1700-talsgården; del 3

Nu har vi ”traskat” vidare hundra år och nått fram till 1700-talsgården på Bungemuseet. Även här rör det som en relativt välbärgad gård. De flesta husen är från mitten av seklet. Tiden då Gotland blivit svenskt och förde en tynande tillvaro efter försvenskningen. Hamnen i Visby hade tappat sin ledande roll som internationell storhamn. Resten av ön präglades av isolering och fattigdom. Två av manbyggnaderna har tegeltak, vilket var lyxigt på den tiden.

Ladugård med plats för kor, kalvar och hästar.

”Snickarboa”

Imponerande att det fanns ”femvåningshus” på 1700-talet. Detta hus rymde källare, brygghus, drängstuga och loft på två olika nivåer.

Fyra bilder från manbyggnaderna som var placerade i norr. Ekonomibyggnaderna fanns i söder. Ett lågt staket separerar de två olika anläggningarna.

Iskälke

Texten som finns på ”foten” av julbocken.
Genom att lägga ett fårskinn över ryggen och endast låta bockens huvud sticka fram önskade man ”God Jul” – till många barns förskräckelse.

Hjälp! Jag som i en kåseribok skrivit om när jag som barn på 1960-talet blev skrämd av det stela ansiktet och de ironiska kommentarerna från min ”gömda” storasyster bakom masken. Vilken tur jag inte mötte en julbock. Då skulle jag definitivt rymt varje jul. Kunde blivit en ny hit med Just D eller Werner. ”Vår Bosse har rymt…” 😉

Vägen vidare känns mer rogivande att avsluta med. I nästa inlägg från sevärda Bungemuseet har vi tagit oss till 1800-talsgården. Vi du se de två föregående inläggen från samma plats är det bara att trycka på Museum i spalten med våra 57 olika kategorier. Än så länge finns det även bland Senaste inläggen (7 stycken). Men inte många dagar till. 😉
Välkommen tillbaka!

11 tankar på “1700-talsgården; del 3

 1. Till och med hästen står kvar!
  Detta minner ännu mer om Fredriksdal… måste nog ta mig dit i år. Länge sen sist, tror Mellan gick i fyran eller så, när vi var där med hennes klass.

  Gilla

 2. Så härliga foton på både detaljer och interiörer. Gillar verkligen detta museum som man kan gå in i och vara en del av. Deras aktiviteter brukar vara givande på alla sätt och vis.

  Gilla

 3. Här kunde jag kommentera hur mycket som helst, blir så engagerad av allt det vackra med patina och historien inskriven i men jag säger bara TACK för ett mycket vackert, intressant och härligt inlägg!

  Gilla

 4. Jo då, jag är allt inne och läser inlägg men har inte hunnit kommentera … Men nu kommer en liten kommentar för oj … den God Jul-hälsningen skulle nog få mig att sluta fira jul. Bockhuvudet gav mig riktiga rysningar så jag förstår dig precis …
  För övrigt så kan jag nästan känna dofterna i rummen. Det ser nämligen ut precis som att gå i de gamla byggnaderna som finns på vårt Torekällberg här i stan. Och det luktar på ett speciellt sätt när man går där.
  Som sagt, jag hinner inte kommentera så mycket just nu … men jag kommer tillbaka 🙂

  Kram och fin söndag på öjn!

  Gilla

  • Du sliter väl inte ut dig helt? På julen ska det vara värme, kärlek, omtanke, skratt, seriöst, gott att äta och dricka. Inga hemskheter.
   Du har också något liknande i din ”kringelstad”.
   Solen kom fram till slut på eftermiddagen och vi tog vara på timmarna.
   Kram

   Gilla

 5. Pingback: 1800-talsgården; del 4 | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s