Tre fina utsiktsplatser på klinten

Denna kategori kommer att handla om sådant som jag uppskattar och som tillför vardagen något extra. Att stanna upp och glädja sig åt småsaker tror jag betyder mycket för det inre och därmed för hälsan och välbefinnandet.
Vad är vardagslyx för dig? Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina tankar. Har du inte kommenterat på min blogg tidigare syns inte din kommentar förrän jag godkänt den.


Juni månad var en kalasmånad när det gällde att åka på cykelturer på hemmaplan. Vissa mornar åkte vi iväg efter frukost och ibland hade vi hela vår stad för oss själva. Andra dagar blev det fikakorg efter lunch. Det hände att vi hittade platser där vi var helt själva med utsikt, från en klint, över havet. Ibland fick vi hoppa av cyklarna för att leda dem i tät ”guppande” terräng för att nå drömstället. Då brukade aldrig systemkameran få följa med. Men denna gång var det tvärtom. Solveig höll min cykel medan jag klev upp på en kulle för att ta foton.

På andra sidan Dalmansporten är det inte långt fram till Kyrkberget. Vi tog en runda på Norderklint.

Både i romaner, reseböcker och broschyrer har jag läst om att just denna del av Kyrkberget kallas för Sveriges finaste utsiktsplats. Turisterna som rörde sig, stannade och fotade på området gjorde att det var svårt att fånga en bild från cykeln utan att få med några tvåbenta varelser. 😉

Nu har vi flyttat oss en liten bit åt söder. En kvinna är på väg nerför Övre Finngränd.

Härifrån blir det en annan vinkel över centrum. Jag zoomade in S:ta Katarina/Karin.

Fikaplatsen var utsiktsplats ”nummer tre”. Denna plats upptäckte vi av en slump en dimmig och regnig novembersöndag. (Ser nu en symbol på den nya kartan som berättar att det är en utsiktsplats.) Sedan har vi varit där ett par hala, småkyliga vintereftermiddagar.
Redan första gången längtade jag till när det fanns rosor framför husen och vi hade med en fikakorg och skulle sitta JUST HÄR. ❤
Nu var det denna dagen. Vad fint det var längs med Trappgatan. När vi satt och fikade gick en kvinna förbi och sa frasen ”Det där ser mysigt ut”. Några sekunder senare såg jag henne kliva in i huset mitt emot och jag fick lust att följa med henne för att få se hur det ser ut i ett sådant äldre hus innanför ringmuren. Helst även få se trädgården på baksidan. Större kravtankar hade jag inte. 😉

Jag zoomade in havet och en av de vackra ruinerna i vår mysiga hemstad. Från havet ser besättningen Visby från en annan vinkel. Samma stad men ändå inte just då.

När jag ändå höll på att leka med objektivet noterade jag en suverän ”hög plats”. Undra om de bor där och har blivit hemmablinda och tar utsikten för given? Är besökare? Hyr för en vecka? Vissa frågor ska jag inte ha något svar på. Vi satt kvar en stund till och njöt. Sedan gjorde vi något som vi är bra på. Rundade av när det var som bäst. Hoppade upp på cyklarna och …

 

20 tankar på “Tre fina utsiktsplatser på klinten

 1. Ni hade helt rätt där; Sluta när man är på topp….. *fniss*
  Visst finns det ren hel del ”utkiksplatser” här på Gotland. Vi har nog 3 favoriter. Det ena är uppe på Klinteberget, det andra är en plats på Östergarnsberget och det 3:e är när man åker förbi Grogarnsberget (där det ska vara en otrolig utsikt från Grogarnshuvud) och fortsätter söderut på den lilla kustvägen. En bra bit innan man kommer till Herrvik så kan man parkera vid en fiskebod och sen gå utmed havet. Det är inte så högt – vilket jag som höjdrädd är glad över – men otroligt vackert och ödsligt! 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Det brukar funka i många sammanhang.
   Tack för dina tre favoriter. Vi har varit på den sistnämnda. Då var det grått väder. Vi vågade inte utsätta hyrbilen för att köra ner mot havet den gången. Hade läst och har hört sedan vi kom hit att det ska vara värt ”besväret”. Därför åkte vi tillbaka igen och tog oss till Herrvik på annat sätt. Där blev det på omvägar mitt omslag till ”Minnen som stannat kvar”. Det kunde jag inte ana då. 🙂 Minns att det började regna kyligt på slutet och att vi avbröt i förtid promenaden i hamnen. Sedan blev det bättre väder när vi kom till nästa fiskeläge.
   Jag är mest skraj för stup. När man står nära. Ditt sistnämnda blir jag extra förtjust i. Just nu är jag inte sugen alls på att åka ut någonstans. Det har blivit höst när den är som sämst. 😦 Jag hade stora förhoppningar på juli.
   Kram

   Gilla

 2. Återigen kul att se mina favoritplatser här hos dig. Inte så många turister som förstår att de ska gå upp på klinten och se ut över staden därifrån! Er picknickplats har jag också varit på och funderat över hur mycket den tomten egentligen är värd, tänk vilket läge för ett hus … Och samtidigt så bra att där inte finns något!
  Vad gäller vardagslyx så är ju min bloggadress Vardagsnjutning, så det där med att uppskatta små saker – det är jag också hyfsat bra på 😉

  Gilla

 3. Verkligen fina utsiktsplatser. Den där cykel trippen skulle jag inte ha något emot att åka på. Helst då fika i gröngräset ingår. Damen hade rätt, det ser mysigt ut.
  Du kanske hade fått följa med henne in om du hade frågat. Jag skulle heller inte ha frågat.
  Sveriges finaste utsiktsplats, och den har jag missat.
  Nja, hemmablinda, kanske det, men jag tror att de är sådana som har detta som yrke, bättra på tegeltak, eller något. Tillslut ”ser” de inte de vackra utsiktsplatserna, eller utsikterna.
  Tänk att ni har lärt er konsten. Det har inte jag. Jag sitter mer än gärna en stund till.
  Hoppas att det läker som det ska i foten och det snabbt.
  Kram.

  Gilla

  • Vi hade gärna haft med fika till dig med.
   Chansen var 0 % att jag vågat ställa en sådan fråga. Det var rätt många meter mellan oss. Men just då ingen trafik på den rosfyllda gatan så de få orden nådde fram mellan oss.
   Jag tror det finns hundratals fina platser i vårt land som aspirerar på den titeln. Några av dem har jag sett på era bilfärder uppåt landet.
   Jag har upplevt det många gånger i livet i helt olika situationer. Avskedet känns mer skonsamt. Minnet blir starkare och mer fyllt av när livet är/kan vara som bäst. Helst av platser som det är svårt att återkomma till av avståndsskäl.
   Jag fick cortison förra onsdagen. Borde nog fått mer i närområdet. Var inte beredd på den behandlingen och kunde inte följa vad som hände, liggande som jag var. S köpte något slags kuddar som de fått in igår. Livet kan vara så dumt. Ska nog skriva ett kåseri om det. En sekunds misstag lär rubriken bli.
   Tack för din omtanke. ❤
   Kram

   Gilla

 4. Nu när ni bott där på Gotland ett tag och så mycket som ni rör er i naturen , så undrar jag hur det är med fästingar? Man har ju alltid hört att det ska finnas många på Gotland?!

  Gilla

  • Jag såg reportaget på TV för några dagar sedan. Inget kul alls. Bäst att skydda sig. Går visst att göra även på Apoteket. Jag googlade. Typiskt. Sista gången var igår. Nu går det inte på 4 veckor. Jag ska göra en anteckning i min kalender. Otäck sjukdom. Trista små djur. 😦

   Gilla

   • Men jag undrar, har du träffat på många fästingar? Otäckt med sjukdomar, men jag har fobi för själva djuret!

    Gilla

   • Nej. Jag har inte sett fästingar sedan vi hade Texas. Då bodde vi på Bjärehalvön.
    Vi ska ringa vår vårdcentral imorgon och boka in första sprutan. Tyvärr måste det göras flera gånger. Lite beroende på ålder. Jag tycker det är läbbigast med ormar. Jag gillar att huggormar är väldigt ovanligt på Gotland. Detsamma med vildsvin som var riktigt obehagligt i Skåne. Det var rena rama turen att jag inte krockade med några stycken en sommarmorgon för två år sedan. Tur att jag just då njöt av naturen och krypkörde på den slingrande vägen, med skog precis intill vägkanten. Sedan trodde jag först det var en stor hund som… därefter gick det snabbt när sällskapet korsade vägen och jag fått stopp på bilen. I normala fall hade jag kört där i 70 km. Då hade det smällt. Vi hade precis fikat på en brygga och livet var så harmoniskt. På några sekunder kan allt förändras.

    Gilla

 5. Vilka fantastiska platser det finns på er ö och utsikten är verkligen gudomlig! Just ruiner med havet som bakgrund är ju så effektfullt.
  Vardagslyx för mig är att inte klockan ringer på morgonen eller att jag kan sitta i brassestolen på stranden och njuta av en bra bok!

  Kram

  Gilla

  • Nu fattas bara sommarväder. Juli har inte varit trevlig. På något vis alls.
   Det låter perfekt. Håll hårt i gruvlovet. Jag sakar just nu en riktigt bra lånebok. Gjorde senast i söndags nya beställningar. En del böcker är det många före.
   Kram

   Gilla

 6. Har dom en inbygd takterass där på sista bilden tro ? 🙂

  Vardagslyx..hmm det första jag spontant kommer att tänka på är när man får ett sms när man är på väg hem från jobbet och dottern skriver, jag har lagat mat, gjort en låda till dig som du kan hämta upp på hemvägen 🙂

  Gilla

  • Ja. Den hade jag hemskt gärna besökt. Kanske inte en blåsig novemberdag. Men om det blixtrade och stormade på havet hade jag fått till fina foton. 🙂

   Den dottern ska du vara rädd om. Förstår att det känns härligt att få ett sådant SMS. Gulligt. 🙂

   Gilla

 7. Jag tittade och tog fram min Visbykarta för att försöka följa med. Och jag lyckades ganska bra. Så fint! Och dina vackra bilder bidrar verkligen till den härliga upplevelsen. Här skulle jag också trivas att ta mig runt. Men nu är jag glad jag får göra det via dig.
  Vardagslyx? Det beror på. Är jag i Spanien så är det havet där och fina turer där till fots eller per cykel som är det. Och att disponera min tid. Här hemma i Stockholm är det vardagslyx att dels disponera min tid, att sommartid ta turer ut i skärgården, vandra/cykla på Djurgården eller att strosa runt i de gamla historiska kvarteren på Söder. Gärna i Fågelströms fotspår.
  Kram!

  Gilla

  • Kul att du tittar på kartan. Jag uppskattar mycket när Anki A visar på en kartbild var de åkt på sina husbilsresor.

   Du har det väldigt bra ordnat sedan några år tillbaka. En fot i Spanien och en i Stockholm. Jag unnar dig att få ha det så i många år till. Enkelt och smidigt att förflytta sig mellan bostäderna och få ut det bästa av årstiderna. Finemang. Fick jag bara välja ett av dem hade jag valt din Stockholmsbostad. Den utsikten och de möjligheterna att vandra, ta sig till olika sevärdheter och följa med i vädrets svängningar. Jag hade nog haft svårt för att slita mig från balkongen. Samtidigt inte. Jag hade suttit där och skrivit ett manus. Tagit pauser och fått ny inspiration och gjort allt för att inte bli hemmablind.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s