Dactylorhiza – Ängsnycklar

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Vi har väntat länge på att årets säsong, med orkidéer på Gotland, ska starta upp. I Bunge såg vi förra söndagen de första Sankt Pers nycklar. Här, nästan på hemmaplan, stötte vi på en annan art.

Ängsnyckelgruppen inrymmer flera olika färgformer, så distinkta att de även fått skilda svenska namn. Vi har efter mycket bild- och textgranskande kommit fram till att det här bör röra sig om huvudunderarten ängsnycklar med sina ofläckade blad. Därför sorterade vi av olika anledningar bort blodnycklar, vaxnycklar, sumpnycklar och skogsnycklar. Tidpunkten blev också avgörande. Ängsnycklar blommar från mitten av maj till juli.

Till och med i faktaböckerna vacklar de på grund av alla hybrider. Ängsnycklar kan nämligen bilda hybrider med andra arter inom släktet. Där syftar de framför allt med skogsnycklar och sumpnycklar. Det står dock att de flesta fynden är troligen äkta ängsnycklar, som blivit en ny modern term på senare år inom gebitet. (Äkta)

Carl von Linné skrev i sin dagbok 1755:
”Rotknölar handlika, nektargömmets sporre konisk, läpp otydligt trekluven, sågad, bakre kalkblad tillbakaböjda. Växer på ängar, tämligen sällsynt. Blommar samtidigt med pionen med enkla blommor.”

12 tankar på “Dactylorhiza – Ängsnycklar

 1. Just det, det är inte helt enkelt att artbestämma någonting så där bara. De hittar på saker växterna emellan med hjälp av humlor och bin. Så roligt att vi har en gemensam nämnare öar emellan och nu pratar jag som den ålänning jag är i själ och hjärta. Åland är också det landskap i Finland som har de flesta arter av orkidéer, av det mesta faktiskt. Jag har hört att det handlar om den kalkrika jordmånen men vet förstås inte om det är den enda sanningen.
  Kram från en annan ö i Atlanten med mängder av orkidéer

  Gilla

  • Oftast är det megasvårt. Därför är det betydligt lättare med Adam & Eva. Flugblomster ska vara riktigt svårt att upptäcka. Men om vi ser en kan den inte förväxlas med någon annan art. Det skulle vara myggblomster. 😉
   Kalkrika jordmånen och mycket mer är gemensamt mellan öarna. Vi har odlingszon 1. Det kanske Åland har också.
   Det lurar säkert några andra sanningar också. Trevliga människor. 🙂
   Kram och tack

   Gilla

  • Första gången vi såg dem tog vi bara något kort med mobilen. Några timmar senare gjorde vi comeback. Skönt att ibland hitta saker på nära håll.
   Blir det flytt till Kivik nu tro. 🙂 Vår yngsta var också på Österlen idag och skickade fina foton.
   Kram

   Gilla

  • Tack ska du ha. Den jakten är knepig och svår många gånger. Vi hoppas på flyt de närmaste veckorna. Bäst är att ute i naturen stöta på någon kunnig medmänniska som precis sett en 12-15 nya arter och bara behöver peka ut riktningen med fingret. 😉 Det hände faktiskt oss en gång.
   Detsamma till dig.

   Gilla

 2. Det kan vara knepigt att artbestämma växter. Det var intressant att höra att det finns en hel del hybrider. Vi har också hittat årets första orkidéer som kommit upp med höstregn 🙂. Kram Anne

  Gilla

  • Väldigt gott om hybrider. Experterna är på den gemensamma linjen att det är supersvårt i vissa fall att veta vad som är vad.
   Men igår hittade vi en art som vi är ”rauksäkra” på. 😉 Grattis! Kom den upp som en fontän i marken tro. 🙂
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s