Lübeckerbräschen

Solen höll på att sjunka och skuggorna tog mer och mer över. Vi hade gått längs strandpromenaden och vikt upp mot norra ringmuren. Målet var att visa upp en speciell del av den berömda ringmuren runt Visby innerstad.

Som du kan se är den norra muren betydligt lägre här. Den här biten har sedan länge kallats Lübeckerbräschen. Det finns tre huvudspår om vad som hänt på denna plats.

A. Visby anfölls 1525 av lübeckarna. Den folkliga traditionen berättar att muren revs ner. Det har vid muren hittats ett stort antal pilspetsar vid arkeologiska utgrävningar. Vid samma krigiska tillfälle brändes stora delar av Visby och kyrkor och kloster plundrades.

B. Andra är mer inne på denna ”sanning”. Ett sadeltorn som fanns på sträckan rasade och drog med sig en del av muren. Eftersom muren här ligger på ett sju meter djupt lerlager så orsakade det att grunden rörde på sig.

C. De har vid grundliga undersökningar kommit fram till att vissa murpartier tycks ha uppförts under stor brådska. Fanns ordet ackord redan då? Rör vi oss i nutid med ett medeltidsord? Ack ja den som vet. 😉

Så här ser det ut från insidan. Vi befann oss denna vackra novemberlördag (12/11) en bit upp på Silverhättan. Det är inte så dumt att tanka energi och samtidigt få njuta av sol, hav, höstfärger och en dos historia. Allt helt gratis.

20 tankar på “Lübeckerbräschen

 1. Vilken otroligt vacker novemberdag! Saftigt gröna gräsmattor, blå himmel, gyllene träd och därtill en bit av ringmuren. Man kan ju undra vilken av historierna som är sann … om ens någon.

  Kram från en gråmulen Kringelstad

  Gilla

 2. Vilken fin novemberdag och lika fint utflyktsmål. Sedan är det frågan om vilken teori som är den rätta. Själv tänker jag att det kan vara en kombination av två, kanske A och C. Vem vet? Vissa frågor får vi aldrig ett säkert svar på och det kan finnas en viss tjusning i det…

  Kram

  Gilla

 3. Vilken vacker plats och vilket perfekt väder för er utflykt. Det är lite spännande att inte riktigt veta vad som är sant. Då blir det fritt fram för fantasin att jobba. Auntie Bagheera

  Gilla

 4. Stegen kanske gick av så de fick stapla så högt de nådde? Håller med Znogge om tjusningen i att inte få nåt svar, att man får fortsätta fantisera.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s