Ophrys insectifera – Flugblomster

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Denna speciella och tuffa orkidé har vi länge längtat efter att få se i verkligheten.

Du som studerar bilden tror kanske att just den orkidén måste vara superlätt att hitta bland de andra arterna. Det är väl bara att leta efter en fluga som aldrig lyfter? Hur svårt kan det vara?

Sanningen är att de är otroligt svåra att hitta i verkligheten. Växtens ljusgröna stjälk flyter ofta samman med bakgrunden. De fåtaliga bladen väcker därför ingen uppmärksamhet bland allt annat intressant i närheten. Det är mycket lätt hänt att tro att det bara en av miljoner flugor som använt en ny landningsbana.

Des blommor äro så lika flugor, at en okunnog som får henne se skulle tro, att 2 eller 3 flugor sutto på stjelken”, skrev von Linné 1745 från sin Ölandsresa. Han nämnde också flugblomster från Gotland.

Flugblomster blommar från slutet av maj och en bit in i juli. Med andra ord en ganska utdragen blomningstid.
Växtplatserna är fuktiga, kalkrika marker, såsom källmyrar, vätar och fuktiga ängar. Det sistnämnda var platsen där vi hittade en mindre grupp, utspridda inom ett begränsat område.
När det gäller utbredning är de ”lättast” att hitta på Öland och Gotland. På fastlandet finns de i kalktrakter norrut till Jämtland. I övriga Norden är de sällsynta. De flesta finns i södra och mellersta Europa.

Blomman liknar och doftar som en grävstekelhona. Därmed händer det ofta att hanarna av släktet Argogorytes försöker para sig med blomman. Flugblomstret är smart och har anpassat sin blomningstid till när hanarna föds. De kommer nämligen till världen tidigare än stekelhonorna. Smart va? Konkurrensen minskar med andra ord rejält. Säkert inget hanarna funderar på när de klänger omkring.

10 tankar på “Ophrys insectifera – Flugblomster

 1. Grattis får jag då säga till att ni hittade denna svårupptäckta orkidé! Och grattis till en fin fotoserie där jag som betraktare verkligen kan studera flugan … förlåt blomman på nära håll. Mycket bra fångat, anar att det är Solveig som varit framme med sitt macro. Smart blomma också …

  Kram från Kringelstan där solen lyser från en klarblå himmel!

  Gilla

  • Arten är jättetuff. Kul att vi äntligen fick träffa dem i verkligheten. Vi blev med mycket tur bjudna in på kalaset ett par dagar innan vi packade. Jag läste i vår tidning om en aktivitet där det skulle guidas på ett änge under sommaren. Själva just den parkeringsplatsen skulle vi ändå åkt till av flera andra skäl. De sorter som fanns var uppräknade. Alla utom en har vi redan sett och visat här på bloggen.
   Ett ”lättöverskådat” änge och stora skyltar på ”fältet”. Av en slump gick där en grupp på rad på ”stigen” med en guide framför sig. Då jag frågade guiden om var F fanns, var det bara att gå direkt på fyndplatsen. Nästan för lätt för att vara sant. Vi hittade betydligt fler än vad gruppen hade gjort. Självklart var det S som mackrade. Hon passade på att ta på några arter till. Tanken är att vi ska byta ut sämre foton i tidigare inlägg.
   Här småregnar det men det är min städdag så det gör inget och öjn behöver alltid mer vatten.
   Bossekram

   Gilla

  • Om man råkar komma nära en är det inga problem att blanda ihop men en annan sorts orkidé, Andra är betydligt knepigare.
   Tack ska du ha. Det är tur att vi nästan alltid har andra ”mål” också under dessa utflykter. Nu har äntligen Solveig sommarlov och möjligheter fördubblas flera gånger om. Men vi ska försöka hinna vara sociala också under sommaren. Vi ser mycket fram emot att träffa barn, respektive och gamla vänner.
   Kram från Visby

   Gilla

  • Den är riktigt tuff på nära håll. Hit var vi lotsade via guide och stora skyltar. Annars hade tagit betydligt längre tid att få napp.
   Lördagskram.
   Ps. Skönt att Solveig äntligen har lov. Då går det att lägga ett schema och gå efter vad vädret erbjuder. Redan nu kommer vi att undvika trängseln runt stora staden.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s