
Om 1600-talsgården på Bungemuseet var en välbärgad gård och 1700-talsgården var en relativt välbärgad gård utgör 1800-talsgården ett exempel på lite enklare förhållanden för de som levde på ofri grund. Bönder som inte hade kapacitet för att bygga kalkstenshus.
Det speglar också hur Gotland, som tappat sin status i världen, hade det på detta århundrade. Ryssland hann till och med ockupera ön under det pågående Finska kriget. Tur det inte rörde sig om många dagar. Under Krimkriget 1853 drabbades flera engelska fartyg av kolera. Ett bevis på detta är den engelska kolerakyrkogården på Fårö, som du kan läsa om i vår kategori Fårö.



Gården består av huvudbyggnad, ladugård, brygghus och tunnbinderi. För det var så att det egna jordbruket behövde en sidonäring för att försörja den växande familjen. Tunnbinderiyrket gav en välkommen extrainkomst.
Den vitputsade manbyggnaden är en typisk parstuga i bulhusteknik. Bakom brygghuset finns utedasset.
Ladugården används nu som en lek- och lärmiljö med Barnens handelsbod och hem. Här finns också ett spännande höhopp. Kanske blev även du före detta barn sugen på det sistnämnda? Själv är jag alltid en smula barn. Beviset på att jag är vuxen.
Trädgården med syrener, rosor och äppelträd runt lillgården har, precis som huset i övrigt, planterats utifrån uppgifter från en man som bodde i huset i början av 1900-talet.



Inredningen är tidstypisk med tapetermönster, bomullsgardiner och pelargoner. Visst är det en stor skillnad mot de andra två gårdarna inom de gebiten?


Vi tror att lärlingen sov/vilade i den understa sängen.

Detta är en kommod, som är det äldre ordet för den inbyggda hygienmöbeln. Smart miljötänk.
Är du intresserad och vill jämföra med de andra två gårdarna är det bara att trycka på länkarna under:
https://gotlanduppochner.com/2022/05/18/1600-talsgarden-del-2/
https://gotlanduppochner.com/2022/05/21/1700-talsgarden-del-3/
Fotnot:
Imorgon kommer vi att visa vad vi gjorde i solskenet igår. Nu ska jag ägna några timmar åt att planera de närmaste bloggveckorna. En speciell pärm ska fyllas med möjligheter som finns till hands under vår hyrda ”stugtid”. Min lilla önskan om rikligt med regn på nätterna och sol och måttlig vind på dagarna hoppas jag infrias. 😉
Dessutom ska jag lägga några andra pussel för den närmaste tiden. Solveig har extra lov denna vecka. Vi ska sikta in oss på att hitta en orkidé som enbart finns på Gotland. Tur att fiskeläget intill är större i storlek och inte rör på sig i blåsten. För om det skulle börja det…
Så roligt att gården och dess inredning finns bevarad. Fint att se hur andra levde förr. Intressant också.
Ha en god måndag!
GillaGilla
Vilket jobb som lagt ner för att kunna bygga upp historien om förr på Gotland. Jag skulle gärna velat träffa ”mannen bakom verket”. Hur orkade han tro.
Tack. Här är sol. Cykeln och fikakorgen får följa med mig på måndagsutflykt.
GillaGilla
Vilken fin liten gård ändå! Den tilltalade mig riktigt mycket.
Ha en fin måndag!
GillaGilla
Det var så mysigt runt omkring husen på denna gården.
Tack ska du ha.
GillaGillad av 1 person
Snyggt och prydligt runt den fina gården. Jag gillar bulhus-tekniken eller vad man kallar det. Det blir så hemtrevligt på något sätt men ändå lite stiligare . Låter fånigt det där men så känner jag det.
Kungaparet på väggen, förstås. Det hörde till! Kommoden likaså, nu dyrgripar att få tag på .
Tack igen för ett fint historiskt inlägg!
Ha det bäst!
GillaGilla
Den gården gav ett gemytligt intryck. Trädgården såg mysig ut. Kanske hade jag inte velat bo där under höststormar och kyliga vintrar. 😉
varsågod.
Tack från ett soligt Visby
GillaGilla