Lojsta slott

Lojsta slott är ett naturskönt och historiskt område med anor från medeltiden. Platsen är ägs och förvaltas av Lojsta Slotts Hembygdsförening. Föreningen bildades 1921 för att vårda området.

På 1930-talet gjordes en rekonstruerad järnåldershall som i dagens datum heter Lojstahallen. Nu nästan hundra år senare tror man att de 2000 år gamla järnåldershusen inte hade så branta och höga tak.
Tänk att både ”stora” djur och människor bodde under samma tak.

Det är ett populärt område med många årliga aktiviteter. Under sommaren är cafét öppet.

För den som vill kombinera naturupplevelserna med fysisk aktivitet går det att hyra en gammal hederlig kanadensare. Eller så går det utmärkt att pröva fiskelyckan. Fiskekort köps i kaféet. Sedan är det bara att flyta fram i de tre Lojstasjöarna, Rammträsk, Lillträsk och Broträsk, som är sammankopplade genom kanaler. Under järnåldern var de tre sjöarna/träsken en enda stor insjö. Vattennivån ska ha varit cirka 2,5 meter högre än idag.

Det finns en cirka 800 meter lång kulturstig. Givetvis ska man visa respekt och ta hänsyn till de betande lammen i området.

Fotnot:
På en holme intill Lojstahallen byggdes i slutet av 1300-talet försvarsanläggningen Lojsta slott. På Gotland kallas forntida befästningar ofta slott. Innan vi flyttade till Gotland, läste jag ibland vid ledig tid i Ystad om Sveriges största ö. Då såg jag fram emot att besöka slottet i Lojsta. Kanske undrade jag över varför kungafamiljen alltid besökte Öland på sommaren. Kunde de inte besöka ett stort präktigt slott på Gotland vartannat år? 😉 Vi små människor lär oss hela tiden längs livets slingrande stigar.

20 tankar på “Lojsta slott

 1. Det förstår jag att det är ett populärt ställe! Fantasin går genast igång, hur mycket kul man kunde ha där. Härligt tak, bilden där taket nästan ser ut som hår är häftig!
  Ha en fin tisdag!

  Gilla

 2. Ännu en pärla att besöka på er ö. När jag läste rubriken förväntade jag mig ett pampigt slott men så blev det inte riktigt. Håller med eval8 om att takbeläggningen ser ut som hår.

  Tack för den trevliga försändelsen som dök upp i lådan i dag. Nu ser jag fram emot klirr i kassan 😉

  Kram

  Gilla

  • Högtidliga slott saknas på öjn. En gång i månaden måste luggen klippas. 😉

   Skönt att den kommit fram. Vad snabbt det gick. Hoppas på ett rejält klirr. Av någon mysko anledning 😉 blev det inget skickande av lotten till nummer tretton. Mitt turnummer innebar eget skrapande. Vilket inte gick bra alls. Det kommer nya chanser.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Oj vad längesedan jag var där och också snopet väntade mig ett slott med tinar och torn. Ser att det finns fik där nu och kajak uthyrning.
  Annars är det sig likt.
  Vet inte om du har sett mitt meddelande om att det var en trevlig bergsklättring i november och underhållande. Tack 🤩

  Gilla

 4. Vilket fint slott och trevliga sommarbilder med grönt gräs och vilande lamm när vintern har kommit här och allt är vitt.
  Jag kommer just från Presidentens slott där fest pågår som bäst för 1300 gäster p.g.a. Finlands självständighetsdag. (var med via yle.fi)

  Kram

  Gilla

 5. Från slott till koja säger man ju men här är det mer Slott=koja. Väldigt mysigt ändå!
  Det finns så många borgar och slott och jag tänker att det kan inte ha varit speciellt trevligt att bo där. Kallt, dragigt och ständigt hålla utkik efter anfallare. Jag är uppväxt på landet med vedeldning och det räckte att vakna vintermorgon med 14 grader i huset.

  Ett sidospår, vi hade en granne från Danmark och varenda gång han kom förbi kunde jag inte låta bli att skrika- Hjälp hjälp, dansken kommer!
  Han måste varit oerhört trött på mig. Ojoj, tänk om det var därför han flyttade!?

  Gilla

   • Jag menar +14, det är inte roligt det heller…Vi slapp i alla fall utedass!

    Ryktena säger att han hamnade i Oskarström, dansken. Han tog sig inte tillbaka över vattnet, stackarn!

    Gilla

   • Undra hur han har det? Ditt samvete måste vara tungt som en snödriva i Kiruna. 😉 Kuriosa: Sista gången jag besökte ett utedass måste varit i Kiruna.
    Sanna rykten är att jag känner till den orten av både offentliga och hemliga skäl. Undra hur många hundratals gånger som jag åkte igenom O. Både i barndomen på väg till mormor och sedan som vuxen när vi bodde i Hjo. Under några veckor blev jag och en häftig kollega förflyttade till orten. Så kul vi hade. Vilka minnen… 🙂
    Vilken tur för dig att han inte tände till och gav dig en dansk skalle som avskedspresent. 🙂
    Trevlig helg från en som tycker Danmark är dejligt.

    Gilla

   • Jag tyckte den danska grannen var dejlig, det var nog därför vi alltid retades för visst gav han igen!
    Ja just, det är ju neråt dina gamla trakter.
    Trevlig helg tillbaka!

    Gilla

 6. Älskar Lojsta Slott med den varma och mysiga sjön där vi badat massor av gånger – men alltid innan havet blivit varmt eller framåt höstkanten då havet börjat bli lite kyligt. På sommaren går det inte för då kryllar det av turister….. *fniss*’
  KRAM-Susie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s