Våradonis – Adonis Vernalis

Det är lite extra kul att ta fram kameran när jag vet att blomman jag ska fotografera är sällsynt. I Sverige växer Våradonis bara på Öland och Gotland.

De lyser som små gula solar i den för övrigt ganska brunmurriga marken. Vi såg dem redan när vi parkerade bilen vid Husrygg. Så alldeles lättillgängliga var de inte. Många av dem växte i en nära relation med taggiga små buskar. Inte helt säker, men det kan ha varit Hagtorn. Vassa taggar hade de i alla fall.

Första gången vi såg Våradonis var i Botaniska trädgården. Nu fanns det betydligt fler små blommande ”tuvor” att välja emellan när jag skulle fotografera. I den här blomman fanns det till och med en liten myra på besök.

Den gillar kalkhaltig mark och sol. På nätterna sluter blomman ihop sig till en knopp.

Smaka ska man inte göra – för den är mycket giftig.

Avslutar med en bild från den andra kameran – den som har lite roliga effekter…

20 tankar på “Våradonis – Adonis Vernalis

  • Ja verkligen. Lyser upp platsen där den blommar. Såg att den finns som trädgårdsblomma. Den ska vi ha nästa gång vi blir med trädgård!

   Gilla

 1. Som ljuvliga blommor som solar! Jag har sett dem på Öland men jag visste däremot inte att de var giftiga. Nu brukar jag förvisso inte smaka på blommor men det kan ju vara bra att veta ändå.
  Så fina bilder!

  Kram och god kväll!

  Gillad av 1 person

  • Visst är de! Nej vi har inte som vana att smaka vi heller 🙂 Undrar bara varför vissa växer är så giftiga, medan andra inte är det alls. Finns säkert en bra förklaring. Tack! Kram tillbaka!

   Gilla

  • Tack för att du lärt mig det gotländska namnet – det var nytt för mig. Blomman har jag ju sett tidigare i Botan, men det var väldigt trevligt att se så här många på samma plats. Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 2. Vilken ljuvlig liten sol! Den är verkligen riktigt fin. Har nog aldrig sett den faktiskt, bara hört namnet. Nej, en smakbit ska man nog inte ta om den är giftig. Allt gott och ha en fortsatt fin vecka.

  Gillad av 1 person

  • Verkligen fin! Påminner lite om svalört till färgen, lika svårt att få bladen att inte få vita ”blänk” vid fotograferingen. Önskar dig detsamma!

   Gillad av 1 person

  • Det är en trevlig bekantskap, bortsett från att den är giftig. Häftiga blad och en lysande gul färg.
   Kram tillbaka!

   Gilla

 3. Våradonis är verkligen vacker när den lyser som en sol i det fjolårsbruna. Vilken tur att ni hittade platsen. Förstår att du njöt där med macrot även om det var kyligt väder. Mycket fina bilder och bilden med myran på besök var en riktig fullträff. Tack för att du bjöd oss på denna livgivande skönhet till blomma!

  Kram och fortsatt fin torsdag!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Vissa platser här på Gotland är så vackra att man blir alldeles ödmjuk av att få ta del av dem. Södra delen av Gotland, när man följer kusten och ser solen glittra i havet, är just en sådan plats. Att sedan få stanna till och upptäcka de här skönheterna är som pricken över i. Jag njöt i fulla drag! Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s