DBW-Huset

I Visby uppfördes flera rejält stora byggnader runt sekelskiftet 1900. Här var exempelvis tidigare trädgårdsmark.

En av dem var Agrellska fastigheten på Södra kyrkogatan. Byggnaden ritades av stadsarkitekten Nils Börring och väckte stor debatt i Visby.

Det var det välkända sällskapet De Badande Wännerna (DBW) som 1897 köpte fastigheten.
Sällskapet som 1814 startats av tolv män från Visby hade ägnat sig åt bankverksamhet sedan 1830. DBW:s Sparbank hade stor betydelse som inkomstkälla för deras alla verksamheter.
I bottenvåningen fanns banklokalen. På övre plan inreddes två påkostade paradlägenheter. En enklare lägenhet inreddes på vindsvåningen.

Fram till 1982 var banken kvar i fastigheten. Två år senare delades paradlägenheterna upp i mindre kontorslägenheter. Själv skulle jag kunna tänka mig att flytta in en tid i vindsvåningen.

18 tankar på “DBW-Huset

 1. Respektingivande byggnad, bankhuset, som väl var tanken. Där finns nog ingen hiss men i vindsvåningen är det väl fin utsikt och lugnt & skönt. Men det är det väl å andra sidan överallt i Visby nu, när sommarsäsongen är över. Själv skulle jag valt det minsta huset, minns inte om det också är det äldsta. Nära marken och lätt att gå rakt ut på gatan.
  Hoppas ni har en fin 2:a advent!

  Gilla

 2. Ja, jag undrar hur det skulle vara att bo i Visby. Detta är ett hus med anor, typisk bankbyggnad kanske… med syfte att inge respekt. I vindsvåningen är det nog behagligt, högt ovan stadens buller.. Men det är väl ganska lugnt å bullerfritt på gatorna i Visby, i alla fall när sommarsäsongen är över. Jag skulle nog välja det minsta huset, som du har visat en gång. Minns inte om det även var det äldsta. Hela Visby andas ju gamla hus och historia.
  Hoppas ni har en skön 2:a advent!

  Gilla

 3. Tja, en vindsvåning där vore väl inte helt fel. Ärligt talat så skulle säkert en av paradvåningarna också varit helt okej om de funnits kvar 😉

  Kram och god andra advent!

  Gilla

 4. Nu får vi problem du och jag men kanske ändå inte. Säg till när du har bott på vindsvåningen och den blir inflyttningsbar för min del. Vilket hus, så pampigt. Kan tydligt se männen guppande bland isflak där de tänkte ut en hel massa saker som de skulle förverkliga.
  Kram från ett regnigt, blåsigt Funchal. Nu är vintern här också!

  Gilla

  • Någon liten mysig hiss borde de installera. Trappor kräver god fysik. Minns att jag tyckte det var en försämring när vi flyttade hit. Vi som var bortskämda med att köra bilen ända fram till huvudentrén. Snabbt lasta in varor. In med bilen precis intill när det var vinter. Allt har sina för och nackdelar.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s