var stängt. Vilket orsakade fallande BS efter de tuffa backarna precis innan. Hjälpte inte att jag "drog ur proppen" från magen. Jag hade ju ställt in mig på en söt kaka/bakelse. Nu blev det onyttig söt cola istället som jag fick halsa från flaskan. 😦
   Då fick du samma tanke som jag fick där jag stod och hoppades att Stig-Helmer skulle slå upp… 😉
   Tack. Önskar både dig och den fyrbenta samma sak.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s